Седем екипа гасят с пръст и вода пожара на депото в Шишманци

Местните хора са гневни и готови да протестират, защото за пореден път са подложени на обгазяване

| обновено на 13.08.19 в 17:20


Седем екипа гасят огъня с пръст и вода пожара на депото в Шишманци, но към момента няма яснота кога ще бъде потушен. Хората от селото са гневни, защото според тях за пореден път са подложени на обгазяване.

На място, за да провери ситуацията пристигна главен комисар Николай Николов от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Той уточни, че през нощта силен вятър повторно е възпламенил огнището на сметището,  то отново тлее и гасенето му продължава. 

Той увери, че няма опасност от обгазяване, но препоръча на жителите от околните села, особено тези със здравословни проблеми, превантивно да затворят и уплътнят прозорците на жилищата си, а децата и майките с колички да не стоят на открито до потушаване на огнището. 

Все още не е известна причината за пожара. Най-вероятно той е в резултат от естественото гниене на отпадъците и високите температури, но се разследва и версията за умишлен палеж, коментира гл. Комисар Николай Николов. 

По думите на Николов се работи в три основни насоки - погасяването на пожара, контролът на въздуха и  пътния трафик на автомагистрала "Тракия".  От двете страни на аутобана  са разположени екипи на пътна полиция, които имат задача своевременно да уведомят още от Пловдив или от Стара Загора, ако видимостта бъде намалена.

Следобед мобилната станция за замерване на въздуха на РИОСВ Пловдив се премести в центъра на село Шишманци, за да следи ситуацията в селището, намиращо се в съседство с горящото сметище за битови отпадъци.  Първите резултати от замерванията ще са известни до края на деня.

В следобедните часове се очаква обръщане на вятъра, което може да насочи пушеците към селото, прогнозираха експерти на РИОСВ и пожарната. 

Мобилната станция предиобед бе разположена в село Болярино, което, заедно  с близкото Белозем, бе на пътя на въздушните течения, носещи димните облаци. На този етап няма отклонение от допустимите норми, заяви Мариана  Кондаклиева РИОСВ – Пловдив.   

Въпреки уверенията на екоинспекцията, че няма опасност от замърсяване на въздуха, жителите на Шишманци постоянно протестират срещу непоносимата, според тях, миризма от сметището. Повечето от тях настояват за закриването на завода за преработка на отпадъци край селото. 

Според хората, откакто той функционира, рязко са се увеличили заболяванията сред деца и възрастни в Шишманци.  

Междувременно кметът на община Раковски Павел Гуджеров изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, до министрите на околната среда Нено Димов и на вътрешните работи Младен Маринов и до директора на РИОСВ – Пловдив Стефан Шилев по повод поредния пожар на територията на депото за отпадъци в с. Шишманци.

„Категорично заявявам, че при предходни пожари съм изчерпал всички възможности като кмет на общината за превенция на подобни случаи, но резултат няма. Крайно време е компетентните органи да предприемат необходимите мерки и да спрат тези опасни за здравето на хората инциденти, които се превърнаха в рецидив“, пише в писмото си кметът на Раковски.

Пред премиера Павел Гуджеров настоява за противопожарна охрана и ефективна денонощна охрана, ревизия на мерките за безопасност и стационарна станция за измерване чистотата на въздуха на територията на депото.

„Категорично смятаме, че ако това съоръжение не може да функционира безопасно, трябва да преустанови дейност“, пише още кметът на община Раковски.

В общината вече е организирана подписка, която да подкрепи писмото. 
Галерия

Още от категорията

Кричим празнува 50 годишен юбилей като град

Кричим празнува 50 години от обявяването си за град в продължение на 4 дни. След днешните спортни състезания на местния стадион, в неделя пред читалището ще се проведат кулинарна надпревара за деца под наслов „Малък ГОЛЯМ майстор – готвач" и ревю на приказни герои. Програма са подготвили театралната и музикалната трупи от читалището, както и..

публикувано на 24.08.19 в 15:37

Дилър на дрога в пазарджишко - под стража

40 годишен дилър на наркотици от Пазарджик е с най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, наложена му от Съда след като бе заловен при акция на местната полиция. Криминалистите са работили по случая няколко месеца под наблюдението на прокурор от Окръжната прокуратура в Пазарджик.  Мъжът, който е  наркозависим и с криминално досие,..

публикувано на 24.08.19 в 13:08

Променят комплексното разрешително на завода край Шишманци

Днес жители на община Раковски излязоха отново пред Екозавода край Шишманци на протест, за кртатко бе блокиран пътя Раковски-Шишманци-Белозем. Хората издигнаха  плакати с основното послание: "Искам да порасна здрав" и настояване за  работа на Завода, която гарантира безопасност в района:  Първо да спре да функционира, за да може да започе..

обновено на 24.08.19 в 11:38

В пазарджишко проверяват за незаконна търговия с маркови стоки

Полицейско производство срещу мъж, който търгува незаконно с маркови стоки, образува Полицията в Пазарджик след акция на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в града. Проверени са търговски обекти и сергии в центъра  му. В два магазина, стопанисван от пазарджиклията, полицаите установили множество дрехи, обувки и спортни стоки с..

публикувано на 24.08.19 в 11:26
Илюстративна снимка, архив

В Ракитово задържаха мъж, запалил бащиния си дом

Полицаи заловиха 28 годишен мъж, запалил бащината си къща в Ракитово. Пожарът избухнал в нощта на 22 срещу 23 август, но огнеборците, пристигнали на място след сигнал, го потушуи за огъня,  успели да го потушат.  Разследването на причините отвежда до сина на стопанина. От полицията в Пазарджик съобщиха, че след солидна употреба на алкохол младият мъж..

публикувано на 24.08.19 в 11:13