И лятото, и изборите са непредсказуеми


Депутатите да не бързат да стягат куфарите / за лятна ваканция/, защото всичко може да се случи буквално всеки ден, каза полиотологът проф. Александър Маринов, и победителят на местните избори не е предизвестен, особено за големите градове. Всеки ден ни носи скандали, които тресат държавата.

Политологичният им коментар от проф. Маринов: 

За хакерството срещу НАП:  Въпреки че се правят усилия този скандал да бъде потушен, не мисля, че всичко ще приключи толкова бързо. Напразно се представя като подмолен,коварен ход, който  тресе правителството. СNN  излезе със заглавие "Хакната е цяла нация", това е диагноза за  състоянието на българската държава и държавност. Ще има развитие и последици.

За самолетната сделкаПолитиците много предпазливо коментират самолетната сделка и се опитват да се скрият зад експерти, което не е вярно, тъй като  доколкото ми е известно няма недвусмислено становище в полза на този вариант на сделката. Ясно е, че сделката е политическо решение, един жест, да не  използвам по-силна думата, към един голям геополитически играч, а не толкова пресметнат ход за укрепване на отбранителните  възможности.

Аз смятам, че хората са раздразнени на няколко равнище. Това трябва специално да се проучи. Аз имам моите впечатления. Много хора са раздразнени, че се харчат много големи пари, не защото те не бива да се харчат за това, а за начина, по който се харчат.  Много хора разбират, че една малка група от високопоставени лица искат да изведат някакви лични дивиденти – репутационни, контакти, подкрепа от чужбина с цената за това, което ще платим и то е много сериозно.

За свободното финансиране на партиите: В някаква степен, за известни партии това ще повлияе,но в перспектива ,това е много погрешно решение,поради една основна причина - липсата на  механизъм за контрол и отчет. Няма гаранции, че няма да има злоупотреби.

За отпадането на машинното гласуване и субсидията от 1 лев и влиянието им върху изборите: Ако някой си е правил сметка, чо това ще повлияе върху изборите, тази сметка може да се окаже крива. Явно е, че това е умишлена дейност,има някакви сметки, но да не забравяме, че този коийто си е правил сметки да манипулира вота на избирателите и да наложи незаконни, неморални преимущества, в кра яна краищата, той губи. 

Всеки скандал може да се окаже малък в сравнение с този от предишния ден.

За предстоящия избор на нов главен прокурор: Важен избор, но ще бъде политически

За електората:  Все по-малко се тези, които са твърдо ядро, и все повече са тези, които са против всичко. И една малка капка, а в случая с НАП е цяла кофа, може да е като ефекта на пеперудата, едно малко изменение  може да породи значителен ефект. 

За предсрочните избори : Трудно може да се прогнозират, особено местни избори. победителят на местните избори не е предизвестен, особено за големите градове.   Но може да се очакват неприятни изненади за фаворитите, особено за обявения за победител. 

Още от категорията

АЕЦ „Белене“ обединява интересите на Русия и САЩ

АЕЦ „Белене“ ще заработи 2030 година. Проф. Атанас Тасев е енергиен експерт, който коментира бъдещето на АЕЦ „Белене“ и факта, че сега е време проектът да се извади от фризера. Добрата новина е, че 13 компании искат да участват в АЕЦ „Белене“. България не отстъпва от условието, че централата трябва да се строи изцяло на пазарен..

публикувано на 21.08.19 в 11:12

Превозите няма да поскъпнат след въвеждане на тол системата

В програма "Точно днес" ви запознаваме с въвеждането на тол системата за правозвачите. Във вторник ще се проведат тестове в Пловдив за това как ще работи новото таксуване.  Говорим с Васил Пиронков , председател на Управителния съвет на Камарата на автобусните превозвачи в България. Пиронков каза: Съгласно първоначално заложените критерии сега..

публикувано на 20.08.19 в 10:09
Ярък метеор-Персеид и купола на 2m RCC телескоп в НАО Рожен на 6 август 2019 г.

Международна школа за космоса стартира в Рожен

Изследователски център „Наука, технологии, иновации“към Философско-исторически факултет на Пловдивски университет,  Национална астрономическа обсерватория „Рожен”, България з аедно с  Института за изследване на обществата и знанието при БАН, Лабораторията социални и антропологични изследвания, и Центъра за анализ на политиката и изучаване на..

публикувано на 20.08.19 в 09:53

БДЖ от това лято започна кампания „Чети във влака”

БДЖ, съвместно с български издателства, започна кампанията „Чети във влака“, която цели да стимулира четенето на книги по един модерен начин. Всички пътници, притежаващи смарт устройства, могат да се докоснат до нови светове по време на пътуването си чрез магията на електронните книги. Това лятото във всички влакове в страната са..

публикувано на 20.08.19 в 09:36
Катерина Чобанова

Изложба разказва за 6 рода, свързани със Съединението

От днес в  Централно фоайе на НБ „Иван Вазов“ в Пловдив може да се види изложбата „50 години град Съединение“, посветена на половинвековния юбилей от преименуването на село Голямо Конаре в град  Съедниние.  Изложбата, дело на Катерина Чобанова, която 30 години събира и изследва историята на десетки известни родове от града на доброволни начала,..

публикувано на 19.08.19 в 12:45