От Леонардо до изтребителите „Точно днес“

Ако ренесансовият гений Леонардо да Винчи беше наш съвременник, какво ли би създал днес, след като 500 години след кончината му, неговите изобретения и творби респектират и възхищават...

Почетният консул на Италия в Пловдив Джузепе де Франческо представя изложба за Леонардо да Винчи в Народна библиотека „Иван Вазов“, организирана от  Италианския културен институт.  В експозицията са включени  най-известните произведения на Леонардо  от  живописта до архитектурата, инженерните науки, ботаниката, анатомията и музиката.

В Пловдив днес 105 години навършва пчеларят Александър Николов. Без специални диети и рецепти, със спокоен и ведър дух, всяка сутрин на разходка и закуска с мед, ябълка и орехи,  с основен принцип: да бъдеш честен към себе си и към другите !  – чуйте го в интервюто на Нели Бистрашка.

Броим изтребителите. Които очакваме. Американските   F-16 Blok 70.  Колко  на брой и с какви точно параметри ще бъдат, как ще ги плащаме и на каква цена. Има подписани договори, но предстоят парламентарни  ратификации  на сделката, както и още уточнения и  въпроси. Коментарите са противорчиви, дали американските  самолети F-16 са  най-доброто поколение авиационна техника подходяща за България, или компромиси при договарянето  ги свеждат до "скъпи играчки за авиошоу". Коментар на Ангел Найденов  бивш министър на отбраната.

В зона Култура  - академик Пламен Карталов. Той режисира  на Античния театър една от най-обичаните опери на Верди - "Риголето" от проекта "OPERA OPEN".  Епохата на Ренесанса в спектакъла  на маестро Карталов е  с ярки препратки къв съвременността.

„Точно днес“. 12 юли петък. От 7 до 9.30


Още от категорията

"Фолклорен фестивал на сусама" във "Вход свободен"

Петъчният ден ще бъде изпълнен с много положителни емоции.  В рубриката "ЗОО мания", ще разкажем историята на Пол Стекленски - американски пилот, който за 2 години е спасил живота на над 700 кучета.  Ще си поговорим за, вече забравените, български традиции и обичаи.  След 13.00 часа, с кмета на село Доситеево, община Харманли - Митко Вълчев, ще..

обновено на 19.07.19 в 09:32

Тревоги и възторзи "Точно днес"

С въодушевеното очакване на Роженския събор, който разстила на поляните в Родопите българския дух и темите на ежедневието, които тревожат същия този дух - така затваряме делничната седмица в петък. Освен за програмата на тридневния фолклорен празник, ще ви кажем и как да стигнете до него без да попаднете в задръстване. Хакерският скандал, който проби..

публикувано на 18.07.19 в 17:09

Срещи със закона и с историята "Ден след ден"

Данните на граждани и фирми не са опазени от държавата и така договорът между нея  и тях е нарушен. Така най-общо можем да резюмираме казаното в поредица коментари за случая с хакването на данни, съхранявани от НАП. С юриста Христо Нихризов ще разговаряме за възможностите пострадалите да поискат компенсация чрез съда. Част от подоходните..

публикувано на 18.07.19 в 14:37

Усмивки и ведро настроение в "Звукът на киното"

Лятно настроение и повече усмивки в "Звукът на киното" обещаваме тази събота. Ще слушате "Bean" - The Album.  Саундтракът включва подборка от песни на групи, които са звучали във филми на великия и обичан британски комик Роуън Аткинсън.  Сред изпълнителите на парчетата, включени в "Веаn" са групи като Boyzone, The Beach Boys, Wet Wet Wet и други...

обновено на 18.07.19 в 14:30

Мистика и традиционни изкуства във "Вход свободен"

Подготвяме се отрано за почивните дни, като чертаем маршрути и  набелязваме дестинации с интересна програма. Очаква ни вълшебно време – мистика, музика, история и традиционни изкуства! За трета поредна година връх Драгойна до село Буково, гр. Първомай, ще се огласи от българските фолклорни ритми на фестивал "Угар – мистичен и древен"...

обновено на 18.07.19 в 10:08