Който е искал, вече си е свалил данните от НАП и ще ги ползва

Информацията, която е изтекла, е огромна - това са няколко гигабайта с данни за около 5 – 6 милиона граждани, някои вече починали, може да има и повтарящи се записи, това все още не се знае, но така или иначе има няколко милиона записа вътре, коментира по повод хакерската атака в НАП адв. Димитър Калдамуков.

По думите му това показва, че един администратор като Националната агенция по приходите може да бъде пробит. 

Ако това е така, това означава, че НАП най-вероятно по никакъв начин не е въвела мерки за защита. Затова нямам обяснение, но се оказва, че системата на един от най-големите колектори на данни в страната е лесно пробиваема. Това е изключително притеснително, защото са излезли данни за дохода, който получават българските граждани, има масиви с данни с имената, ЕГН-тата ни, къде живеем – абсолютно всичко като основни лични данни и това е едната линия на притеснение.

Адв. Калдамуков, който в кариерата си е нагжиран с правилата за защита на личните данни, е убеден, че всички фирми за бързи кредити вече са си източили базата с данни и на тях вече им е много по-лесно да си профилират кредитните истории. Като селектират по-възрастни хора по ЕГН-та, като видят техния доход и веднага ще бъдат обект на техни атаки.

Един ден след като стана ясно, че системата на НАП е пробита и че всъщност това е много лесно да се случи, Линк с всички данни беше публикуван за свободно теглене в интернет.  Гарантирам ви, че този линк са го изтеглили хиляди хора и в момента тези данни, които изтекоха от НАП, се намират в хиляди хора – това са колекторски агенции, това са фирми за бързи кредити, това са изнудвачи, това са социални мрежи. Тази информация е безценна и всяка една компания иска да има.

Искам да обърна внимание на нещо друго – в базата данни, която изтече има папки, които очевидно са правени не във връзка с дейността на НАП, там има папка „съдии”, папка „ГРАО” и изобщо това е информация, която не като данъкоплатци изобщо не подаваме към НАП. Много интересен е въпросът и НАП дължи отговори какво правят тези папки там, кой ги е правил, селектирани данни, които нямат нищо общо с дейността на НАП. 

Не може единственият орган, който е отговорен да следи за защита на нашите лични данни  да няма никаква реакция. Това е абсолютно скандално. И ако не бъде глобена ситуацията ще е още по-трагикомична. Не може председателят на комисията, да обяснява, и то по радиото, че те чакали доклада на НАП, който НАП е длъжен да даден в рамките на 72 ч от разкриване на теча, възразява адвокатът.

Това е смехотворно. Тези хора имат правомощия веднага да започнат дейност пък били направили някаква среща – чудесно, някой да обясни на кои граждани са изтекли данните, някой д обясни какви мерки са взети, а не само да бъдем спокойни, ама никой не го прави това нещо.

Според адв. Калдамуков целите на тази атака могат да бъдат най-различни. 

Абсолютно релевантна за мен е хипотезата, че това е човек, на когото просто му е писнало да обяснява на държавните институции колко са зле и в крайна сметка ги е хакнал. Самочувствието на един хакер веднага се вдига от  една такава атака и който и да е този човек в момента се говори за него една седмица в държавата. Ето, една абсолютна хипотеза защо някой го е направил. Трябва да има и други, но няма какво да ги коментирам.

Хипотезите са много, но въпросът е какво прави нашата мила държава, първо, за да спре теча, дори ние не знаем дали този теч продължава ли да бъде възможен, то и в момента най-вероятно могат да се теглят данни. Разбирате ли? Абсолютно тотална неадекватност на всички нива и това е скандално, имайки предвид, че преди една година комисията направи ен на брой конференции, ен на брой публикации и т. н., как всички институции били готови... Много релевантен въпрос – кой е консултирал НАП за готовността на техните IT системи, колко са платили за тази консултация и ако система излиза толкова уязвима значи те нищо не са направили. 

Като адвокат най-близкото до моя юридически мозък и това, което постоянно получаваме от клиенти е ще има ли колективен иск срещу НАП. Дали ще има или не е въпрос на време и все още проверяваме доколко един такъв иск би бил  успешен, защото в крайна сметка хората очакват да  получат обезщетение за вредите, които са им нанесени. Такива вреди обаче трябва да бъдат доказани, така че ние все още проверяваме тази линия на поведение и ако видим шансове абсолютно няма да се замислим да заведем колективен иск срещу НАП.Още от категорията

Празник за 45 години град Доспат

45 години от обявяването си за град чества Доспат на празника си, който продължава днес и утре. В живописната местност „Събора“, откъдето се открива прекрасна гледка към язовир Доспат, за 33-ти път се събират хиляди хора от различни крайща на страната. Празничната програма включва Фестивал на народното творчество, Събор на чешмарите и награждаване на..

публикувано на 17.08.19 в 08:09

Тайни и загадки около Альоша тази вечер

Интересни и забавни игри ще съберат тази вечер любители на логически главоблъсканици и физически предизвикателства при паметника Альоша на Бунарджика.  Под мотото  „Ескейп предизвикателство, Код: Альоша“  ще се проведат игри на открито, в които отборите ще разгадават логически загадки и ще търсят улики, а крайната цел е участниците да избягат първи и..

публикувано на 17.08.19 в 07:53

Как глобяват за превишена скорост с преносима камера?

Всяка една от областните дирекции на МВР в страната разполага с преносима камера за засичане на превишена скорост.  Камерите се поставят на статив и могат да работят и през тъмната част на денонощието. Всеки ден служителите на "Пътна полиция" засичат нарушения на различни места на територията на Пловдивска област.   Въпросната камера е унгарско..

публикувано на 16.08.19 в 13:21

Напусна ни спортната легенда Пенка Стоянова

След дълго боледуване почина известната баскетболистка от Пловдив Пенка Стоянова. Тя е трикратен шампион на България с отбора на пловдивския „Марица”.  Има над 580 мача за всички гарнитури на националния тим, на който е дългогодишен капитан.  Пенка Стоянова е олимпийски вицешампион от игрите в Москва през 1980 година и бронзов медалист четири..

публикувано на 16.08.19 в 12:21
Спас Гърневски, ГЕРБ

ГЕРБ в Пловдив отива сплотен на изборите

Бившият кмет на Пловдив, сега депутат от ГЕРБ, Спас Гърневски коментира за Радио Пловдив номинацията на Здравко Димитров за кмет. Според него, самият  факт, че изборът кой да е кандидатът е взет трудно,  показва, че в партията са израснали доста сериозни  политици плюс тези, които в момента са действащите.  Другата новина от вчера, че Иван Тотев..

публикувано на 16.08.19 в 10:31