Голямата Базилика ще е оживен културен център, а не само музей

Дизайнерът Кристиян Мончев от Бургас спечели първа награда в нова инициатива "Подкрепи артист" на фондация "Америка за България" и община Пловдив. Той получи единодушно първо място с разработката на различни символи за Епископската базилика. 

На второ място са Пламена Тонкева и  Деляна Иванова, а на трето художникът Димитър Къркеланов. 23-ма артисти и архитекти от България и Европа (Германия, Украйна и Великобритания) се включиха в инициативата за изработване на проекти за сувенири на Епископската базилика в Пловдив. 

Десислава Талькова, изпълнителен директор на фондация "Америка за България" подчерта, че конкурсът е малка част от усилията да се даде нов живот на Епископската базилика на Филипопол. Целта ни е да дадем и нова визия на цялото пространство наоколо, ще има детска площадка, както и зарядно за електромобили, подчерта още Тальокова. 

Тя смята, че е особено важно Базиликата да е оживен културен център, не само музей. По повод на коментарите за височината на новата постройка Тальокова каза, че са съгласували всичко с католическата общност и имат съдействие от тях. Даже се дава много по-голяма видимост от преди проектът да започне да се развива, също така красотатата на катедралата ще се отразява от стъклената опаковка на сградата, смятат от фондация "Америка за България".  

Строежът е изключително сложен, но ще се справим в сроковете до 26 септември, заключи Десислава Тальокова. От общината изграждат паркоместа и също така в пространството ще има кафене, тротоарни и зони за отдих.

Предложените проекти са разнообразни – от традиционните магнити, картички, тениски, бижута и ключодържатели до карти, авторски шрифтове, пощенски марки, USB запалки, скрапбук, портмонета, каменни тефтери и игри. Общият награден фонд бе 4 500 лева. 

В интервю за Радио Пловдив арх. Николай Трайков, проектант подчерта: Габаритите на сградата, която сега се изгражда, реално повтарят размерите на базиликата като контур, не като височина. Тя е била два пъти по-висока, отколкото в момента. Височината е такава поради това, че има два пласта мозайки. Затова ни е вторият етаж. По-малко от това не би било функционално и не би било красиво, ако искаме да покажем всички мозайки естествено. 

На партерното ниво вече са напълно възстановени две пана, допълни архитект Трайков.

Галерия

Още от категорията

2 милиона бюлетини пристигнаха в областната управа в Пловдив

Бюлетините за местните избори в Пловдив и региона пристигнаха тази сутрин в областната администрация. Броят им е почти 2 милиона като само за града те са почти 1 милион.  Те бяха охранявани от жандармерия,  получени от главния секретар на администрацията Борислав Димов и разпределени на общинските избирателни комисии. В събота бюлетините ще..

публикувано на 21.10.19 в 16:51

"Пловдив 2019" набира проекти за следващите две години

Фондация “Пловдив 2019” обяви нова покана за финансиране на проекти, които да осигурят продължение и устойчивост на Европейска столица на културата през 2020 и 2021 година.  Проектите ще се финансират със специално запазените за целта  3  милиона лева от наградата “Мелина Меркури”, връчена на Пловдив за успешната реализация на мащабния проект...

обновено на 21.10.19 в 16:46

Откриха подлез с графити за бита и старите занаяти

Фолклорен подлез с графити за българските ценности, бита и старите занаяти бе открит в ранния следобед срещу училище „Яворов“ на бул. „България“.  Рисунките там са дело на графити артиста Цветан Узунов и са вдъхновени от паното на емблематичния пловдивски художник Енчо Пиронков, което е в южната част на подлеза.  Припомням, че при обновяване..

обновено на 21.10.19 в 16:45

Стотици клиенти на НАП - Пловдив получиха фалшиви писма за ревизии

Фалшиви имейли с уведомление за предстояща ревизия са получили тази сутрин стотици клиенти на НАП - Пловдив в цялата страна. Писмата приканват получателите, които са и фирми, и физически лица, да се явят в 14- дневен срок в в поделението на агенцията в Асеновград при главният инспектор по приходите Момчил Тодоров като носят документи за..

публикувано на 21.10.19 в 15:45

Център за обучение по безопасност на движението работи в Смолян

В Смолян бе открит тържествено Областен център за обучение по безопасност на движението по пътищата. Той се намира в двора на ОУ „Проф. Д-р Асен Златаров“ и е изграден със 154 779 лв., осигурени от МОН. Целта му е да предотвратява възникнали инциденти с участието на ученици. В центъра ще се провежда изнесено обучение по..

публикувано на 21.10.19 в 14:36