Избаротването на изделия от непредена вълна е и занаят, и изкуство

Фестивал на плъстите в село Труд

Пано "Кръгът на цветовете" вплита орнаменти на професионалисти и любители на плъстенето

| обновено на 22.07.19 в 10:27

Пловдивското село Труд е домакин на Фестивал на плъстите. Проявата се провежда за втора поредна година и има за цел да популяризира плъстенето като изкуство и занаят. 

Плъсти се наричат изделията, които се правят от непредена вълна. 

Тази година във фестивала участват майстори плъстари от София, Пловдив, Димитровград и Хисаря, а специален гост е майстор Мариета Нейкова. 
През целия ден ще има демонстрации на предене, дарачене, приготвяне на домашен сапун. Организирани са работилнички за децата, изложби и фолклорни изпълнения. 

Ще бъде изработено голямо пано - "Кръгът на цветовете", в което всеки желаещ ще може да изработи свой орнамент или детайл. 

Ще бъдат наградени и победителите в националния конкурс за детско творчество по плъсти: "Приказки за доброто". 

Посетителите на фестивала могат да вкусят изделията на кулинарната изложба "Трудчанските биди /палачинки/"; предвидена е и богата фолклорна програма. 

Фестивалът на плъстите се организира от фондация "Евроразвитие 2007", Народно читалище "Светлина" в Труд и кметството в селото. 

Проектът е част от програмата "Пловдив - Европейска столица на културата 2019".


Още от категорията

"Мелнишки цикъл" на Златю Бояджиев в Етнографския музей

Колекция от картини на Златю Бояджиев е собственост на Регионалния исторически музей в Благоевград и ще е в Пловдив от днес до 30 септември. Златю Бояджиев (1903 – 1976 г.) е признат за един от големите живописци и един от най-добрите български художници на XX в. Той твори в областта на фигуралната композиция, портрета и пейзажа, а творчеството му се..

публикувано на 20.08.19 в 14:08

Панчо Малезанов открива изложба в галерия "Арсенал"

Изложба на Панчо Малезанов се открива днес в галерия „Арсенал оф Арт“ в Пловдив.  Авторът е нарекъл цветната експозиция „Жега в Капана“.  Представени са живописни картини от творчеството на художника.  Малезанов е автор, чийто стил е почти невъзможно да се постави в някое от познатите клишета, пишат критиците. Той живее и твори в София...

обновено на 20.08.19 в 08:54

Летни музейни вечери започват в Смолян

Започват летните музейни  вечери в Смолян, съобщиха организаторите от Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ и общината.  Целта е популяризиране на музейната институция, достигане до широка публика на информация за важни музейни ценности, в съчетание с естетическото удоволствие от досега с изкуството. Идеята е инициативата да се превърне в..

публикувано на 20.08.19 в 08:36

РИОСВ обявява литературен конкурс „Пеша до края на града“

Конкурсът на РИОСВ – Пловдив е за литературна творба (есе, разказ, стихотворение или др.) и  е част от кампанията „Европейска седмица на мобилността – 2019“, която се отбелязва всяка година в периода 16 – 22 септември.  Провеждането му цели да насочи вниманието на обществеността върху устойчивия транспорт и начини на придвижване...

публикувано на 19.08.19 в 16:54

Посланията в „Седмица на съвременното изкуство“- 2019

Изложбата „Седмица на съвременното изкуство“ ще бъде открита на 1-ви септември в Баня „Старинна“ и двата етажа на „Склад“. За 25-ти път ще видим творби на световно известни творци като Бил Виола, Яйои Кусама, Уте Рихтер, Бенедикт Партенхаймер, автори от страната и Пловдив. Експозицията е част от календара на Пловдив’ 2019. Куратори са Илина..

публикувано на 19.08.19 в 10:48