Покупката на F16 е началото на трансформацията в БА

Трябва да поздравим вскички, които работиха за този успех за страната сле няколко неуспешни опита да придобием нов боен самалет  - каза в коментар на одобрения от правителството договор за закупуване на американските изтребели Велизар Шаламанов. 

Той е военен експерт, бивш министър и зам. - министър на МО, директор на  Института по инфермационни и комуникационни технологии на БАН и председател на борда на директорите  Агенция за комуникации и информация на НАТО.

Според него това не е просто сделка, а начало на трансформация на въоръжените ни сили. 

Това е най- доброто решение в технологичен план, защото електрониката на Ф-16 Блок 70 е на нивото на Ф-35. При това придобиваме самолетите в стратегическо партньорство със САЩ, а условията отразяват опита  за максимално използване на самолета,  включително с подготовка на пилоти и инженери, развитие на инфраструктура, въоръжение и цяластна интеграция в системата за отбрана.

Летище "Граф Игнатиево" ще бъде "домакин" на това високитехнологично обурудване. Самото то ще бъде допълнитерно оборудвано, ще се изгради инфраструктура, обучение на екипа и т.н. В бъдеще можем да мислим и за многонацианално формирование на ВВС, което да е в България, прогнозира Шаламанов. Подобна инвестиция отваря огромен пазар за различни производства, услуги и образователни структури.

Поне 15 милиарда лв. е цената на цялостното превъоръжаване на БА и трябва да сме готови за него, ащи повече, че имаме изоставане от 15 години. 

Политическият избор е направен отдавна, в избора на изтребител водещ е практичният подход, така Велизар Шаламанов коментира и репликите на държавния глава Румен Радев по темата.

Договорът има нужда от подкрепа и консеснсус в парламента не само заради тази сделка, но и за цялостното превъоръжаване, което предстои. 

Още от категорията

Който е искал, вече си е свалил данните от НАП и ще ги ползва

Информацията, която е изтекла, е огромна - това са няколко гигабайта с данни за около 5 – 6 милиона граждани, някои вече починали, може да има и повтарящи се записи, това все още не се знае, но така или иначе има няколко милиона записа вътре, коментира по повод хакерската атака в НАП адв. Димитър Калдамуков. По думите му това показва, че един..

публикувано на 19.07.19 в 10:58

Всички вече са нащрек за АЧС, дано да не е твърде късно

Южна България засега не е засегната от заболяването, но превантинвните мерки срущу разпространението на болестта африканска чума по свинете се задълбочават - наблюдение на фермите, проверки в т.нар. "заден двор", където по селата се отглеждат животни за лично ползване, санитарен контрол, ограничаване на нерегламентираната търговия с животни и месо,..

публикувано на 19.07.19 в 10:39

В Карлово честват 182 години от рождението на Васил Левски

С множество празнични прояви родният град на Васил Левски - Карлово, отбелязва 182-рата годишнина от неговото рождение.  Честването започна в 9 часа с отслужване на тържествена Света литургия в храма „Свети Николай“. След това представителен взвод и военният духов оркестър на 61-ва механизирана бригада участваха в поднасянето на цветя на..

обновено на 18.07.19 в 17:21

Трудно ще е да осъдим държавата за теча на данни от НАП

Всеки отделен човек може да съди държавата за нанесени вреди, могат да го направят и фирмите, коментира в интервю за Радио Пловдив Христо Нихризов от Центъра по право на информационните и комуникационни технологии по повод теча на лични данни от НАП. Според него обаче всички ищци ще трябва да докажат, че изтичането на техни данни е довело до..

обновено на 18.07.19 в 16:28

Част от Данък общ доход трябва да остане в общините

Част от събраното от имуществените данъци да отива към общините или пък те да се увеличат и добавката да постъпва в местната хазна. Първият вариант предлага НСОРБ, а вторият – вицепремиерът Томислав Дончев. Явор Алексиев от ИПИ смята, че първият вариант е по- подходящата концепция за  децентрализация, защото не повишава данъците на..

публикувано на 18.07.19 в 15:45