Всички вече са нащрек за АЧС, дано да не е твърде късно

Южна България засега не е засегната от заболяването, но превантинвните мерки срущу разпространението на болестта африканска чума по свинете се задълбочават - наблюдение на фермите, проверки в т.нар. "заден двор", където по селата се отглеждат животни за лично ползване, санитарен контрол, ограничаване на нерегламентираната търговия с животни и месо, както и включване на ловците в програма за намаляване на популацията на диви прасета - преносители на заразата.

Снимка

Според Петър Владов, който годишно отглежда 1500 прасета във фермата си в пазарджишкото село Братаница, проблемът е сериозен и ще се отрази на пазара както на живи животни, така и на  месо. 

Самият той е взел мерки да не допусне болестта на територията на стопанството си, но се опасява от безотоговорните малки собственици, ловци и търговци.

Снимка

По думите на Бойко Синапов, който оглавява сдружението "Обединени български животновъди" поблемът е, че отново вървим след проблема и така е по- трудно да се ограничат щетите, особено ако те стигнат до големите индустриални ферми. 

Според Синапов, включването на ловците в превантивните мерки е закъсняло. То е трябвало да се планира още преди две години, когато се видя, че оградата няма да спре влизането на заразени животни от Румъния.

Снимка

Д-р Васил Паница - председател на Ловно - рибарското дружество "Сокол" - Пловдив смята, че мерките, които сега взима държавата са адекватни, но проблемът е заложен у самите фермери, които не стриктни при подбора на фуражи за животните си. 

Точно от там влиза заразата, смята той. Д-р Паница обяснява, че вирусът не е опасен за хората, но трябва да се има пред вид, че като всеки вирус и този може да мутира.

Още от категорията

Празник за 45 години град Доспат

45 години от обявяването си за град чества Доспат на празника си, който продължава днес и утре. В живописната местност „Събора“, откъдето се открива прекрасна гледка към язовир Доспат, за 33-ти път се събират хиляди хора от различни крайща на страната. Празничната програма включва Фестивал на народното творчество, Събор на чешмарите и награждаване на..

публикувано на 17.08.19 в 08:09

Тайни и загадки около Альоша тази вечер

Интересни и забавни игри ще съберат тази вечер любители на логически главоблъсканици и физически предизвикателства при паметника Альоша на Бунарджика.  Под мотото  „Ескейп предизвикателство, Код: Альоша“  ще се проведат игри на открито, в които отборите ще разгадават логически загадки и ще търсят улики, а крайната цел е участниците да избягат първи и..

публикувано на 17.08.19 в 07:53

Как глобяват за превишена скорост с преносима камера?

Всяка една от областните дирекции на МВР в страната разполага с преносима камера за засичане на превишена скорост.  Камерите се поставят на статив и могат да работят и през тъмната част на денонощието. Всеки ден служителите на "Пътна полиция" засичат нарушения на различни места на територията на Пловдивска област.   Въпросната камера е унгарско..

публикувано на 16.08.19 в 13:21

Напусна ни спортната легенда Пенка Стоянова

След дълго боледуване почина известната баскетболистка от Пловдив Пенка Стоянова. Тя е трикратен шампион на България с отбора на пловдивския „Марица”.  Има над 580 мача за всички гарнитури на националния тим, на който е дългогодишен капитан.  Пенка Стоянова е олимпийски вицешампион от игрите в Москва през 1980 година и бронзов медалист четири..

публикувано на 16.08.19 в 12:21
Спас Гърневски, ГЕРБ

ГЕРБ в Пловдив отива сплотен на изборите

Бившият кмет на Пловдив, сега депутат от ГЕРБ, Спас Гърневски коментира за Радио Пловдив номинацията на Здравко Димитров за кмет. Според него, самият  факт, че изборът кой да е кандидатът е взет трудно,  показва, че в партията са израснали доста сериозни  политици плюс тези, които в момента са действащите.  Другата новина от вчера, че Иван Тотев..

публикувано на 16.08.19 в 10:31