Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващите умишлено провалиха машинното гласуване

Предложенията за машинно гласуване тръгнаха часове преди изборите, нямаше никаква подготовка и Управляващите направиха всичко възможно машинното гласуване да се провали заяви в интервю за Радио Пловдив депутата от БСП и зам.председател   на парламентарната група Крум Зарков. 

Зарков припомни, че темата за машинно гласуване е обсъждана и дебатирана многократно от 2014г. и предложението на управляващите сега за неговата отмяна е като 1 крачка напред и 2 назад,  връщат дебатите в изходна  точка. 

Защо да говорим днес, като скоро може пак  да има друго предложение.

Според него, доклада на ЦИК с посочването на затрудненията при машинното гласуване, не се разчитат правилно от управляващите от ГЕРБ , Обединените патриоти и Воля, защото всичките грешки, неправилното отчитане, включително и при преференциите , не се прави от машините, а е резултат от човешки грешки. Посочените в доклада трудности не са машинни, а резултат от лошата организация на вота, проведен в условия на контролиран вот, натиск и административен страх. 

При европейския вот  до последно не беше ясно, ще има ли машини, или няма да има,  нямаше план, не се обучиха секционните избирателни комисии, хората не бяха запознати, дори пуснатия клип за гласуването тръга 48 часа преди него. Ако  тази законова неустойчивост се промени, тогава ще ще се решат и възникналите сега проблеми при машинното гласуване.

Според Крум Зарков, машините ще улеснят гласуването, а няма да го затруднят. 

Има интерес към машинното голасуване, но трябва време и подготовка за неговата устойчивост. 

Такъв феномен за отчитане на гласове като при нас, няма в Европа. 

Цялото интервю с Крум Зарков е в звуковия файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27