Първата група 12 български пилоти и 65 души технически състав ще се обучават в САЩ за работа с новите изтребители Ф-16, блок 70

Днес е един хубав ден за българските ВВС!

Получаваме толкова, колкото си плащаме, обясни бившият началник на отбраната на България

Това е един дългоочакван процес. От 15 години чакаме във ВВС появата на нов самолет и най-сетне е на път този модернизационен проект да се реализира.

Това е един хубав ден за българските ВВС и за българската армия и като цяло един ден, в който правим решителна крачка по подобряване сигурността, отбраната и суверенитета на нашата страна.

Това заяви пред Радио Пловдив ген. Симеон Симеонов, депутат от ДПС, бивш началник на отбраната и бивш командващ ВВС на България.

Той аргументира подкрепата, дадена от ДПС в парламента за сделката за новите изтребители, с ориентацията на Движението към НАТО и Европейския съюз. Генералът подчерта, че още от зараждането си ДПС е приело като кауза евроатлантическата ориентация и на практика тази сделка е приближаване към стандартите на страните-членки на НАТО. 

За да бъдем напълно съвместими с нашите колеги от НАТО, трябва да има техника с необходимите качества и свойства. Най - вече апаратурата за опознаване да може да се работи без никакви проблеми, коментира Симеонов.

Що се отнася до цената на сделката за България, депутатът от ДПС посочи, че като завърши процесът ще излезе наяве. 

Всичко е калкулирано на базата на това, което е заявено до този момент.

Бившият командващ ВВС на България смята за хубаво това, че новият самолет F 16 е с най - модерна авионика и апаратура и за момента може да използва всички модерни оръжейни системи, в бъдеще също може да избира подобни оръжейни системи, които се появят като техническо развитие.

Получаваме толкова, колкото си плащаме, категоричен е о.р. генералът.

По думите му, в процеса на експлоатация ще има допълнителни покупки като резервни части. Впоследствие ще бъдат купувани и нови ракети.

Консумативите са част от поддържането на тази авиационна техника, подчерта Симеонов.

Той обясни, че определени дейности по поддръжката на новите самолети ще се извършват в България, но това зависи от договорите и най - вече от възможностите на нашата индустрия. Всичко опира до подготовка на хората, до наличната апаратура, необходима за работата, инспекциите и проверките по техниката, смята Симеонов. 

Първата група български пилоти за новите изтребители Ф-16, блок 70 ще се обучават в САЩ. Това са 12 пилоти и 65 души технически съставТе ще предадат своя опит на останалите колеги у нас, заяви генералът от резерва. 

Според него до получаването на осемте нови изтребителя през 2023 година има достатъчно време страната ни да се подготви както с кадри, така и с инфраструктура. 

В общи линии инфраструктурата е готова, тъй като от 2005-та до сега у нас се провеждаха изключително много учения - международни и най - вече двустранни с пилоти на САЩ, които са експлоатирали както Ф-15, така и Ф-16, заяви ген. Симеонов. 

Нещата от живота не са толкова сложни, важното е да се намери правилният път и подход, за да бъдат решени проблемните въпроси, които възникват в процеса на подготовката за приемането на тази техника и при нейното усвояване, каза още депутатът. 

Цялото интервю на Иванка Петкова с ген. Симеон Симеонов е в звуковия файл.

Фактите:

Парламентът окончателно ратифицира сделката за закупуването на 8 изтребителя Ф-16, блок 70 за бойната ни авиация. В подкрепа на четирите договора гласуваха от ГЕРБ, ДПС, ВМРО и двама независими. БСП, НФСБ, Атака и Воля гласуваха против. 

По време на разискванията през деня, БСП и "Воля" на няколко пъти поискаха отлагане на дебатите  по проектите, първо със 6 месеца, а след това с три. 
Това обаче бе отхвърлено. Не бе подкрепена и идеята на "Атака" депутатите да гласуват явно и поименно. 

По - рано правителството одобри парите за новите самолети. Дължимата сума възлиза на 1 милиард и 256 милиона долара. Очаква се България да придобие 6 едноместни и 2 двуместни изтребителя до 2023 година.


Още от категорията

Празник за 45 години град Доспат

45 години от обявяването си за град чества Доспат на празника си, който продължава днес и утре. В живописната местност „Събора“, откъдето се открива прекрасна гледка към язовир Доспат, за 33-ти път се събират хиляди хора от различни крайща на страната. Празничната програма включва Фестивал на народното творчество, Събор на чешмарите и награждаване на..

публикувано на 17.08.19 в 08:09

Тайни и загадки около Альоша тази вечер

Интересни и забавни игри ще съберат тази вечер любители на логически главоблъсканици и физически предизвикателства при паметника Альоша на Бунарджика.  Под мотото  „Ескейп предизвикателство, Код: Альоша“  ще се проведат игри на открито, в които отборите ще разгадават логически загадки и ще търсят улики, а крайната цел е участниците да избягат първи и..

публикувано на 17.08.19 в 07:53

Как глобяват за превишена скорост с преносима камера?

Всяка една от областните дирекции на МВР в страната разполага с преносима камера за засичане на превишена скорост.  Камерите се поставят на статив и могат да работят и през тъмната част на денонощието. Всеки ден служителите на "Пътна полиция" засичат нарушения на различни места на територията на Пловдивска област.   Въпросната камера е унгарско..

публикувано на 16.08.19 в 13:21

Напусна ни спортната легенда Пенка Стоянова

След дълго боледуване почина известната баскетболистка от Пловдив Пенка Стоянова. Тя е трикратен шампион на България с отбора на пловдивския „Марица”.  Има над 580 мача за всички гарнитури на националния тим, на който е дългогодишен капитан.  Пенка Стоянова е олимпийски вицешампион от игрите в Москва през 1980 година и бронзов медалист четири..

публикувано на 16.08.19 в 12:21
Спас Гърневски, ГЕРБ

ГЕРБ в Пловдив отива сплотен на изборите

Бившият кмет на Пловдив, сега депутат от ГЕРБ, Спас Гърневски коментира за Радио Пловдив номинацията на Здравко Димитров за кмет. Според него, самият  факт, че изборът кой да е кандидатът е взет трудно,  показва, че в партията са израснали доста сериозни  политици плюс тези, които в момента са действащите.  Другата новина от вчера, че Иван Тотев..

публикувано на 16.08.19 в 10:31