ДПС е против отмяната на машинното гласуване

Хамид Хамид, зам. председател на парламентарната правна комисия и депутат от ДПС коментира тяхното предложение за пълно машинно гласуване, без хартиени бюлетини, след местните избори. Той посочи, че големите нарушения са свързани със субективния фактор при преброяването на бюлетините.

Ние сме за пълно машинно гласуване след местните избори. Целта е да няма нарушения, чрез отстраняване на субективния фактор. Колкото  процесът е извън субективния фактор, толкова по-добре. ДПС не е променило позицията си за машинно гласуване. Подкрепяме оставане на машинното гласуване. Трябват законови текстове, че държавата е собственик на машините, а не да ги наема в последния момент от знайни и незнайни фирми. Фирмата, която изготвя софтуера да  бъде държавната фирма „Информационно обслужване“.  Трябва да се предвидят всички институции, които имат грижата за тестване, сертифициране и одитиране на машините, защото това се оказа проблем.  

 Държавата абдикира целенасочено, за да се компрометира машинният вот. Шест държавни институции до, които ЦИК е писала писма да се  включат в процеса на сертифициране на машините, са отказали.

ЦИК  заяви в доклада си, че машинното гласуване не е надеждно и много скъпо. Според г-н Хамид изборът се оскъпява от факта, че машините не са особственост на държавата, която да ги стопанисва трайно. Изчисленията  сочат, че цената на машините е по-ниска от наема даден на съответната фирма, а за местните избори броят трябва да бъдат 6000.

Ще внесем текстове, които да гарантират нашата позиция. За нас е важно премахване на субективния елемент от отчитане на всеки вид избори. Управляващото мнозинство, ако мобилизира всичките си депутати ще наложи законопроекта, но ние ще настояваме за нашите предложения. Склонни сме на разговори.

Интервюто с Хамид Хамид, зам. председател на парламентарната правна комисия е в звуковия файл.


Още от категорията

Репутацията на страната зависи от доверието на инвеститорите

Правителството прие решение, с което дава мандат на заместник министър-председателя, на министъра на финансите и на министъра на енергетиката да водят преговори с "Контур Глобал" за прекратяване на договора за изкупуване на електрическа енергия, сключен проз 2001 година. Според енергийния експерт Славчо Нейков темата съдържа много въпросителни и..

публикувано на 18.10.19 в 16:54

Работата на фондация "Пловдив 2019" заслужава похвала

Докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е в резултат на регулярна проверка и не е по сигнал. Тя е както за откриващото събитие на Пловдив Европейска столица на културата, така и на другите съпътстващи договори и е направена много акуратно , коментира в ефира на Радио Пловдив председателят на ОбС - Пловдив Савина Петкова...

публикувано на 18.10.19 в 15:51

Брекзит е колосална грешка

За Брекзит, както и за Северна Македония и Албания, все още не е казана последната дума . Това заяви в Пловдив Симеон Сакскобургготски и посочи, че няма друг полезен ход за Европа, освен да си остане обединена и най – вече да се консолидира и да постъпят и другите държави, които не са членки .  По думите му, ако всяка една страна играе отделно..

обновено на 18.10.19 в 14:37

В здравеопазването са необходими радикални промени

Един от водещите уролози - проф. д-р Иван Дечев  бе отличен от БЛС на тържествената церемония "Лекар на годината 2019" , която се състоя в София,  с два приза – на регионално ниво за лекар на годината от БЛС – Пловдив и на национално –  отличие за дългогодишна дейност в областта на медицината и за активен принос развитието на специалността...

публикувано на 18.10.19 в 12:00

Неяснотите за Брекзит са много, всичко е в ръцете на Лондон

Ние имахме позитивни очаквания за  Брекзит и когато ЕС сключи споразумението с Тереза Мей и после се видя, че то няколко пъти беше отхвърлено от Парламента. През следващите дни ще видим дали г-н Джонсън ще има мнозинство за тази сделка, заяви евродепутатът Андрей Ковачев.   Точните подробности за това как ще се третира Северна..

публикувано на 18.10.19 в 11:07