Водихме добри преговори с WV, но не преодоляхме Катар

Анализ по новината от деня и годишнината от подписването на Конституцията

Работата, която беше свършена от всички, за привличане на инвестицията на "Фолксваген" в България беше много добра и по всички правила на играта. Това каза икономическият анализатор Красен Станчев по повод информациите, че автомобилният гигант е предпочел Турция пред България за изграждане на новия завод.

Разговорите се водиха без политически изстъпления, за разлика от някои от конкурентите за инвестцията.

Станчев коментира влиянието на катарските акционери в компанията, които са с най - голям миноритарен със 17% от акциите. Ако е вярно, че то е полияле избора, то България няма как да го преодолее, защото това са отношения между собствениците.

България трябва да подобрява така бизнес средата си, че всеки който иска да вложи тук пари - да може да го направи.

В интервю за предаването "Ден след ден" икономистът припомни част от несъвършенствата на българската Конституция, приета на този ден преди 28 години. Към онзи момент Станчев е депутат вав Великото народно събрание и подписва с особено мнение, а в последствие има 48 неуспешни опита за промяна на текстове в основния закон.

Днес той припомни вредното действие на чл.11, който  забранява етническите партии. Този текст никога не е осъществен, а сега има и етнически партии на мнозинството, които мрязят другата етническа партия, но обичат Русия.

Основен проблем създва е чл.18 на Конституцията, свръзан с концесиите и изключителните права на държавата, в смисъл на собственост. Това има негативни последици, които сега се виждан по Черноморието. 

Много характерен пробем е чл. 22  - за забраната за продажба на земеделска земя на чуждестранни лица. Вследствие на това след връщането на земеделските земи, собствениците им ги превърнаха капитал, промениха статута им и на така продадените терени започна строителство.

Проблемни са текстовете, които определят правосъдната система и в частност фигурата на главния прокурор. 

Обикновено прокурата е част от изпълнителната власт, при нас е обратното.  

Няма човек, на важна изборан длъжност,  който да не заплашен от зависимост от прокуратурата.  Главнтият прокурор се правръща политически играч, защото има много много по- дълъг мандат и не подлежи на контрол. 


Още от категорията

Фестивал на плъстите в село Труд

Пловдивското село Труд е домакин на Фестивал на плъстите. Проявата се провежда за втора поредна година и има за цел  да популяризира плъстенето като изкуство и занаят.  Плъсти се наричат изделията, които се правят от непредена вълна.  Тази година във фестивала участват майстори плъстари от София, Пловдив, Димитровград и Хисаря, а специален гост е..

публикувано на 20.07.19 в 11:12
Светозар Гледачев

Пари за изтребителите ще бъдат взети от бюджетния излишък

2 милиарда лева допълнителни разходи за плащането на изтребителите Ф-16 не са кой знае какво на фона на държавния бюджет на България и на брутния вътрешен продукт ,  каза финансовият анализатор Светозар Гледачев за решението на парламента да одобри сделката. Средства ще бъдат взети от бюджетния излишък, който се формира вече почти всяка година...

публикувано на 19.07.19 в 16:02

Днес е един хубав ден за българските ВВС!

Това е един дългоочакван процес. От 15 години чакаме във ВВС появата на нов самолет и най-сетне е на път този модернизационен проект да се реализира. Това е един хубав ден за българските ВВС и за българската армия и като  цяло един ден, в който правим решителна крачка по подобряване сигурността, отбраната и  суверенитета на нашата страна...

публикувано на 19.07.19 в 15:58

Трудният път от наркотиците до свободата и грижата за другите

Младо семейство от Украйна  избра България  за да помага на хора, попаднали в капана на зависимостите. Дмитрий и Катя Карпови от две години вече живеят в Пловдив, където създават  Център в помощ на зависими „ Пътят към свободата“ и помагат на хора, които искат да се откажат от наркотици, алкохол или други зависимости.  Освен със зависимите и..

публикувано на 19.07.19 в 15:22

Който е искал, вече си е свалил данните от НАП и ще ги ползва

Информацията, която е изтекла, е огромна - това са няколко гигабайта с данни за около 5 – 6 милиона граждани, някои вече починали, може да има и повтарящи се записи, това все още не се знае, но така или иначе има няколко милиона записа вътре, коментира по повод хакерската атака в НАП адв. Димитър Калдамуков. По думите му това показва, че един..

публикувано на 19.07.19 в 10:58