Започна Археологическо лято’ 2019 в Хисаря

Продължават разкопките на Римските терми. За трета поредна година финансирането е от Министерството на културата, това каза за Радио Пловдив доц. Митко Маджаров, директор на Археологическия музей в Хисаря.

Римляните са известни със своето строителство. В античността са новатори, като поставят основите на качествено строителство, което е оцеляло до днес. Живели са с мисъл за вечност и са строили градовете си стабилно в равнини, като целта  е била за по-добра комуникация. Видна е разликата с други епохи, където са строили предимно крепости по защитени от природата места. Запазени надписи информират за архитектите, за строежите и цялата система, която е била в държавната канцелария.

Тази година имаме три спечелени проекта със съдействието на Министерството на културата. Единият е свързан с иновативно представяне на артефакти в естествена среда, в римските терми. Сваля се от Google, безплатно приложение, което много добре се посреща. Това е гид за посетителите. Имаме и проект „Млад археолог – виртуална реалност“, който почти е завършен и скоро ще стартираме. Предвижда се римските терми да бъдат покрити и представени в оригиналния им вид.

Доц. Маджаров представи и двете гостуващи изложби: „Изкуството на Тибет отблизо“ от музея в Димитровград и Луковитското съкровище от музея в Ловеч.

Интервюто с доц. Митко Маджаров е в звуковия файл.


Още от категорията

Великите европейци - Франсоа Рабле, първа чест

Не знам кой има интерес да чуе как Гаргантюа разсъждава пред баща си, Грангузие, по хуманистичната тема за изтриването на задниците.  Нашият свят предпочита евфемизми пред истински думи и подобен разговор лесно ще прелее нечия чаша. Но се надявам, че за вас, „преславните пияници и достопочтени венерици”, тази 13-та глава е сред..

публикувано на 21.08.19 в 10:18

„Риголето” на Античния театър в Пловдив

Една от най-обичаните опери на Джузепе Верди - "Риголето" ще бъде представена довечера на Античния театър в Пловдив.  Участват хорът и оркестърът на Опера Пловдив.  Постановката е на режисьора Пламен Карталов, който е приспособил спектакъла за мащабите на древния открит театър.  Участват звездни изпълнители. В ролята на Риголето е Красен..

обновено на 21.08.19 в 09:45

"Мелнишки цикъл" на Златю Бояджиев в Етнографския музей

Колекция от картини на Златю Бояджиев е собственост на Регионалния исторически музей в Благоевград и ще е в Пловдив от днес до 30 септември. Златю Бояджиев (1903 – 1976 г.) е признат за един от големите живописци и един от най-добрите български художници на XX в. Той твори в областта на фигуралната композиция, портрета и пейзажа, а творчеството му се..

публикувано на 20.08.19 в 14:08

Панчо Малезанов открива изложба в галерия "Арсенал"

Изложба на Панчо Малезанов се открива днес в галерия „Арсенал оф Арт“ в Пловдив.  Авторът е нарекъл цветната експозиция „Жега в Капана“.  Представени са живописни картини от творчеството на художника.  Малезанов е автор, чийто стил е почти невъзможно да се постави в някое от познатите клишета, пишат критиците. Той живее и твори в София...

обновено на 20.08.19 в 08:54

Летни музейни вечери започват в Смолян

Започват летните музейни  вечери в Смолян, съобщиха организаторите от Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ и общината.  Целта е популяризиране на музейната институция, достигане до широка публика на информация за важни музейни ценности, в съчетание с естетическото удоволствие от досега с изкуството. Идеята е инициативата да се превърне в..

публикувано на 20.08.19 в 08:36