Пореден протест срещу екозавода край Шишманци

| обновено на 17.08.19 в 08:16
Снимка: Кремена Данева - БНР

Близо 50 протестиращи от Раковски и селата Шишманци, Белозем, Стряма и Болярино се събраха в 7 часа тази сутрин на разклона при екозавода край Шишманци. Четвърти ден те протестират срещу дейността на депото за битови отпадъци, където в понеделник избухна пожар. 

Живеещите в близките села настояват държавата да предприеме незабавни мерки, с които да се гарантира безопасността на хората, или заводът в Шишманци да спре работа. Протестиращите искат да се проведе референдум, на който жителите на община Раковски да се произнесат за бъдещето на завода. 

Над 2300  души се включиха в подписка, изпратена до министър-председателя Бойко Борисов. 

Екипи на пожарната продължават да дежурят на депото в Шишманци, където на единични участъци тлеенето в дълбочина продължава. Задимяване на района няма, тъй като местата се обработват от огнеборците. 

По разпореждане на прокуратурата Икономическа полиция проверява дали от страна на завода за отпадъци е извършено престъпление против околната среда. Проверката ще приключи до месец. 

Хората са категорични, че протестите им ще продължат и в следващите дни, ако няма реакция от страна на държавата.

Началото на пожара

Началото на пожара


Още от категорията

Започна ремонтът на площада в Девин

Финансирането се осигурява с постановление на Министрески съвет. Стойността на проекта е 1 800 000 лв. Проектът за ремонт и рехабилитация предвижда подмяна на настилката и обединяване на пространствата по цялата пешеходна част. Цветовете на основните плочи са в светло сиво и антрацит, около дома на културата са със светъл и тъмен гранит, а..

публикувано на 19.09.19 в 16:31

Нов дом за Дневния център за деца с увреждания в Асеновград

Дневният център за деца с увреждания в Асеновград се премести в нова сграда. Днес официално бе открит реновираният първи етаж на бившия дом за сираци "Таню войвода", където са разположени специализирани кабинети за рехабилитация, зали за индивидуални и групови занимания, помещения за почивка.   В ремонта са вложени 100 хиляди лева по оперативна..

публикувано на 19.09.19 в 14:35

Любомира Ганчева е кандидатът на АБВ за кмет на Пловдив

АБВ издига самостотялен кандидат-кмет за община Пловдив, кандидати за кметове на някои райони и общинска листа. Заместник председателката на партията Любомира Ганчева е единственият различен кандидат-кмет от 2007-ма година досега, каза при представянето й областният координатор Владимир Маринов, а председателят на АБВ Румен Петков обяви, че..

публикувано на 19.09.19 в 14:06

Две машини за близо 600 000 лева почистват район "Южен"

Два нови сметовоза тръгват по улиците на пловдивския район „Южен“. Камионите бяха представени сутринта в базата на „Чистота“ от кмета Иван Тотев и директора на общинското предприятие Иван Стоянов.  Техниката пристига след  проведена обществена поръчка и е произведена тази година по най-новия стандарт Евро 6 .  Цената на всеки един от новите..

публикувано на 19.09.19 в 11:42

Първа копка даде старт на новата ограда на Ботаническата градина

Първа копка на новата ограда на Ботаническата градина в Пловдив направиха кметът Иван Тотев, кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров и ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева. Съоръжението ще струва 250 х.лв. и ще огради площ от 113 декара. Очакванията са в следващите години Ботаническата градина да се превърне в..

публикувано на 19.09.19 в 11:40