Опозицията в Смолян спря смяната на кюмбетата с климатици

Опозицията в Общинския съвет отхвърли 3 важни проекта за община Смолян - за подобряване качеството на въздуха чрез подмяна на печките на дърва с екологично чисто отопление, за обновяване на сградата на планетариума и за изграждане на дневен център за хора с деменция.

"Жалко е, когато се прави политика на инат с краткосрочни предизборни цели, но това са фактите", написа в обръщение към смолянчани във Фейсбук Мелемов.

През последните години Смолян неизменно е в челните позиции за градове с най-мръсен въздух в България, като причината са основно печките на дърва и въглища. 

Съветниците трябваше да разрешат запис на заповед за авансово плащане на 960 430 лв. за мерките за подобряване на въздуха по ОП „Околна среда“, както и проекти за обновяване на планетариума на стойност около 1,5 млн. лв. от консорциума „Фонд за устойчиви градове“ и за изграждане на дневен център за хора с деменция за близо 194 000 лв. по ОП „Региони в растеж“.

Кметът Николай Мелемов обясни, че авансовото плащане по проектите и дългосрочния кредит се възстановяват от ЕС. Отказът на ОбС застрашава цялостното изпълнение на 3-те проекта, които са обвързани със срокове и етапи, посочи градоначалникът.

Аргументите на колегите от БСП, КРОС и на независимия съветник Филип Топов да отхвърлят първия проект бяха, че е прекалено висока цената на проучването за подмяната на печките, макар че тя се поема от „Фонда за устойчиви градове“. Другите 2 проекта бяха гласувани без аргументация, каза председателят на ОбС Данчо Киряков.

Междувременно стана ясно, че частният съдебен изпълнител Здравка Тонева е блокирала сметките на община Смолян заради дълг от 400 000 лв. Консорциум „Светлина“, с който е сключен договор през 2008 г., когато кмет бе Дора Янкова от БСП, осъди на втора инстанция община Смолян. В момента обжалваме решението във ВАС, обясни кметът Мелемов. 


Още от категорията

Започна ремонтът на площада в Девин

Финансирането се осигурява с постановление на Министрески съвет. Стойността на проекта е 1 800 000 лв. Проектът за ремонт и рехабилитация предвижда подмяна на настилката и обединяване на пространствата по цялата пешеходна част. Цветовете на основните плочи са в светло сиво и антрацит, около дома на културата са със светъл и тъмен гранит, а..

публикувано на 19.09.19 в 16:31

Нов дом за Дневния център за деца с увреждания в Асеновград

Дневният център за деца с увреждания в Асеновград се премести в нова сграда. Днес официално бе открит реновираният първи етаж на бившия дом за сираци "Таню войвода", където са разположени специализирани кабинети за рехабилитация, зали за индивидуални и групови занимания, помещения за почивка.   В ремонта са вложени 100 хиляди лева по оперативна..

публикувано на 19.09.19 в 14:35

Любомира Ганчева е кандидатът на АБВ за кмет на Пловдив

АБВ издига самостотялен кандидат-кмет за община Пловдив, кандидати за кметове на някои райони и общинска листа. Заместник председателката на партията Любомира Ганчева е единственият различен кандидат-кмет от 2007-ма година досега, каза при представянето й областният координатор Владимир Маринов, а председателят на АБВ Румен Петков обяви, че..

публикувано на 19.09.19 в 14:06

Две машини за близо 600 000 лева почистват район "Южен"

Два нови сметовоза тръгват по улиците на пловдивския район „Южен“. Камионите бяха представени сутринта в базата на „Чистота“ от кмета Иван Тотев и директора на общинското предприятие Иван Стоянов.  Техниката пристига след  проведена обществена поръчка и е произведена тази година по най-новия стандарт Евро 6 .  Цената на всеки един от новите..

публикувано на 19.09.19 в 11:42

Първа копка даде старт на новата ограда на Ботаническата градина

Първа копка на новата ограда на Ботаническата градина в Пловдив направиха кметът Иван Тотев, кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров и ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева. Съоръжението ще струва 250 х.лв. и ще огради площ от 113 декара. Очакванията са в следващите години Ботаническата градина да се превърне в..

публикувано на 19.09.19 в 11:40