Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Точно днес" - 13 ти, денят и посоките му

Близо 400 кг свинско месо са иззети от търговската  мрежа на Пловдив, като са насочени за унищожаване. Сигнали  за заразени животни в Пловдив и областта на този етап няма, взетите проби, включително и от дивите свине, са отрицателни. В пазарджишките села  протестите срещу ликвидирането на домашните прасета  бяха отменени,а  стопаните изпълнили нареждането за умъртвяване на животните си доброволно, ще получат обезщетения през септември. Областната епизоотична комисия вчера потвърди, че 90 % от прасетата в т.нар. „задни дворове“ са ликвидирани доброволно, а от днес вече  сформираните екипи за проверка  започват инспекции по места.

За начина, по който  новоучредената Национална асоциация за защита на земеделските стопани ще легитимира интересите им в условията на равнопоставеност, ясни правила, диалогичност  и контрол от страна на държавата,  събеседник – Димитър Петков – земеделски производител от Пазарджик  и  участник в учредяването на асоциацията.

Всеки автомобил в България – с технически паспорт, издаден след тежък и обстоен преглед и с подробна информация  за  резултатите от  периодчините прегледи, промените в конструкцията, показанията на километража, претърпените катастрофи и т.н.  За новите правила, такси и глоби, целите на новата паспортизация и парите, които шофьорите и предлагащите услуги в сферата на транспорта и поддръжката му, ще трябва да платят, ако предложеният за обществено обсъждане проектозакон за пътните превозни средства бъде утвърден  – питаме  Магдалена Милтенова -  председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Възпитаникът на Образцова математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“  Радослав Димитров и единственият българин  със злато от Международната олимпиада по информатика в Баку, е само на 19 години, но има 35 отличия от национални и световни състезания. За осъществените мечти, новите си амбиции  и   емоции талантливият пловдивчанин – Радослав Димитров споделя в първото свое интервю пред Екатерина Костова.

В минутите за култура след 9.00 часа  археологът проф. Николай Овчаров  за най-новите разкрития от пластовете на времето и Перперикон.

А в лятната  селекция на рубриката „Добро утро, ден“ -  хармонично, критично и устойчиво точно днес  - Валя Балканска  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пролетни посоки в „Точно днес“

В сряда сутрин поемаме по посоките, които ни носи новият ден. Ето и акцентите в предаването: С кръводарителска акция арменската общност в Пловдив отбелязва 109-та годишнина от  геноцида над народа им. Затова как едно кърваво събитие може да бъде превърнато в безценен дар за живот говорим със  Сузи Каприелян, ръководител на Арменската..

публикувано на 23.04.24 в 16:56

За книгите и хората, които (не) ги четат „Ден след ден“

Продължават трудните първи стъпки на служебния премиер Димитър Главчев като ръководител както на изпълнителната власт, така и на тази част от нея, която се занимава с външната политика на страната. Тук той губи подкрепата на Меглена Плугчиева, досегашен негов външнополитически съветник. Неофициално това става заради несъгласието на Плугчиева с това..

публикувано на 23.04.24 в 14:43

Нова книга и пълна луна във „Вход свободен“

Днешният 23-и април е световен ден на книгата и авторското право. Разбира се, ще си говорим за книги в предаването. На 24-и април, от 18:00 часа в Конферентна зала, на НБ „Иван Вазов“ е представянето на книгата „Добруджанският феникс“, на Стефка Станчева. Тя гостува в Пловдив по покана на клуб „Аптека за душата“. Интервюто с нея е след 14..

публикувано на 23.04.24 в 09:30
Утрото на Дановия хълм

"Точно днес" за близките и по-далечни дни

Във вторник утро говорим за актуалните теми, за политика и ангажираност към проблемите на обществото.  "Точно днес" коментираме с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан", за  последните назначения в служебния кабинет, за юнските избори 2 в 1 и партийните послания, както и дали може да очакваме редовен кабинет след 9 юни. За..

публикувано на 22.04.24 в 15:10

Преди вота, след бала и след белите "Ден след ден"

Размисли след бала, пренареждане за вота две в едно, хронограма за изборите, строителен куриоз в училище „Елин Пелин“ и продължаващия спор за металната ограда на Небет тепе – това са заглавията на разговорите в предаването „Ден след ден“ от 15 до 17 часа. Журналистът Любомир Минчев ще коментира защо след годишния бал на ГЕРБ в Пловдив..

публикувано на 22.04.24 в 14:44