Седмокласниците с най-висок успех в Пловдив избраха Математическата гимназия

Най-желаните от децата училища остават МГ, ЕГ "Иван Вазов", ЕГ "Пловдив" и Хуманитарната гимназия

2559 седмокласници в Пловдив и региона са приети по първото посочено в заявлението желание, каза за Радио Пловдив Рангел Райчев, експерт в Регионалното управление по образованието Пловдив. 4685 са учениците, които са класирани. Останалите са посочили само позиции, за които успехът им е недостатъчен да бъдат приети, поясни Райчев. 

Общо 5147 са подадените заявления за първо класиране след 7 клас, 357 от тях са на ученици от други региони. Похвално е, че повечето родители тази година са избрали да подадат заявления по интернет. 57% са избрали този начин при 38% миналата година, посочи експертът. 

Челната тройка на най-често посочваните в заявленията училища се оглавява от Хуманитарната гимназия, следвана от Езикова гимназия „Иван Вазов“ и Езикова гимназия Пловдив. 

Най-висок бал-498-има ученик, приет в специалността „Компютърна графика с английски език“ в Математическата гимназия. 497 е балът на друг ученик, класиран  в „Системно програмиране“ на гимназията. Двете специалности имат и най-високите минимални балове-съответно 455 и 446,5, както и най-много кандидати за тях.

497 е максимално достигнатият бал и на момиче, кандидатствало в Езикова гимназия „Пловдив“, там минималният бал е 445. 487 е най-високият бал в Езикова гимназия „Иван Вазов“ при минимален 447.

Резултатите показват, че ще се наложи закриването на 4 паралелки в професионални училища, каза още Рангел Райчев.

Става дума за специалностите машинен оператор в Професионалната гимназия по лозаро-винарство „Христо Ботев“ Перущица, оператор на компютър, текстообработване в СУ „Свети Софроний Врачански“ Пловдив, моделиер на кожени и галантерийни изделия в ПГ по кожени изделия и текстил „Д-р Иван Богоров“ Пловдив, и оператор на машини за заваряване в ПГ по машиностроене.

 Приетите на първо класиране трябва да се запишат до 16 юли. На 18 юли ще бъдат обявени списъците по второ класиране.Приетите по него трябва да се запишат до 22 юли, а на следващия ден се бъдат обявени незаетите места за трето класиране. 


Още от категорията

2 милиона бюлетини пристигнаха в областната управа в Пловдив

Бюлетините за местните избори в Пловдив и региона пристигнаха тази сутрин в областната администрация. Броят им е почти 2 милиона като само за града те са почти 1 милион.  Те бяха охранявани от жандармерия,  получени от главния секретар на администрацията Борислав Димов и разпределени на общинските избирателни комисии. В събота бюлетините ще..

публикувано на 21.10.19 в 16:51

"Пловдив 2019" набира проекти за следващите две години

Фондация “Пловдив 2019” обяви нова покана за финансиране на проекти, които да осигурят продължение и устойчивост на Европейска столица на културата през 2020 и 2021 година.  Проектите ще се финансират със специално запазените за целта  3  милиона лева от наградата “Мелина Меркури”, връчена на Пловдив за успешната реализация на мащабния проект...

обновено на 21.10.19 в 16:46

Откриха подлез с графити за бита и старите занаяти

Фолклорен подлез с графити за българските ценности, бита и старите занаяти бе открит в ранния следобед срещу училище „Яворов“ на бул. „България“.  Рисунките там са дело на графити артиста Цветан Узунов и са вдъхновени от паното на емблематичния пловдивски художник Енчо Пиронков, което е в южната част на подлеза.  Припомням, че при обновяване..

обновено на 21.10.19 в 16:45

Стотици клиенти на НАП - Пловдив получиха фалшиви писма за ревизии

Фалшиви имейли с уведомление за предстояща ревизия са получили тази сутрин стотици клиенти на НАП - Пловдив в цялата страна. Писмата приканват получателите, които са и фирми, и физически лица, да се явят в 14- дневен срок в в поделението на агенцията в Асеновград при главният инспектор по приходите Момчил Тодоров като носят документи за..

публикувано на 21.10.19 в 15:45

Център за обучение по безопасност на движението работи в Смолян

В Смолян бе открит тържествено Областен център за обучение по безопасност на движението по пътищата. Той се намира в двора на ОУ „Проф. Д-р Асен Златаров“ и е изграден със 154 779 лв., осигурени от МОН. Целта му е да предотвратява възникнали инциденти с участието на ученици. В центъра ще се провежда изнесено обучение по..

публикувано на 21.10.19 в 14:36