Според германско списание новият завод на WV ще e в Турция

| обновено на 12.07.19 в 14:10

Германският автомобилен производител "Фолксваген" (Volkswagen) планира да построи завод за производството на няколко автомобилни модела в Турция, съобщи в петък немското автомобилно списание Automobilwoche, цитирано от Ройтерс.

Тази информация може да попари надеждите, че новият автомобилен завод на "Фолксваген" ще бъде базиран в България.

Без да цитира свои конкретни източници, Automobilwoch посочи, че надзорният съвет на "Фолксваген" е взел решение да построи автомобилния си завод близо до град Измир.

Немското издание добави, че дъщерното дружество на "Фолксваген" - "Шкода" (Skoda) ще бъде една от марките, които ще се произвеждат в новия завод.

Говорител на надзорния съвет на "Фолксваген" заяви пред Ройтерс, че плановете за новия завод са потвърдени, но все още не са окончателно финализирани.

Акциите на турския дистрибутор на "Фолксваген" - Dogus Otomotiv поскъпнаха в петък с цели 11.6% след информация, според която Катар, който притежава 17% от акциите на Volkswagen, е призовал надзорния съвет на немската компания да избере именно Турция за построяването на новия си завод.

Изненадам съм от такава новина, още повече че окончателното решение се  чакаше приз октомри, каза икономистът Георги Стоев, който бе част от преговориня екип от българска страна. Нашите очаквания бяха, че за инвестицията на автомобилния гигант ние се конкурираме с Румъния, не толкова с Турция.

Въпрос на време е България да приеме инвеститор от подобен мащаб, прогнозира икономистът.


Още от категорията

Пловдив е в стабилно финансово състояние

Това увери кметът Иван Тотев, като съобщи, че  общите заеми, които градът е поел са 65 млн, които се изплащат ритмично на вноски  Те са пренебрежимо малки на фона на планираните за годината местни приходи  в размер на 150 мл лв,,  подчерта още Тотев,  който откри нов паркинг в район "Западен".   Паркингът е за 47 автомобила до парк „Ружа“ в район..

публикувано на 16.10.19 в 12:34

Арестуваха безскрупулен измамник и трима бракониери

26- годишен мъж от Севлиево е арестуван в Пловдив, след като преби и ограби възрастна жена в дома й. Той се представил за полицай и след като 77- годишната пенсионерка го пуснала в апартамента си той й нанесъл удар и откраднал 3000 лева.  След подаване на сигнал в полицията мъжът е арестуван за 24 часа.  Предстои образуваното досъдебно производство..

публикувано на 16.10.19 в 12:09

107 години българска авиация честваме днес

Днешната дата е избрана за празник на ВВС защото на нея, преди 107 години, е извършен първият боен полет в България.  Паметта на загиналите летци във военно и в мирно време ще бъде почетена с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на летеца, а на почетния ритуал ще присъства и президентът Румен Радев, дългогодишен боен пилот и сочен за един от..

обновено на 16.10.19 в 11:58

"Цветна есен" и "Медукус, Денто, Галения" се откриват в Панаира

Изложбата за медицина, стоматология и фармация "Медикус, Денто, Галения 2019" се открива в Международния панаир в Пловдив и ще продължи до 19 октомври. Основна тема на изложението тази година са иновациите, намаляващи времето и дискомфорта при зъболечението.  Продължава и тенденцията да се показва най-модерното оборудване за лекарски кабинети...

обновено на 16.10.19 в 10:25

Нов паркинг имат от днес на ул. "Ружа" в район "Западен"

Нов паркинг в район Западен ще открие кметът на Пловдив Иван Тотев.  Съоръжението е изградено  с  капацитет за 50 автомобила.  Новият паркинг се намира на  улица "Ружа".

публикувано на 16.10.19 в 07:37