Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в Пазарджик срещу избиването на домашните прасета

Очаква се с протестиращите да се срещнат премиерът Борисов и министър Танева

| обновено на 02.08.19 в 17:10


Земеделски стопани от Пазарджик и областта протестират в центъра на града срещу принудителното избиване на домашни прасета. Мярката е наложена от държавата за ограничаване на африканската чума по свинете. Причина за недоволството е, че избиването на прасетата е твърде крайна мярка, а също, че липсва яснота за начина, по който се разпространява заразата.

Протестът, който започна в 17 часа,  е малоброен, както съобщи наш репортер, но се очаква броят на недоволните да нарасне. Очаква се в Пазарджик за среща с протестиращите да пристигнат премиерът Бойко Борисов и земеделският министър Десислава Танева.

Протестът на стопаните се подкрепя и от кметовете на населените места в Пазарджишка община. Те излязоха с обща декларация, в която заявяват, че няма да допуснат принудително умъртвяване на домашните прасета.

72 са населените места в региона, определени със заповед на пазарджишкия областен управител Стефан Мирев, в които домашните животни трябва да бъдат доброволно заколени до днешния петък. Това се отнася и за прасетата в „задния двор“, които нямат признаци на болестта.

Мерките срещу Африканската чума се отнасят за дворове в 20-километровата зона от 5-те свинекомплекса в региона, които се намират в Пазарджик, Априлци, Пищигово и Пещера. Зоната обхваща общините Пазарджик, Пещера, Брацигово, Септември, Лесичово и частично община Панагюрище, а по справки на съответните общини общият брой на гледаните домашни прасета е 1500.

Тези мерки са ненужни при положение, че заболяването е на 300 км разстояние и в района няма констатиран случай на заболели от Африканска чума, посочват организаторите на протеста в Пазарджик.

Освен в Пазарджик протести днес са насрочени и в Ямбол, Сливен и Разград.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

ОбС - Пазарджик гласува отстраняването на председателя си

Отстраняването на председателя на Общинския съвет в Пазарджик Найден Шопов ще гласуват съветниците в града. Предложението идва от съветника Благо Солов и включено в края на  дневния ред като точка 39 от днешната сесия. В мотивите си за Солов посочва, че системно  в продължение на повече от три месеца  Шопов не изпълнява задълженията си..

обновено на 25.04.24 в 07:57

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по здравеопазването..

публикувано на 25.04.24 в 06:40

ОбС - Пловдив решава дали ул. "Хр. Г. Данов" да стане пешеходна

На днешното заседание на пловдивския Общински съвет ще бъде разгледано предложението на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов новоремонтираната част от улица „Христо Г. Данов“ край Природонаучния музей да стане пешеходна зона. Срещу това вече се обявиха съветниците от БСП, които пък предлагат в участъка да продължат да се движат автомобили, но..

публикувано на 25.04.24 в 06:35

В Карлово показват военна техника и въоръжение за 6 май

С редица прояви военнослужещи от страната ще посрещнат 6 май - Деня на храбростта и Празника на Българската армия. Началото на събитията в страната е днес, 25 април, в гарнизон Карлово на площад „20 юли“, от 16.00 ч, където 61-ва Стрямска бригада организира статичен показ на стрелково въоръжение и екипировка, демонстрация на елементи от..

публикувано на 25.04.24 в 06:26

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

обновено на 24.04.24 в 20:08