F-16 e най-новата модификация на боен самолет


Сделката за американските самолети F-16  в социалните мрежи е с отзиви от отрицание, до възторг, но нека не отиваме в тези крайности, каза Ангел Найденов бивш министър на отбраната и ръководител на Център за  изследване на отбраната и сигурността. Той подчерта, че  американските самолети F16 Blok 70  са  най-новата модификация на бойния самолет. 

 Това, което постигнахме е договор, чрез който можем да придобием един новопроизведен съвременен многофункционален боен самолет със способности, които отговарят и на очакванията и на изискванията на българските военновъздушни сили.  Това, което придобиваме, има своята цена и тази цена  в размер на 1 милиард 256 милиона долара, от които се очаква чрез процедура, която тече в момента в САЩ, да бъдат поети от американското правителство  60 милиона долара, т. е. стойността на сделката ще бъде малко под 2 милиарда и 100 милиона лева. Това е близо до офертното предложение на САЩ и в този смисъл имаме съвпадение на двете предложения.

Найденов уточни, че 8-те самолета са  първата половина от доставките на новия тип боен самолет, които трябва да бъдат в рамките на  бойна ескадрила от 16  самолета, т. е. до 2030 г. да имаме изцяло оборудвана бойна ескадрила с F-16 блок 70. 

 Всъщност, в момента говорим за доставката само на първите 8 самолета – 6 едноместни и 2 двуместни, които са учебно бойни, така че, да, те могат да бъдат използвани и за бойни цели.  Но, когато  говорим за тази цена, нека да припомня за слушателите или да подчертая за слушателите, че става дума за доставката на бойните платформи, на всички системи, които са необходими за функционирането на самолета на цялото оборудване, въоръжение, боеприпаси, в т. ч. ракети, резервни части, логистичният запас според предварителния инвестиционен разход трябва да бъде за три години, включва се и обучението на пилотите и на инженерно-техническия състав и доставката съответно на тренажори за преподговка и съответно обучение на пилотите.

Найдeнов коментира и опасенията на президента Радев за  високата цена и орязани параметри на сделката: 

Вероятно трябва да коментирам от няколко посоки и моят отговор трябва да бъде в няколко посоки. Първо, президентът е в правото си да изрази опасения относно пакета от способности, които придружават доставката на новия  боен самолет. А той е длъжен да изрази опасенията, свързани с намаляването на цената. Не бих искал да обърквам слушателите, тъй като трябва да спомена още една стойност, която беше посочена в решението на американския Конгрес за продажбата на самолетите – тя е в размер на  1 милиард 670 милиона, която в левова равностойност е от порядъка на 2 милиарда и 920 милиона лева. Виждате каква  е разликата. В рамките на намаляването на тази цена може да се се  откаже част от пакета, който придружава новия тип боен самолет. В този смисъл опасенията на президента са напълно основателни. 

Но другата гледна точка трябва да потърсим в мненията, които са изразени от членовете на преговорния екип и които с подписа си носят своята политически и съответно експертно отговорно. А те декларират и гарантират, че това, което се доставя на България запазва многофункционалността на бойните самолети и дава възможност за изпълнение на всички задачи, които се очакват от българските военновъздушни сили.

 Първите 8 самолета  F 16 трябва да дойдат до 2023г., а останалите 8 до 2030г.,  когато изтича срокът на  жизнено действие на бойните ни самолети Миг 29, така че се получава една приемственост  от едни бойни самолети към други тип бойни самолети. 

Найденов прогнозира гореща дискусия в НС по повод цената на общия пакет от сделката, защото е цената от 2,100 милиарда е с около 600 милиона по-голяма  от гласуваната в  НС, въпреки че има решение, с което е дадена възможност на правителството да се отклони от тази цена. 

Друг е въпросът, дали в рамките на сделката 8 + 8 може да се разчита на разсрочено плащане, както се говореше, след като първите 8 самолета трябва да се платят авансово.

Цялото интервю с Ангел Найденов е в звуковия файл. 

Още от категорията

Трябва по-дългосрочна концепция зи сигурността ни

 Един Съвет за национална сигурност, трябва да ръзсъждава по-дългосрочно по проблеми за цялостната концепция за сигурността на България , така коментира позицията на България, заявена след Съвета по сигурност към Министерския съвет, че  България настоява Турция да спре военните действия в Сирия, и е против санкиции за Турция, проф. Марин..

публикувано на 16.10.19 в 11:24

Бедна ни е фантазията какво ни чака след този футболен мач

Националните ни отбори вече са persona non grata.  В следващите 10-15 години, българските национални клубни футболни отбори ще бъдат мачкани и тероризирани от УЕФА, ФИФА, от съдии и комисии, докато утихне тази трагична история. Бедна ни е фантазията какво ни чака , така журналиста  Георги Атанасов, който пише по спортни и политически теми, коментира..

публикувано на 16.10.19 в 10:34

Ердоган не се интересува от мнението на ЕС, а от парите му

Все още е рано на 100% да се страхуваме от бежанска вълна към нашите граници заради турската офанзива в Сирия, но тази вероятност остава реална,  коментира пред Радио Пловдив международният анализатор Валентин Вацев.   Аз обаче не споделям този ентусазъм на премиера, че всичко е спокойно и няма опасност, добави той, визирайки динамични..

обновено на 15.10.19 в 18:28

Да не правим сега преговори за нов автомобилен инвеститор

„Фолксваген“ отлага засега окончателното си решение дали да построи новия си автомобилен завод в Турция. Това става на фона на международните критики към страната заради военната операция в Северна Сирия. Има ли шанс България да успее да спечели огромната инвестиция на германския концерн.  Икономистът  Георги Стоев , който бе част от преговорния екип..

обновено на 15.10.19 в 15:57

Ще сe превърнем в „черна овца“ в спорта

„Макар че лумпенизирани запалянковци има по цял свят, ние ще се превърнем в „черната овца“ в спорта заради проявите на расизъм. Ще гледат под лупа всяко наше състезание не само във футбола, но и в спорта въобще“ – заяви в интервю за Радио Пловдив спортният журналист от „24 часа“ Едуард Папазян. „Обичам да цитирам една реплика от филма на..

публикувано на 15.10.19 в 15:48