Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Леонардо до изтребителите „Точно днес“

Ако ренесансовият гений Леонардо да Винчи беше наш съвременник, какво ли би създал днес, след като 500 години след кончината му, неговите изобретения и творби респектират и възхищават...

Почетният консул на Италия в Пловдив Джузепе де Франческо представя изложба за Леонардо да Винчи в Народна библиотека „Иван Вазов“, организирана от  Италианския културен институт.  В експозицията са включени  най-известните произведения на Леонардо  от  живописта до архитектурата, инженерните науки, ботаниката, анатомията и музиката.

В Пловдив днес 105 години навършва пчеларят Александър Николов. Без специални диети и рецепти, със спокоен и ведър дух, всяка сутрин на разходка и закуска с мед, ябълка и орехи,  с основен принцип: да бъдеш честен към себе си и към другите !  – чуйте го в интервюто на Нели Бистрашка.

Броим изтребителите. Които очакваме. Американските   F-16 Blok 70.  Колко  на брой и с какви точно параметри ще бъдат, как ще ги плащаме и на каква цена. Има подписани договори, но предстоят парламентарни  ратификации  на сделката, както и още уточнения и  въпроси. Коментарите са противорчиви, дали американските  самолети F-16 са  най-доброто поколение авиационна техника подходяща за България, или компромиси при договарянето  ги свеждат до "скъпи играчки за авиошоу". Коментар на Ангел Найденов  бивш министър на отбраната.

В зона Култура  - академик Пламен Карталов. Той режисира  на Античния театър една от най-обичаните опери на Верди - "Риголето" от проекта "OPERA OPEN".  Епохата на Ренесанса в спектакъла  на маестро Карталов е  с ярки препратки къв съвременността.

„Точно днес“. 12 юли петък. От 7 до 9.30




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Антония Димитрова

Галеристката Антония  Димитрова е родена в гр.Пловдив. Работи в областта на нетъкания текстил / Fibre Art/ и на абстрактните композиции в различни техники, като през 1991 г. в реална среда осъществява монументалната текстилна пластика „Движение“ в приемната на Президента на Световната федерация по лека атлетика.Има самостоятелни изложби в..

обновено на 19.04.24 в 15:37

Отлагане „Ден след ден“

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители. Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. По темата ще разговаряме с енергийния..

обновено на 19.04.24 в 15:23

Поетично с „Вход свободен“

Говорим за представянето на стихосбирката „Феникс. Възраждане“ на Ралица Стоянова, от Пловдив. На 24-и, тя ще представи своите стихове и картини, рисувани с помощта на техниката – енкаустика. Приключи конкурсът „Мая Любенова“. Това е петото издание на конкурса за хайку поезия. В сряда беше и Световният ден на хайку. Говорим с Владислав Христов..

публикувано на 19.04.24 в 09:30

"Точно днес" за вчера и утре

Спомените на Пловдив, спомените за въстанието от Април 1878 - ма, портфейлът на българите през миналата година и днес, турболенциите в сектора на земеделието, "Червената шапка - Презареждане"  са теми на предаването в петък от 6.00 до 9.30 часа. НСИ оповести данни за доходите ни през миналата година. От тях разбираме, че  доходите на човек от домакинство..

публикувано на 18.04.24 в 17:03

Наследство и реалност „Ден след ден“

В Международния ден на паметниците и забележителностите в подлез "Археологически" в Пловдив отваря врати късноантичната сграда „Ирини“, която беше обновена след прекратения концесионен договор.  Пред журналисти бе направена първата официална разходка в обновената Градска градина, за която се води дебат как да се нарича „Дондукова“ или „Иван..

публикувано на 18.04.24 в 14:46