Отказът от машини не е добър сигнал за изборния процес

Машинното гласуване беше въведено с цел да подобри изборния процес в две посоки, от една страна, да се преодолее съмнениято за фалшификация и  манипулация на вота и от друга страна, да облекчи, да подобри изборния процес включително и за избиратели, и за изборна администрация чисто технологично.Огромната част от хората, които подкрепят машинното гласуване като избиратели  е, че за тях като избиратели ще бъде по-лесно и по-удобно да упражнят правото си на глас. 

Това припомни социологът от "Алфа рисърч" Геновева Петрова, която коментира намеринето за местни и за ппраламентарни избори машините да отпаднат.

Отказът от машинно гласуване на местните и парламентарни избори излъчва сигнал за отказ от усилието да се подобри изборния процес по тези две големи посоки и направления и това буди въпроси, недоумение и притеснения у избирателите, у хората, че практически парламентарните сили, които подкрепят отмяната на машинното гласуване всъщност се отказват от усилията да подобрят изборния процес.

Опитът от евроизборите показа, че няма изрично  доказателство за подобряване на изборния процес, но това не е заради факта, че е въведено машинно гласуване, а може би заради това, че самите изборни комисии не успяха, а на места може би не пожелаха, да го използват в максимална степен, каза още геновева Петрова.

След обобщението на резултатите установихме, че около 28 % от избирателите, които са имали възможност да гласуват машинно, т. е. в секциите, в които има устройство, са се възползвали от това право, от наши гледна точка 28 % не е мнозинството и вие  сте права, че по-голямата част предпочетоха традиционния начин на гласуване, но един вид като за първи опит с машинно гласуване е един доста добър дял, един доста добър праг на използване на използване на машинен вот. При една достатъчна добра информационна кампания би могла относително лесно да преодолее и притесненията у хората за използването на машините. Да не забравяме, че  освен всичко останало, намалява и делът на недействителните гласове, което ние винаги коментираме след избори.

Общото впечатление, което остава е, че прекалено резки са ходовете – първо, въвеждаме машинно гласуване, после категорично решаваме да го отменим, създава у хората впечатление, че аргументите и мотивите не са в полза на избирателите, а са в опит за постигане на определени политически позитиви за партиите, каза още социологът.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.Още от категорията

Нов референдум, а не Лондон да губи времето на всички останали

Трудността да се постигне споразумение за излизане на Великобритания от Европейския съюз произлиза от факта, че продължава да има паритет между тези, които искат напускане на съюза, и тези, които искат оставане. Това коментира пред Радио Пловдив директорът на българския офис на Европейския съвет за външна политика  Весела Чернева .  По..

публикувано на 21.10.19 в 16:22
проф. Атанас Тасев

България ще купува по-евтин газ след 2022 година

Трансбалканският газопровод разполага с връзки със съседните страни, които могат да работят в реверсивен режим. Освен това вече направихме реконструкция на нашите газокомпресорни мощности. Така че ние винаги можем да използваме, виртуално или реално, в реверс връзката си с Гърция. Също така можем да използваме и съществуващата връзка на..

публикувано на 21.10.19 в 16:04

Липсва добрата политическа програма за местния вот

Дочакахме изборната седмица, след която ни очаква следващият понеделник, когато ще разберем, чии надежда се оправдаха и чии – разбиха, или всички отново ще бъдат победители?  В този понеделник „Точно днес“ - разговор за последни предизборни прогнози и анализи, с политолога и философ, преподавател в СУ Страхил Делийски . Той каза, че според него..

обновено на 21.10.19 в 10:16

Владиката Николай освети новата църква в гр. Септември

Пловдивският митрополит Николай освети новата православна църква в гр. Септември.  „Свети цар Борис-Михаил“ е вторият православен храм в града и се строи повече от 20 години със средства от Дирекцията по вероизповеданията, Пловдивската митрополия, община Септември и частни дарители.  Въпреки че вече е осветена, църквата все още не е..

обновено на 21.10.19 в 09:54

Репутацията на страната зависи от доверието на инвеститорите

Правителството прие решение, с което дава мандат на заместник министър-председателя, на министъра на финансите и на министъра на енергетиката да водят преговори с "Контур Глобал" за прекратяване на договора за изкупуване на електрическа енергия, сключен проз 2001 година. Според енергийния експерт Славчо Нейков темата съдържа много въпросителни и..

публикувано на 18.10.19 в 16:54