За Рожен и Родопите след събора

Илия Годев е секретар на читалището в село Смилян и председател на сдружение "Добро утре" в село Смилян. Две втори места от конкурса на Националния събор Рожен 2019 са спечелени  от състави на читалището: Втори места от генералното класиране за разказвачите на истории на родопски диалект от клуб "Задявки" с ръководители Геновева Атанасова и Веселина Бабаджанкова и за Групата за изворен песен фолклор с ръководител Мариана Евтимова при НЧ "Проф. д-р Ас. Златаров 1927"- с. Смилян, в конкуренцията на стотиците състави и индивидуални изпълнители, явили се на 4-те сцени в трите дни на Национален събор #РОЖЕН 2019.

Разказвачите на истории на родопски диалект към читалището в Смилян са част от програмата на Пловдив - ЕСК 2019. През септември, те ще гостуват на 14 селища от района на Смилян.

А за развитието на туризма в региона, Годев казва:  Сезонът е добър, защото през последните години все повече Родопите се утвърждават като предпочитано място за почивка на млади семейства и семейства с малки деца. Разбира се, релкламата винаги може да бъде повече, да бъде по-добре насочена, по-добре формулирана като послания. За съжаление – Родопите все още не могат да формулират своето ясно послание към посетителите и посланията за отделните подрайони. Защото разликата в ресурсите и нещата, които привличат туристите в Източните, Средните и Западните Родопи, са коренно различни. Трябва още много целенасочено да се работи. Периодично трябва да се актуализира базата данни за това, което се предлага и неговото действително качество. 

Обезлюдяването е проблем и за Смилян. За съжаление и при нас статистиката е тъжна. Превръщаме с в областта с най-бързо намаляващо население през последните четири години, обясни Годев.

Цялото интервю с Илия Годев можете да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

Ремонтите в училищата приключват до 15 септември

Новата учебна година ще започне нормално във всички учебни и детски заведения в Пловдив. Това увери ресорният заместник-кмет Стефан Стоянов в интервю пред Радио Пловдив. Ремонтите ще приключат в срок. Изключение прави само ОУ „Любен Каравелов“, тъй като в основната сграда ремонтните дейности са приключили, но предстои узаконяването на..

публикувано на 23.08.19 в 10:08

Медицинският труд трябва да бъде остойностен

Ако Министерството на здравеопазването регламентира доплащането в болниците с предложените за обществено обсъждане законови промени, болниците  няма да имат право да изискват доплащане за медицинската помощ, заплатена от НЗОК, освен в конкретни случаи. Освен това, че те са изчерпателно описани в Законопроекта, те са обвързани с изрично..

публикувано на 22.08.19 в 10:42

Ядрената енергетика има своето място за България

Интересът на източните инвеститори като “Росатом“, корейската и китайската кампания е осезателен, но големият въпрос около АЕЦ „Белене“ е дали самата ядрена енергетика е проблем. Кой изгражда централата или проблемите са по-различни. Това попита енергийният експерт  и председател на Движението за енергийна ефективност Димитър Иванов. Той..

публикувано на 22.08.19 в 10:04

АЕЦ „Белене“ обединява интересите на Русия и САЩ

АЕЦ „Белене“ ще заработи 2030 година. Проф. Атанас Тасев е енергиен експерт, който коментира бъдещето на АЕЦ „Белене“ и факта, че сега е време проектът да се извади от фризера. Добрата новина е, че 13 компании искат да участват в АЕЦ „Белене“. България не отстъпва от условието, че централата трябва да се строи изцяло на пазарен..

публикувано на 21.08.19 в 11:12

Превозите няма да поскъпнат след въвеждане на тол системата

В програма "Точно днес" ви запознаваме с въвеждането на тол системата за правозвачите. Във вторник ще се проведат тестове в Пловдив за това как ще работи новото таксуване.  Говорим с Васил Пиронков , председател на Управителния съвет на Камарата на автобусните превозвачи в България. Пиронков каза: Съгласно първоначално заложените критерии сега..

публикувано на 20.08.19 в 10:09