Благодатна археологическа година за Перперикон

Тазгодишният археологически маратон на Перперикон започна на 24 юни и вече сме в последната му трета, като ще продължим разкопките до 10 септември, заяви археологът проф. Николай Овчаров.

 Работим вече четвърта година  и след разкриването на грандиозната базилика – 35 метровата църква южния квартал  от V-VІ век, сега вървим на север и откриваме различни квартали от различни епохи – късноантични и средновековни.

Тази година работим по един доста голям некропол, който излиза в този участък от периода 10-12 век и от това време са и излизащите на бял свят находки. Годината е много благодатна и досега имаме над 210 находки, които си заслужава да бъдат споменати – бронзови кръстове, украшения, накити, интересни монети, сред тях и изключително рядката монета на Иван Асен ІІ, която е важна и от историческа гледна точка.

Открихме и още важни находки като бронзов реликварий от периода 10-12 век с изображение на Христос на кръста и молещата се Богородица. Когато го отворихме, се оказа, че има вътре органична материя, която тепърва ще бъде изследвана.

Представихме и другата находка – златно-сребърна монета, кято бележи пика на кризата във Византия в края на 11 век, когато при Манцихер Византийската империя е разгробена и губи почти цяла Мала Азия. Това я вкарва в икономическа и политическа криза, а златната единица девалвира. Монетата се води за златна, но в нея има не повече от 5-6 г. злато, всичко останало е сребро.

Девалвацията не е измислена през този век.

За 7 000-годишната история на Перперикон, това, което откриваме, е само малка част от неговите богатства. Неслучайно Перперикон привлича толкова много хора. Голямата ни цел е разкриването на града в малксимална степен и превръщането му в обект на културно-историческия туризъм.

Чуйте повече от звуковия файл:


Още от категорията

Ден на узбекската култура в Тракарт

 Ден на узбекската култура се провежда в Пловдив. В културен център „Тракарт“, подлез "Археологически",  ще бъдат представени разкази за историята и културата на Узбекистан. Център “Тракарт”, подлез Археологически. Ден на узбекската култура, който се провежда по проект “Културен мост до Узбекистан”. Организира Мария Филипова-Хаджи, писател и..

публикувано на 18.08.19 в 09:04

В "Срещите" разговор за смисъла на ежедневието

Тази събота "Срещите" ви предлагаме разговор с проф. Андрей Пантев - дни преди неговата 80-та годишнина!  И обясненията му,че Клио е муза, но не винаги Темида, вероятно защото е жена, а жените обичат победителите... С проф. Андрей Пантев - разговор за Бога, любовта и смисъла на ежедневието ни.

обновено на 17.08.19 в 08:18

"Капана" представя „Open Art Files: Записки и бележки под линия“

От днес до 30 септември „Open Art Files: Записки и бележки под линия“ ще представи фондация “Отворени изкуства” в новооткритата зала “Капана”, Пловдив, произведения на автори от различни поколения и възрасти, провокирани от обща интуиция, от “духа на времето” или от възможностите на нови изразни средства.  Изложбата е курирана от Вера Млечевска и..

публикувано на 16.08.19 в 12:53

Горещо лято в Археологическия музей в Пловдив

В годината, когато Пловдив е европейска столица на културата, интересът към Археологическия музей в Пловдив се е повишил чувствително и от българи, и от чужденци. Това разказа в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив екскурзоводът Екатерина Илиева. Ръстът в сравнение с предходната година е 40-45%. Дължи се най-вече на изложбата..

обновено на 16.08.19 в 10:37

Белите камъчета на душата

„Белите камъчета“ се казва третата самостоятелна изложба, на пловдивчанката Стела Стефанова. Откриването е на 22 август, в галерия „PLOVEDIV“, от 18.00 часа.  Стела Стефанова е творец с по-нестандартен поглед. Тя твори върху дърво. Съчетава дърво с платно. Обича да наблюдава себе си и хората, и да търси онова, което е скрито в душите. От..

обновено на 15.08.19 в 15:11