Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотографът Тихомир Пенов представя "Безвремие"

„Безвремие“ е името на фотоизложбата на Тихомир Пенов, която пловдивчани могат да разгледат в галерия Arsenal of Arts в кв.Капана. Откриването е на 1 август в 18 часа. Фотографът не за първи път представя своите творчески търсения в галерията на художника Ангел Гешев. Освен любовта към красивото във всичките му форми, живописта, фотографията, стойностната музика и хубавия разговор, другото, което ги свързва е, че и двамата са възпитаници на Средното специално училище за сценични кадри в Пловдив, днес Национална гимназия за сценични и екранни изкуства. 

Тихомир Пенов е роден през 1960 г. в Пловдив. Образованието си получава през 1975-1979-ССХУ-Сценични кадри-художествено осветление-Пловдив, 1982-1984-Юлиус Фучик-техникум по фотография-София и 1987-1990-ФАМУ-фотография-Прага  Тихомир Пенов е един от най-добрите български фотографи от Българска телеграфна агенция, многократно печелил конкурси у нас и в чужбина.   Работил е като студиен фотограф, външно снимане, фотограф Медицинска Академия, вестник ”Глас”, фото редактор на списание ”В Пловдив”, театрален фотограф, от 1997 в Пресфото-БТА, от 2007 е на свободна практика.  Има над 40 самостоятелни изложби в България, Чехия, Словакия, Канада, Швейцария, Норвегия, Дания. Носител е на множество награди в работата си, сред които:

1982-сребърен медал “Студентски мигове”

1984-Специалната награда на Младите фотографи

1986-Златен медал-Художествена самодейност

1995-Втора награда-Земята и хората

1996-Награда “Пловдив”-за принос в изкуството

1997-Първа награда-Фото ваканция

1998-Първа награда-Фуджипрес фотография

2001-Първа награда-Земята и хората

2001-Първа награда-Кодак-Съвременна българска фотография

2001-Статуетката на Фотографска Академия за цялостно творчество

2003-Първа награда-Бриколаж-Расте но не старее ли

2003-Първа награда-Българска фотожурналистика-2003

2007-Голямата награда на Канон-Бг за фотожурналистика и още много други.

Интервю с Тихомир Пенов можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Сборникът с разкази "Баба" събира респект и благодарност

На книжния пазар излезе сборникът с разкази "Баба". Той ще бъде представен  от Кремена Димитрова  в „Петното на Роршах“ на 30 април.  Книгата включва разказите на хора от най-различни сфери и професии на живота, които разказват за своите Баби. Незабравимите си истории  споделят писател, психолог, журналист, рекламист, режисьор и актьор. Сред..

публикувано на 25.04.24 в 08:01

Проф. Пимпирев гостува на Природонаучния музей

Среща с проф. Христо Пимпирев и екипа на втората полярна мисия на българския военно-изследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“ организира Регионалният природонаучен музей - Пловдив в зала „Планетариум“. Припомняме, че през февруари в Природонаучния музей бяха открити новата експозиция „Полюси“ и първият по рода си „Леден фестивал“,..

публикувано на 25.04.24 в 06:23

Над 450 изпълнители участват в конкурса "15 лалета" в Хисаря

Повече от 450 изпълнители, възпитаници на 64 музикални школи от 31 населени места, ще участват в Националния младежки конкурс за поп и рок музика "Петнадесет лалета".  Дванадесетото издание на конкурса ще се проведе от днес до неделя на сцената на Народно читалище „Иван Вазов 1904“ в Хисаря, съобщи музикалният директор на форума Иван Димов...

публикувано на 25.04.24 в 06:17

Светлина Стоянова идва в Пловдив с постановката "Севилския бръснар"

Оперната прима Светлина Стоянова се завръща в България за участие в постановката „Севилския бръснар“ на Росини на Държавна опера – Пловдив в Дом на културата „Борис Христов“. Младото сопрано със стремителна международна кариера в едни от най-реномираните оперни театри като Ла Скала-Милано, Виенската Щатсопера, Операта в Хамбург, Операта в..

публикувано на 25.04.24 в 06:13

Академичен народен хор с концерт в село Горнослав

Академичен народен хор при АМТИИ "Проф.Асен Диамандиев", ще изнесе концерт в с. Горнослав. Концертът е част от инициативата "Малките добри дела" и ще се проведе в събота, на Лазаровден. В разговора ни, диригента Николай Гурбанов, разказва за събитието и за последните успехи на Академичния хор, който през февруари 2024г. проведе тридневно турне в..

публикувано на 24.04.24 в 14:22