Седмокласниците с най-висок успех в Пловдив избраха Математическата гимназия

Най-желаните от децата училища остават МГ, ЕГ "Иван Вазов", ЕГ "Пловдив" и Хуманитарната гимназия

2559 седмокласници в Пловдив и региона са приети по първото посочено в заявлението желание, каза за Радио Пловдив Рангел Райчев, експерт в Регионалното управление по образованието Пловдив. 4685 са учениците, които са класирани. Останалите са посочили само позиции, за които успехът им е недостатъчен да бъдат приети, поясни Райчев. 

Общо 5147 са подадените заявления за първо класиране след 7 клас, 357 от тях са на ученици от други региони. Похвално е, че повечето родители тази година са избрали да подадат заявления по интернет. 57% са избрали този начин при 38% миналата година, посочи експертът. 

Челната тройка на най-често посочваните в заявленията училища се оглавява от Хуманитарната гимназия, следвана от Езикова гимназия „Иван Вазов“ и Езикова гимназия Пловдив. 

Най-висок бал-498-има ученик, приет в специалността „Компютърна графика с английски език“ в Математическата гимназия. 497 е балът на друг ученик, класиран  в „Системно програмиране“ на гимназията. Двете специалности имат и най-високите минимални балове-съответно 455 и 446,5, както и най-много кандидати за тях.

497 е максимално достигнатият бал и на момиче, кандидатствало в Езикова гимназия „Пловдив“, там минималният бал е 445. 487 е най-високият бал в Езикова гимназия „Иван Вазов“ при минимален 447.

Резултатите показват, че ще се наложи закриването на 4 паралелки в професионални училища, каза още Рангел Райчев.

Става дума за специалностите машинен оператор в Професионалната гимназия по лозаро-винарство „Христо Ботев“ Перущица, оператор на компютър, текстообработване в СУ „Свети Софроний Врачански“ Пловдив, моделиер на кожени и галантерийни изделия в ПГ по кожени изделия и текстил „Д-р Иван Богоров“ Пловдив, и оператор на машини за заваряване в ПГ по машиностроене.

 Приетите на първо класиране трябва да се запишат до 16 юли. На 18 юли ще бъдат обявени списъците по второ класиране.Приетите по него трябва да се запишат до 22 юли, а на следващия ден се бъдат обявени незаетите места за трето класиране. 


Още от категорията

Библиотеката в Асеновград купува книги за 10 000 лева

С десет хиляди лева Градската библиотека "Паисий Хилендарски" в Асеновград обновява книжния си фонд.  Финансирането е по проект по програмата "Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информираност", с който културната институция кандидатства пред Министерството на културата. Съфинансирането от бюджета на Градската библиотека е в..

публикувано на 19.07.19 в 11:42

Президентът Радев открива събора на Рожен

Държавният глава Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще присъстват на откриването на събора в Рожен. Президентът ще даде началото на събитието със звън на родопски чанове от централната сцена на Роженските поляни. Спектакълът за откриване на събора със 100-годишна традиция е с участието на ансамбъл "Родопа", Валя Балканска, Петър Янев...

обновено на 19.07.19 в 10:36

Кръводарителска акция в Асеновград

Двудневна кръводарителска кампания стартира в Асеновград. Акцията е под мотото "Дарете кръв, подарете надежда за живот" и се реализира от Районния център по трансфузионна хематология - Пловдив. Доброволците кръводарители могат да се включат в инициативата в два дни - на 19 и 22 юли /петък и понеделник/ в мобилния кабинет, разположен пред..

обновено на 19.07.19 в 10:36

Откриха ценни стенописи в къщата на Драган Калофереца

Ценни стенописи, свалени от сгради и църкви – паметници на културата от Южна България, бяха открити от администрацията на пловдивския Район „Централен“.  Кметът на района Георги Стаменов сезира Министерството на културата за находките. Те са открити при проверка в къща на ул. „Петко Р. Славейков“ 32, известна като къщата на Хаджи Драган..

публикувано на 19.07.19 в 10:11
Румен Радев

"Демократската република" на Левски е превърната в декор

Стотици жители и гости на Карлово присъстваха на тържествения митиг заря по повод 182-та  годишнина от рождението на Васил Левски.  „Левски изтръгна народа от робската апатия, даде на историята нов век, а на държавата - предначертание",  подчерта в словото си президентът Румен Радев. Левски е нашият застъпник пред времето и нашият съдник..

обновено на 18.07.19 в 22:03