Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

F-16 e най-новата модификация на боен самолет


Сделката за американските самолети F-16  в социалните мрежи е с отзиви от отрицание, до възторг, но нека не отиваме в тези крайности, каза Ангел Найденов бивш министър на отбраната и ръководител на Център за  изследване на отбраната и сигурността. Той подчерта, че  американските самолети F16 Blok 70  са  най-новата модификация на бойния самолет. 

 Това, което постигнахме е договор, чрез който можем да придобием един новопроизведен съвременен многофункционален боен самолет със способности, които отговарят и на очакванията и на изискванията на българските военновъздушни сили.  Това, което придобиваме, има своята цена и тази цена  в размер на 1 милиард 256 милиона долара, от които се очаква чрез процедура, която тече в момента в САЩ, да бъдат поети от американското правителство  60 милиона долара, т. е. стойността на сделката ще бъде малко под 2 милиарда и 100 милиона лева. Това е близо до офертното предложение на САЩ и в този смисъл имаме съвпадение на двете предложения.

Найденов уточни, че 8-те самолета са  първата половина от доставките на новия тип боен самолет, които трябва да бъдат в рамките на  бойна ескадрила от 16  самолета, т. е. до 2030 г. да имаме изцяло оборудвана бойна ескадрила с F-16 блок 70. 

 Всъщност, в момента говорим за доставката само на първите 8 самолета – 6 едноместни и 2 двуместни, които са учебно бойни, така че, да, те могат да бъдат използвани и за бойни цели.  Но, когато  говорим за тази цена, нека да припомня за слушателите или да подчертая за слушателите, че става дума за доставката на бойните платформи, на всички системи, които са необходими за функционирането на самолета на цялото оборудване, въоръжение, боеприпаси, в т. ч. ракети, резервни части, логистичният запас според предварителния инвестиционен разход трябва да бъде за три години, включва се и обучението на пилотите и на инженерно-техническия състав и доставката съответно на тренажори за преподговка и съответно обучение на пилотите.

Найдeнов коментира и опасенията на президента Радев за  високата цена и орязани параметри на сделката: 

Вероятно трябва да коментирам от няколко посоки и моят отговор трябва да бъде в няколко посоки. Първо, президентът е в правото си да изрази опасения относно пакета от способности, които придружават доставката на новия  боен самолет. А той е длъжен да изрази опасенията, свързани с намаляването на цената. Не бих искал да обърквам слушателите, тъй като трябва да спомена още една стойност, която беше посочена в решението на американския Конгрес за продажбата на самолетите – тя е в размер на  1 милиард 670 милиона, която в левова равностойност е от порядъка на 2 милиарда и 920 милиона лева. Виждате каква  е разликата. В рамките на намаляването на тази цена може да се се  откаже част от пакета, който придружава новия тип боен самолет. В този смисъл опасенията на президента са напълно основателни. 

Но другата гледна точка трябва да потърсим в мненията, които са изразени от членовете на преговорния екип и които с подписа си носят своята политически и съответно експертно отговорно. А те декларират и гарантират, че това, което се доставя на България запазва многофункционалността на бойните самолети и дава възможност за изпълнение на всички задачи, които се очакват от българските военновъздушни сили.

 Първите 8 самолета  F 16 трябва да дойдат до 2023г., а останалите 8 до 2030г.,  когато изтича срокът на  жизнено действие на бойните ни самолети Миг 29, така че се получава една приемственост  от едни бойни самолети към други тип бойни самолети. 

Найденов прогнозира гореща дискусия в НС по повод цената на общия пакет от сделката, защото е цената от 2,100 милиарда е с около 600 милиона по-голяма  от гласуваната в  НС, въпреки че има решение, с което е дадена възможност на правителството да се отклони от тази цена. 

Друг е въпросът, дали в рамките на сделката 8 + 8 може да се разчита на разсрочено плащане, както се говореше, след като първите 8 самолета трябва да се платят авансово.

Цялото интервю с Ангел Найденов е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Петима кандидатстуденти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на кандидат-студентите, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Далеч сме от епидемия, но е възможно това да се обсъди

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допуска, че към края на седмицата е възможно здравните власти у нас да обсъдят обявяването на национална епидемия заради болните от коклюш. По думите му,  броят на заразените продължава да расте, като има регистрирани случаи в повече от половината страна. В 17 области има случаи на..

обновено на 24.04.24 в 11:49
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59