"Риголето" на Античния театър в събота вечер

| обновено на 13.07.19 в 07:45
Автор:

Една от най-обичаните опери на Джузепе Верди - "Риголето" ще бъде представена на 13 юли  на Античния театър в Пловдив като част от  проекта "OPERA OPEN". Операта е  с либрето по романа на Виктор Юго "Кралят се забавлява".

Режисьорът академик  Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет , след дълго отсъствие от пловдивска сцена  специално адаптира  оперния спектакъл за Античния театър, чиято неповторима архитектура  дава нова интерпретация на безсмъртната творба. 
Особено е мястото в оперния спектакъл  на колонадата на Античния театър, която е вплетена в изпълнението и визията, казва маестро Карталов, който  дава висока оценка на екипа на Пловдивската опера и припомня, че това е най-дълбоката опера на Верди, за която композиторлът казва, че едва ли ще напише нещо по-хубаво. 
Партиите  на шута Риголето, неговата дъщеря Джилда и Херцога на Мантуа, както и останалите образи, в които драматичната линия е силно развита,  в целия диапазон на човешките страсти, вълнува както публиката от премиерата през 1851г. в театър "Ла Фениче" във Венеция, така и хората днес.   
Постановката потапя зрителя в епохата на Ренесанса, но с ярки препратки на съвременността. 
Лучано Ди Мартино дирижира спектакъла, в който участват   солисти, хор и оркестър на Опера Пловдив.
"OPERA OPEN" e част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.
Интервюто с академик Пламен Карталов е в звуковия файл.

Галерия

Още от категорията

Лиз Райт за първи път в Пловдив на Античния театър

Прочутата джаз и госпъл певица Лиз Райт идва за първи концерт у нас на 16 юли. Тя ще пее с оркестъра на Държавна опера – Пловдив на сцената на Античния театър от 21 ч. Лиз Райт е сред утвърдените и най-интересните гласове на съвременния джаз и госпъл музика. Тя пристига в България за специалния съвместен концерт с оркестъра на Опера..

обновено на 15.07.19 в 17:10

Голямата базилика в Плиска ще въздигне материята и духа

  Започна възстановяването на Голямата базилика в Плиска, която е строена между 865 и 875 г. при управлението на цар Борис І. Църквата е разрушена през 14 век от турците. Реставрацията на базиликата ще бъде по проект на арх.  Теофил Теофилов, актуализиран от арх.Юлий Фърков. Сдружението „Плиска" продължава да събира дарителски средства за..

публикувано на 15.07.19 в 17:08

Открива се най-новата и най-голяма галерия в Пловдив

С над 210 творби се открива най-новата и най-голяма галерия в Пловдив.  Тя се намира  на улица „Райко Даскалов“ 29,  на площ от  1000 кв.м. и е  на две нива. Отговаря на всички съвременни изисквания за експозиционна площ.  Ремонтът е за 1 милион лева. Изложбаната зала е в сградата на бившия Детмаг, за която се водиха събедни дела за..

обновено на 15.07.19 в 15:10

Изложбата "Родопският свят на Хайтов" се открива в Смолян

Изложбата живопис на Елица Гигова е посветана на 100-годишнината от рождението на писателя Николай Хайтов.  Днес от 18 часа в Смолян, зала „Петър Стайков” на бул. „България” № 43, ще бъде открита изложба на внучката на Хайтов -  Елица Гигова. Тя е възпитаничката на Средното специално училище за приложни изкуства в Смолян и ВТУ „Св. Св. Кирил и..

публикувано на 15.07.19 в 10:28

Българчета от 5 държави "Заедно по пътя на Кирил и Методий"

„Заедно по пътя на Кирил и Методий“ е названието  на общия проект, свързващ българчета от пет държави във виртуални работилници и изложби. Първата от тях ще бъде открита в Балабановата къща в Стария град в рамките на програмата на  „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“. Експозицията включва  отличените конкурсни творби на ученици..

публикувано на 15.07.19 в 07:50