Покупката на F16 е началото на трансформацията в БА

Трябва да поздравим вскички, които работиха за този успех за страната сле няколко неуспешни опита да придобием нов боен самалет  - каза в коментар на одобрения от правителството договор за закупуване на американските изтребели Велизар Шаламанов. 

Той е военен експерт, бивш министър и зам. - министър на МО, директор на  Института по инфермационни и комуникационни технологии на БАН и председател на борда на директорите  Агенция за комуникации и информация на НАТО.

Според него това не е просто сделка, а начало на трансформация на въоръжените ни сили. 

Това е най- доброто решение в технологичен план, защото електрониката на Ф-16 Блок 70 е на нивото на Ф-35. При това придобиваме самолетите в стратегическо партньорство със САЩ, а условията отразяват опита  за максимално използване на самолета,  включително с подготовка на пилоти и инженери, развитие на инфраструктура, въоръжение и цяластна интеграция в системата за отбрана.

Летище "Граф Игнатиево" ще бъде "домакин" на това високитехнологично обурудване. Самото то ще бъде допълнитерно оборудвано, ще се изгради инфраструктура, обучение на екипа и т.н. В бъдеще можем да мислим и за многонацианално формирование на ВВС, което да е в България, прогнозира Шаламанов. Подобна инвестиция отваря огромен пазар за различни производства, услуги и образователни структури.

Поне 15 милиарда лв. е цената на цялостното превъоръжаване на БА и трябва да сме готови за него, ащи повече, че имаме изоставане от 15 години. 

Политическият избор е направен отдавна, в избора на изтребител водещ е практичният подход, така Велизар Шаламанов коментира и репликите на държавния глава Румен Радев по темата.

Договорът има нужда от подкрепа и консеснсус в парламента не само заради тази сделка, но и за цялостното превъоръжаване, което предстои. 

Още от категорията

Нов референдум, а не Лондон да губи времето на всички останали

Трудността да се постигне споразумение за излизане на Великобритания от Европейския съюз произлиза от факта, че продължава да има паритет между тези, които искат напускане на съюза, и тези, които искат оставане. Това коментира пред Радио Пловдив директорът на българския офис на Европейския съвет за външна политика  Весела Чернева .  По..

публикувано на 21.10.19 в 16:22
проф. Атанас Тасев

България ще купува по-евтин газ след 2022 година

Трансбалканският газопровод разполага с връзки със съседните страни, които могат да работят в реверсивен режим. Освен това вече направихме реконструкция на нашите газокомпресорни мощности. Така че ние винаги можем да използваме, виртуално или реално, в реверс връзката си с Гърция. Също така можем да използваме и съществуващата връзка на..

публикувано на 21.10.19 в 16:04

Липсва добрата политическа програма за местния вот

Дочакахме изборната седмица, след която ни очаква следващият понеделник, когато ще разберем, чии надежда се оправдаха и чии – разбиха, или всички отново ще бъдат победители?  В този понеделник „Точно днес“ - разговор за последни предизборни прогнози и анализи, с политолога и философ, преподавател в СУ Страхил Делийски . Той каза, че според него..

обновено на 21.10.19 в 10:16

Владиката Николай освети новата църква в гр. Септември

Пловдивският митрополит Николай освети новата православна църква в гр. Септември.  „Свети цар Борис-Михаил“ е вторият православен храм в града и се строи повече от 20 години със средства от Дирекцията по вероизповеданията, Пловдивската митрополия, община Септември и частни дарители.  Въпреки че вече е осветена, църквата все още не е..

обновено на 21.10.19 в 09:54

Репутацията на страната зависи от доверието на инвеститорите

Правителството прие решение, с което дава мандат на заместник министър-председателя, на министъра на финансите и на министъра на енергетиката да водят преговори с "Контур Глобал" за прекратяване на договора за изкупуване на електрическа енергия, сключен проз 2001 година. Според енергийния експерт Славчо Нейков темата съдържа много въпросителни и..

публикувано на 18.10.19 в 16:54