Трябва да осигурим надежден вот на българските граждани

Нямаме нужда от двойно повече разходи за изборите

Машинното гласуване е на път да отпадне от тази есен, кои са аргументите премерени и оценени от управляващите след гласуването на евроизборите, разговор по темата с Анна Александрова, депутат от ГЕРБ и председател на комисията по правните въпроси в Народното събрание.

Анна Александрова каза: Инициативата ни е породена от това да не настане хаос на местните избори тази есен. Ако машинното гласуване се въвежда, то трябва да се въвежда много внимателно, това препоръча анализ на ЦИК.

И нашата законодателна инициатива е провокирана именно от анализа на Централната избирателна комисия за европейските избори на 26 май 2019 г. Той е изключително тревожен и посочва много несъвършенства по отношение на това, което приехме преди 3 месеца  с въвеждането на 3 хиляди машини.  От 3 хиляди машини в избирателните секции от тях в 1 200 са отчетени грешки – грешки и по отношение на стартирането, някои от тях не са могли и да стартират. Някои от тях в изборния процес са спрели да работят, някои от тях при приключване не са отчели нищо. Именно нашата инициатива е провокирана от този доклад и от анализаторите по изборно  право. Промените, които предприехме са с колегите от Обединени патриоти, от Воля и от ГЕРБ. Най-важното за нас е да осигурим почтен, чист и сигурен вот на българския гражданин, на първо място.

На второ място, е, че така въведеното машинно гласуване по този начин не можа да сработи добре.

Също така твърде скъпо излиза машинното гласуване 60 лева излиза на глас, или 3 хиляди лева на една машина, а в 295 секции под 10 избиратели са гласували с нея.

Не мога да кажа защо българинът не повярва на машинното гласуване, но  в нито една европейска държава няма машинно гласуване и нали разбирате, че ние няма да открием топлата вода. Тук следва ако решим след местните избори  ако въобще това предложение мине, приеме се и т. н., следва да обобщим един много широк дебат в година, в която няма избори.

През 2015 г. на местните избори е гласувано с 50 машини само експериментално и само за общински съветници. Не трябва да въвеждаме машинното гласуване на всяка цена и да рискуваме да касираме изборите, защото биха довели именно до жалби и това ще доведе до двойно повече разходи за избори. От това ние нямаме нужда – българският гражданин  няма нужда от това.

Тези машини, които сега наехме се върнаха при техния собственик, но ако предприемем стъпки за закупуване би следвало да има място за съхраняването им, от кого да бъдат съхранявани, от кого да бъдат сертифицирани , от кого да бъдат съпровождани за изборния процес, как да бъдат настроени, защото ние предлагаме именно за тези избори да отпаднат машините, защото това са най-сложните избори, това са най-сложните избори. 

Още от категорията

За Ердоган бежанците са заложници, с които заплашва ЕС

Председателят на сирийската общност в Пловдив д-р Малек Насер не очаква бежанска вълна към ЕС и в частност към България, заради офанзивата на Турция в северна Сирия. Бежанска вълна би имало, ако се стигне до сблъсък между турската и сирийската армия, но това международната общност няма да го допусне, защото ще дестабилизира целия регион.  Д-р..

публикувано на 14.10.19 в 16:00
Александър Миланов

Общинското здравеопазване не е въпрос на сметки

Общинско здравеопазване, ориентирано не към печалбарството, а към нуждите на хората – за това се обявиха участниците в Осмия Национален конгрес на пациентските организации у нас, съобщи за предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив Александър Миланов, програмен мениджър на Националната пациентска организация, която е организатор на форума...

публикувано на 14.10.19 в 14:55

Идва нова икономическа криза, ще удари и България

Почти на 100% е сигурно, че идва нова икономическа криза. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Светозар Гледачев, финансов анализатор. Той смята, че в момента тя се задържа от САЩ, където Доналд Тръмп иска да спечели втори мандат. Той смята, че много показатели кризата вече е тук. По показатели все още в България кризата не се..

публикувано на 14.10.19 в 10:28

Трябва да се повиши стойността на медицинските дейности

В бюджетната прогноза на МС за следващата година са предвидени 270 милиона лева повече за болнична помощ. Тоест – обещаното от министър Ананиев на синдикатите, е по-малко от това, което МС е приел като бюджетна прогноза. Това заяви в интервю за Радио Пловдив доктор Стойчо Кацаров, председател на Център за защита правата в здравеопазването...

публикувано на 14.10.19 в 10:04

Действителността е абсурдна и абсурдите звучат като истини

Истерията с ромските семейства, които повярваха, че някой ще им вземе децата и ги прибраха от училище, е пример за ниско доверие на българските граждани в институциите и за неспособност  на самите институции да защитят гражданите, когато те са изплашени и уязвими.  Коментарът направи политологът доц.Борис Попиванов, според когото вината за паниката се..

публикувано на 11.10.19 в 16:43