Шекспировото лято под небето на Пателеница продължава

Автор:

„Венецианският търговец“ от Шекспир е вторият летен  спектакъл, с който се отбелязва  - 20 годишнината от  Шекспировата театрална школа в  село Паталеница, създадена от режисьора Христо Церовски.  След успеха, на който се радваше представлението  миналото лято, в Паталеница отново  идва режисьорът  Калин Ангелов и неговите актьори, които ще съживят  "Венецианският търговец" - отново  само за една нощ под паталенските звезди!

Режисьор на спектакъла е Калин Ангелов – преподавател по актьорско майсторство и режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Поставял на сцените на театрите в Стара Загора, Пловдив, Варна, Театър „София“, Театър 199, Сатиричен театър „Алеко Константинов“, Театър „Сълза и смях“ и др. Участвал като режисьор в свободни театрални проекти, реализирани в независими пространства. 

Песните се изпълняват на живо, а музикалният съпровод е от инструментите цигулка, чело, акордеон, китара, укулеле и перкусии. Музикален ръководител на проекта е Георги Георгиев – Антика, дългогодишен участник в летните представления. И тази година спектакълът е в сътрудничество с Актьорското училище в Гилфорд към Университета Съри в Англия. В спектакъла участват студенти, обучаващи се в специалността "Музика и театър" и свирят на поне два инструмента. Пластиката и танците са дело на Миролюба Ивелин Петрова, която се занимава със съвременен танцов театър. В актьорския екип участва един от най-успешните актьори на Сатиричния театър в София Константин Икономов (в ролята на Шейлок), който се завърна на сцената в Паталеница след 5 години. 

В ролята на Джесика е младата актриса от Ямболския театър Мария Панайотова, а ролята на Порция е поверена на Ивелина Колева. В спектакъла, участват актьорите от Младежкия театър Николай Желев и Ахмед Юмер, а останалите мъжки роли са поверени на Димитър Димитров, Стефан Кирилов и Сава Драгнев. Порасналите деца на Шекспирова школа „Петровден“ Анатолий Ставрев и Самуела-Ивана Церовска са участници в летните проекти вече в качеството си на професионални актьори. Продължават участието си и трите деца на „Петровден“ – Стоян Додников, Гергана Петрова и Мартина Вълчинова. Сценограф на спектакъла е Теодора Лазарова, а мениджър Инна Церовска.Началото на предствавлението е 21часа. 


Още от категорията

Румен Стоичков представя "Ожаднялата река" в Пловдив

Известният журналист Румен Стоичков ще представи в Пловдив най-новата си книга „Ожадняла река“. Срещата с него е от 18 часа в читалище „Алеко Константинов“, а инициатор за нея е Литературен кръг „Метафора“. Преди това Румен Стоичков ще представи книгата си в Англия кафе, което се намира в квартал "Съдийски". Срещата там започва в 16 часа...

публикувано на 19.09.19 в 07:25

Американски професор гостува на НБ "Иван Вазов"

Лекция на тема „Холивудските филми в ХХI в.“ ще се проведе в Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив. Тя ще бъде изнесена от Джеймс Дойч – професор от Университета „Джордж Вашингтон“, където води курсове по американска филмова история и фолклор.  Дойч  преподава „Американски изследвания“ в университети в Германия, Норвегия, Полша, Турция, Беларус,..

публикувано на 19.09.19 в 07:19

"Арсеник и стари дантели" на днешната "Сцена на кръстопът"

Театърът на армията ще играе на голяма сцена в Пловдивския театър спектакъла „Арсеник и стари дантели“ от Джоузеф Кесълринг. Пиесата е наричана „класика в жанра“ на комедията.   Написана е като пародия на „сериозния“ театър, повлияна от Юджийн О,Нийл, и от десетилетия не слиза от родните и световни сцени с единствената задача – да забавлява,..

публикувано на 19.09.19 в 07:10

Ненужни парчета метал се превръщат в изкуство

В Малката базилика изложба от метални пластики открива Петър Велинов от 19 часа. Интересното е, че той сътворява чудеса от ненужни парчета метал, стари автомобилни части, зъбни колела и електронни елементи. Експозицията ще бъде показана в Пловдив във време, когато планетата ни се задъхва от боклук, а неговото вдъхновение го превръща в изкуство...

публикувано на 18.09.19 в 13:26

Японското куклено изкуство идва в Пловдив

Седмица на японското куклено изкуство: Духът на японската кукла се провежда в Пловдив от 19-ти до 28-ми септември. Виктор Бойчев, директор на Куклен театър – Пловдив представи програмата и гостите. Той посочи, че истинско творческо предизвикателство е спектакълът „Принцът на морето и принцът на земята“. Много е различно. Този спектакъл не..

публикувано на 18.09.19 в 13:07