Доброволци в акция по почистване на Западните Родпи

Снимка: Александър Кадиев

Над 80 човека на всякаква възраст ще се включат в традиционното почистване във високопланински територии под мотото „Боклукът – в раницата“, което започва днес в Западните Родопи. Сборният пункт е хижа Чаирски езера, а в понеделник маршрутът продължава към хижите Ледницата и Перелик. Акцията ще продължи до 31-ви август. 

Тази година тя се провежда в Родопите, дом на огромно природно богатство, смесено със запазени традиции от векове, но не е природен или национален парк, обясняват организаторите от сдружение "За земята". Кампанията „Боклукът – в раницата“ е една от най-старите природозащитни масови инициативи в България, започва през 1999 година и от тогава са събрани и премахнати от най-високите части на България над 115 тона отпадъци.

Дългосрочната цел е не само да се почистят замърсените терени и да се отстранят нелегалните сметища, но и да се възпита отговорно отношение към отпадъците и планината. От инициативата приканват туристите да не използват пластмасова посуда за еднократна употреба в хижите, а да си носят собствени съдове и прибори, за да не създават боклук.


Още от категорията

Маринела Арабаджиева ще е под домашен арест в Пловдив

Спецсъдът промени мярката на Маринела Арабаджиева и тя ще излезе от ареста. Магистратите наложиха домашен арест на обвинената за участие в престъпна група с цел данъчни престъпления и пране на пари, каквито обвинения имат съпругът й Ветко и синът й Вълчо. Причината за промяната на мярката в по-лека е здравословното състояние на Арабаджиева, която страда..

публикувано на 18.09.19 в 13:46

Охранители и камери "бдят" за сигурността и антиките на пл. "Централен"

На площад „Централен“ е монтирано ново табло за управление на фонтаните с 15 програми на три режима. Кметът Иван Тотев показа днес как работи устройството и призова гражданите на Пловдив да го пазят, защото с него се регулира както водата, така и цветовете на осветлението вечер.  Таблото работи от 8.00 до 24 часа и  автоматично на всеки 40..

обновено на 18.09.19 в 13:21

"Съюз за Пловдив" против промени в ОУП сега

От „Съюз за Пловдив“ искат промените на Общия устройствен план на града да бъдат отложени за след местните избори. Според лидера на организацията Дани Каназирева се готви преотреждане на 2265 декара зелени площи за застрояване. Архитект Станимир Шаламанов, експерт към „Съюз за Пловдив“, обяснява, че в промените на ОУП тези терени са..

публикувано на 18.09.19 в 13:18

След два месеца ул. "Велико Търново" ще е нова

Изцяло нова ще бъде улица „Велико Търново“ в Пловдив. Тя поемаше трафика няколко години, докато ул. „Иван Вазов“ бе затворена за преминаване на автомобили. Това каза днес кметът Иван Тотев, който заедно с районния кмет Георги Стаменов инспектира работата на фирма „Драгиев“.  Те правят основен ремонт на пътната настилка на първия участък от улицата..

публикувано на 18.09.19 в 12:22

КТ "Подкрепа" решава кой кандидат за кмет да подкрепи

Политическо споразумение с един от кандидат-кметовете на Пловдив се готви да подпише регионалната синдикална структура на КТ "Подкрепа".  Кой ще е той ще стане ясно след среща с кандидати, за които управителното тяло на синдиката ще получи мандат за разговори от Регионалния съвет. Очаква се срещите с кандидат-кметовете да започнат след началото..

публикувано на 18.09.19 в 12:18