Отказът от машини не е добър сигнал за изборния процес

Машинното гласуване беше въведено с цел да подобри изборния процес в две посоки, от една страна, да се преодолее съмнениято за фалшификация и  манипулация на вота и от друга страна, да облекчи, да подобри изборния процес включително и за избиратели, и за изборна администрация чисто технологично.Огромната част от хората, които подкрепят машинното гласуване като избиратели  е, че за тях като избиратели ще бъде по-лесно и по-удобно да упражнят правото си на глас. 

Това припомни социологът от "Алфа рисърч" Геновева Петрова, която коментира намеринето за местни и за ппраламентарни избори машините да отпаднат.

Отказът от машинно гласуване на местните и парламентарни избори излъчва сигнал за отказ от усилието да се подобри изборния процес по тези две големи посоки и направления и това буди въпроси, недоумение и притеснения у избирателите, у хората, че практически парламентарните сили, които подкрепят отмяната на машинното гласуване всъщност се отказват от усилията да подобрят изборния процес.

Опитът от евроизборите показа, че няма изрично  доказателство за подобряване на изборния процес, но това не е заради факта, че е въведено машинно гласуване, а може би заради това, че самите изборни комисии не успяха, а на места може би не пожелаха, да го използват в максимална степен, каза още геновева Петрова.

След обобщението на резултатите установихме, че около 28 % от избирателите, които са имали възможност да гласуват машинно, т. е. в секциите, в които има устройство, са се възползвали от това право, от наши гледна точка 28 % не е мнозинството и вие  сте права, че по-голямата част предпочетоха традиционния начин на гласуване, но един вид като за първи опит с машинно гласуване е един доста добър дял, един доста добър праг на използване на използване на машинен вот. При една достатъчна добра информационна кампания би могла относително лесно да преодолее и притесненията у хората за използването на машините. Да не забравяме, че  освен всичко останало, намалява и делът на недействителните гласове, което ние винаги коментираме след избори.

Общото впечатление, което остава е, че прекалено резки са ходовете – първо, въвеждаме машинно гласуване, после категорично решаваме да го отменим, създава у хората впечатление, че аргументите и мотивите не са в полза на избирателите, а са в опит за постигане на определени политически позитиви за партиите, каза още социологът.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.Още от категорията

Който е искал, вече си е свалил данните от НАП и ще ги ползва

Информацията, която е изтекла, е огромна - това са няколко гигабайта с данни за около 5 – 6 милиона граждани, някои вече починали, може да има и повтарящи се записи, това все още не се знае, но така или иначе има няколко милиона записа вътре, коментира по повод хакерската атака в НАП адв. Димитър Калдамуков. По думите му това показва, че един..

публикувано на 19.07.19 в 10:58

Всички вече са нащрек за АЧС, дано да не е твърде късно

Южна България засега не е засегната от заболяването, но превантинвните мерки срущу разпространението на болестта африканска чума по свинете се задълбочават - наблюдение на фермите, проверки в т.нар. "заден двор", където по селата се отглеждат животни за лично ползване, санитарен контрол, ограничаване на нерегламентираната търговия с животни и месо,..

публикувано на 19.07.19 в 10:39

В Карлово честват 182 години от рождението на Васил Левски

С множество празнични прояви родният град на Васил Левски - Карлово, отбелязва 182-рата годишнина от неговото рождение.  Честването започна в 9 часа с отслужване на тържествена Света литургия в храма „Свети Николай“. След това представителен взвод и военният духов оркестър на 61-ва механизирана бригада участваха в поднасянето на цветя на..

обновено на 18.07.19 в 17:21

Трудно ще е да осъдим държавата за теча на данни от НАП

Всеки отделен човек може да съди държавата за нанесени вреди, могат да го направят и фирмите, коментира в интервю за Радио Пловдив Христо Нихризов от Центъра по право на информационните и комуникационни технологии по повод теча на лични данни от НАП. Според него обаче всички ищци ще трябва да докажат, че изтичането на техни данни е довело до..

обновено на 18.07.19 в 16:28

Част от Данък общ доход трябва да остане в общините

Част от събраното от имуществените данъци да отива към общините или пък те да се увеличат и добавката да постъпва в местната хазна. Първият вариант предлага НСОРБ, а вторият – вицепремиерът Томислав Дончев. Явор Алексиев от ИПИ смята, че първият вариант е по- подходящата концепция за  децентрализация, защото не повишава данъците на..

публикувано на 18.07.19 в 15:45