Голямата Базилика ще е оживен културен център, а не само музей

Дизайнерът Кристиян Мончев от Бургас спечели първа награда в нова инициатива "Подкрепи артист" на фондация "Америка за България" и община Пловдив. Той получи единодушно първо място с разработката на различни символи за Епископската базилика. 

На второ място са Пламена Тонкева и  Деляна Иванова, а на трето художникът Димитър Къркеланов. 23-ма артисти и архитекти от България и Европа (Германия, Украйна и Великобритания) се включиха в инициативата за изработване на проекти за сувенири на Епископската базилика в Пловдив. 

Десислава Талькова, изпълнителен директор на фондация "Америка за България" подчерта, че конкурсът е малка част от усилията да се даде нов живот на Епископската базилика на Филипопол. Целта ни е да дадем и нова визия на цялото пространство наоколо, ще има детска площадка, както и зарядно за електромобили, подчерта още Тальокова. 

Тя смята, че е особено важно Базиликата да е оживен културен център, не само музей. По повод на коментарите за височината на новата постройка Тальокова каза, че са съгласували всичко с католическата общност и имат съдействие от тях. Даже се дава много по-голяма видимост от преди проектът да започне да се развива, също така красотатата на катедралата ще се отразява от стъклената опаковка на сградата, смятат от фондация "Америка за България".  

Строежът е изключително сложен, но ще се справим в сроковете до 26 септември, заключи Десислава Тальокова. От общината изграждат паркоместа и също така в пространството ще има кафене, тротоарни и зони за отдих.

Предложените проекти са разнообразни – от традиционните магнити, картички, тениски, бижута и ключодържатели до карти, авторски шрифтове, пощенски марки, USB запалки, скрапбук, портмонета, каменни тефтери и игри. Общият награден фонд бе 4 500 лева. 

В интервю за Радио Пловдив арх. Николай Трайков, проектант подчерта: Габаритите на сградата, която сега се изгражда, реално повтарят размерите на базиликата като контур, не като височина. Тя е била два пъти по-висока, отколкото в момента. Височината е такава поради това, че има два пласта мозайки. Затова ни е вторият етаж. По-малко от това не би било функционално и не би било красиво, ако искаме да покажем всички мозайки естествено. 

На партерното ниво вече са напълно възстановени две пана, допълни архитект Трайков.

Галерия

Още от категорията

Библиотеката в Асеновград купува книги за 10 000 лева

С десет хиляди лева Градската библиотека "Паисий Хилендарски" в Асеновград обновява книжния си фонд.  Финансирането е по проект по програмата "Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информираност", с който културната институция кандидатства пред Министерството на културата. Съфинансирането от бюджета на Градската библиотека е в..

публикувано на 19.07.19 в 11:42

Президентът Радев открива събора на Рожен

Държавният глава Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще присъстват на откриването на събора в Рожен. Президентът ще даде началото на събитието със звън на родопски чанове от централната сцена на Роженските поляни. Спектакълът за откриване на събора със 100-годишна традиция е с участието на ансамбъл "Родопа", Валя Балканска, Петър Янев...

обновено на 19.07.19 в 10:36

Кръводарителска акция в Асеновград

Двудневна кръводарителска кампания стартира в Асеновград. Акцията е под мотото "Дарете кръв, подарете надежда за живот" и се реализира от Районния център по трансфузионна хематология - Пловдив. Доброволците кръводарители могат да се включат в инициативата в два дни - на 19 и 22 юли /петък и понеделник/ в мобилния кабинет, разположен пред..

обновено на 19.07.19 в 10:36

Откриха ценни стенописи в къщата на Драган Калофереца

Ценни стенописи, свалени от сгради и църкви – паметници на културата от Южна България, бяха открити от администрацията на пловдивския Район „Централен“.  Кметът на района Георги Стаменов сезира Министерството на културата за находките. Те са открити при проверка в къща на ул. „Петко Р. Славейков“ 32, известна като къщата на Хаджи Драган..

публикувано на 19.07.19 в 10:11
Румен Радев

"Демократската република" на Левски е превърната в декор

Стотици жители и гости на Карлово присъстваха на тържествения митиг заря по повод 182-та  годишнина от рождението на Васил Левски.  „Левски изтръгна народа от робската апатия, даде на историята нов век, а на държавата - предначертание",  подчерта в словото си президентът Румен Радев. Левски е нашият застъпник пред времето и нашият съдник..

обновено на 18.07.19 в 22:03