Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономическата нестабилност превръща апатията в действие

Държавата не просто е болна, тя е  много болна. Може да се направи извод, че положението е стигнало до там, че нещата като политики и като решения, като неща, които се опитва да прокара управлението, се правят полулегално, полу на тъмно, по недемократичен начин и по възможност в последените работни дни на парламента преди лятната ваканция, за да може да има по-малко медиен шум по отношение и на неморалните промени в Изборния кодекс два месеца преди изборите, но и по отношение на сделката със самолетите. Тя започва много да понамирисва от всички страни вече, и по отношение на каквото се сетите в момента, и по отношение на кворума, който не могат да събират сами управляващите, което е тяхно задължение и т. , коментира политическият анализатор Калоян Методиев.

Той подчерта, че по отношение на самолетите е нарушено решение на Народното събрание. 

Пренебрегнати са  всякакви преговорни правила, плюс равен старт на една такава сделка,  бяха отстранени по абсолютно груб начин и европейските участници в него – шведски, германски, френски плюс Израел, които даваха много по-ниска цена. В момента тази сделка се прави само и единствено, за да си купят управляващите,   благосклонност от страна на Съединените щати. Никакви други причини няма тази сделка да бъде реализирана.

Колкото до машинното гласуване, случващото се  е ярко и безспорно доказателство за капацитета на това НС и на този състав на НС, на тези депутати, които мога да кажа без притеснение, че са трагични. По-трагични не е имало в новата история на страната. Март месец те гласуваха машинното гласуване, а през юли  - два месеца преди избори, се опитват да отменят собственото си  решение при положение, че има и обществена подкрепа за него. Страната е на отчайващо последно място по невалидни бюлетини, по изборни нарушения и се нуждае от прозрачен изборен процес, освен това има международни препоръки, че не се пипа изборно законодателство 6 месеца преди изборите, защото се създава стрес в системата.

Това правителство генерира не само външнополитически, но и вътрешнополитически стрес – и за граждани, и за бизнес, за външно  - просто не е стабилно, не е устойчиво и не е предвидимо това управление като единствената част, в която то е стабилно и предвидимо, е това, че  е готово на оцеляване на всякаква цена с морални  компромиси, пък какво ще се случи  с обществото,  с държавата,  вече няма значение.

Ролята на политическите партии  е да  набира политически елит на страната, да излъчва хора, които са морални. Това, което ни казват в момента е – ние 10 години управляваме, имаме огромна резервна скамейка и в момента се оказва, че след 10 г. управление  и след огромната резервна скамейка, която ни се сервира, сега дайте вие хора, защото ние вече нямаме. Това е оценка за самата партия, за нейните кадри и за политиката, която е водена последните 10 г.

По думите на Методиев, няма изненада във факта, че немският автомобилен гигант предпочита да строи завод в Турция, вместо у нас. 

Ние не предлагаме условия като политическа и икономическа стабилност, нямаме предвидимост и устойчивост, не предлагаме демографско успокояване и резултати от борбата с корупцията. Когато една такава компания прави анализи, тя отчита тези  фактори. Самите управляващи нагнетиха очакване, че може такъв стратегиченски инвеститор да предпочете  България. Това няма как да се случи при тази ситуация, защото инвеститорите гледат за 30 години напред, а ние тогава може да сме вече 4 милиона.  

Единствено икономиката може да окаже влияние на нагласите на електората и той да се активизира политически. Икономическата нестабилност може да се окаже полезна, защото може да превърне апатията в действие.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на кандидат-студентите, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59