Държавата има вина за заразата с АЧС

Държавата не се справи справи ефективно с предотвратяване  навлизането на вируса на африканската чума по свинете. Той вече е факт и са необходими  мерки, които всяка страна  определя сама. Така е в Литва, в Чехия, а у нас в 20-километровата зона до големите индустриални свинеферми, се препоръчва прасетата  да бъдат унищожени и „усвоени“, заяви председателят на новоучредената Национална асоциация за защита на земеделските стопани Димитър Петков.

Притеснява ни обаче това, че до момента всички протести дотук не легитимираха пред властта дребните и средни земеделски стопани. Учредихме Асоциацията, за да им придадем легитимност и да искаме участие в разговорите на държавно ниво. Сега се представени само едрите стопани с две свои асоциации и с времето те  стават все по-агресивни. Те искат ликвидация на всички стопанства тип „заден двор“, което за нас е абсурдно.

По думите на Димитров, при учредяване на Асциацията се е провела добра дискусия, поставила важни въпроси за цялото животновъдство и растениевъдство.

Един от въпросите към държавата бе защо едрите свиневъдни комплекси са изградени в непосредствена близост до населените места. Препоръчваме да се вземат мерки това да не се допуска. И още – защо се предприемат превантивни  мерки само към земеделските стопанства тип „заден двор“, след като преносители на заразата са  както дивите прасета, така и безстопанствените кучета и котки и какво ли още не?  

Борбата срещу потенциалната зараза не е достатъчно ефективна и ние искаме правила  за това, как трябва да изглеждат стопанствата тип „заден двор“, които са за самозадоволяване.

Петков заяви още, че работата на Асоциацията  започва веднага, като изрази надежда за бързи контакти с представителите на държавните институции за обсъждане на всички висящи въпроси, тревожещи земеделците и регламентирането на ясни правила.

Чуйте повече от звуковия файл: 


Още от категорията

АЕЦ „Белене“ обединява интересите на Русия и САЩ

АЕЦ „Белене“ ще заработи 2030 година. Проф. Атанас Тасев е енергиен експерт, който коментира бъдещето на АЕЦ „Белене“ и факта, че сега е време проектът да се извади от фризера. Добрата новина е, че 13 компании искат да участват в АЕЦ „Белене“. България не отстъпва от условието, че централата трябва да се строи изцяло на пазарен..

публикувано на 21.08.19 в 11:12

Превозите няма да поскъпнат след въвеждане на тол системата

В програма "Точно днес" ви запознаваме с въвеждането на тол системата за правозвачите. Във вторник ще се проведат тестове в Пловдив за това как ще работи новото таксуване.  Говорим с Васил Пиронков , председател на Управителния съвет на Камарата на автобусните превозвачи в България. Пиронков каза: Съгласно първоначално заложените критерии сега..

публикувано на 20.08.19 в 10:09
Ярък метеор-Персеид и купола на 2m RCC телескоп в НАО Рожен на 6 август 2019 г.

Международна школа за космоса стартира в Рожен

Изследователски център „Наука, технологии, иновации“към Философско-исторически факултет на Пловдивски университет,  Национална астрономическа обсерватория „Рожен”, България з аедно с  Института за изследване на обществата и знанието при БАН, Лабораторията социални и антропологични изследвания, и Центъра за анализ на политиката и изучаване на..

публикувано на 20.08.19 в 09:53

БДЖ от това лято започна кампания „Чети във влака”

БДЖ, съвместно с български издателства, започна кампанията „Чети във влака“, която цели да стимулира четенето на книги по един модерен начин. Всички пътници, притежаващи смарт устройства, могат да се докоснат до нови светове по време на пътуването си чрез магията на електронните книги. Това лятото във всички влакове в страната са..

публикувано на 20.08.19 в 09:36
Катерина Чобанова

Изложба разказва за 6 рода, свързани със Съединението

От днес в  Централно фоайе на НБ „Иван Вазов“ в Пловдив може да се види изложбата „50 години град Съединение“, посветена на половинвековния юбилей от преименуването на село Голямо Конаре в град  Съедниние.  Изложбата, дело на Катерина Чобанова, която 30 години събира и изследва историята на десетки известни родове от града на доброволни начала,..

публикувано на 19.08.19 в 12:45