"Риголето" на Античния театър в събота вечер

| обновено на 13.07.19 в 07:45
Автор:

Една от най-обичаните опери на Джузепе Верди - "Риголето" ще бъде представена на 13 юли  на Античния театър в Пловдив като част от  проекта "OPERA OPEN". Операта е  с либрето по романа на Виктор Юго "Кралят се забавлява".

Режисьорът академик  Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет , след дълго отсъствие от пловдивска сцена  специално адаптира  оперния спектакъл за Античния театър, чиято неповторима архитектура  дава нова интерпретация на безсмъртната творба. 
Особено е мястото в оперния спектакъл  на колонадата на Античния театър, която е вплетена в изпълнението и визията, казва маестро Карталов, който  дава висока оценка на екипа на Пловдивската опера и припомня, че това е най-дълбоката опера на Верди, за която композиторлът казва, че едва ли ще напише нещо по-хубаво. 
Партиите  на шута Риголето, неговата дъщеря Джилда и Херцога на Мантуа, както и останалите образи, в които драматичната линия е силно развита,  в целия диапазон на човешките страсти, вълнува както публиката от премиерата през 1851г. в театър "Ла Фениче" във Венеция, така и хората днес.   
Постановката потапя зрителя в епохата на Ренесанса, но с ярки препратки на съвременността. 
Лучано Ди Мартино дирижира спектакъла, в който участват   солисти, хор и оркестър на Опера Пловдив.
"OPERA OPEN" e част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.
Интервюто с академик Пламен Карталов е в звуковия файл.

Галерия

Още от категорията

В "Срещите" разговор за Дионисий Ареопагит

Тази  събота в "Срещите " с проф. Георги Каприев ще питаме кой е  Дионисий  Ареопагит?  И защо толкова века Дионисий е така потребен на европейската цивилизация?  И той ли е ученикът на апостол Павел?  И защо битува понятието псевдо - ученик ?

публикувано на 18.10.19 в 12:17

Започват "Международни фотографски срещи“

В Балабановата къща се открива фестивалът „Международни фотографски срещи“. Събитието тази година ще продължи до 31 октомври. Очаква се интензивен уикенд изпълнен с емоции и срещи, като отправна точна към следващите дни. Концепцията на фестивала е да проследи визуалния диалог между съвременни фотографии, работещи в различна социална среда...

обновено на 18.10.19 в 10:29

"Писателите на Пловдив" с последно за годината четене

Пловдивски автори ще четат свои творби в навечерието на Деня на народните будители 1 ноември. Последното за 2019 г.  литературно четене  по проекта „Писателите на Пловдив“ ще се състои в залата на Дружеството на писателите на ул. „Александър Батенберг“№ 7. В него участват  авторите Вера Найденова, Емилия Каменов, Иван Андреев, Иван Христов,..

публикувано на 18.10.19 в 06:38

Ще има ли промени в субсидиите на театрите ?

Министърът на културата Боил Банов предлага промени в субсидирането и бюджетното разпределение на музикалните, драматичните и куклените театри в страната. Това е станало преди ден на среща в Министерството на Браншовата комисия.  Предстои обсъждането на тези предложения, които са четири. На този етап не ясно дали ще бъдат приети, но е ясно, че това..

публикувано на 17.10.19 в 15:58

"Треска в събота" представя Милчо Левиев - от Пловдив за Пловдив

Тази събота ще отдадем почит на големия Милчо Левиев. В предаването „Треска в събота“ на 19.09.2019г. от 14.00 часа ще звучи музика, изпълнена от Милчо Левиев в Пловдив през 2014 г.  Очаквайте още: какво каза Милчо Левиев – за концерта, албума, джаза..., както и спомени на джазмена за неговия учител - Панчо Владигеров.  Композициите, която ще..

публикувано на 17.10.19 в 15:16