Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи срокът за доброволно умъртвяване на прасетата

| обновено на 26.08.19 в 08:27

Днес изтича крайният срок, в който кметовете трябва да изготвят списъци на хората, подлежащи на подпомагане за това, че доброволно са умъртвили прасетата си заради заболяването африканска чума по свините. 

Списъците трябва да бъдат разлепени на публично място.

Всички, които доброволно са умъртвили прасетата си ще получат по 300 лева. Това не е компенсация, а финансова помощ за дезинфекция на стопанствата. 

За целта хората трябва да са подали заявление, в което гарантират, че са почистили задните си дворове и че няма да отглеждат прасета през следващата една година. 

За да нямат спекулации, списъците, подписани и от ветеринарен лекар, ще бъдат сложени на достъпно за всички място, с което се гарантира взаимен контрол. Парите ще се изплащат според заявеното желание - на ръка или по банков път след 1 септември.

33 са огнищата на африканска чума до момента. Като превантивна мярка домашните прасета в 3-километровата зона около огнищата и в 20-километровата зона около индустриалните свинеферми трябваше да бъдат умъртвени.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и МК

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и Министерство на културата, се казва в нова позиция на Института за опазване на културното наследство. От там уточняват, че становището им е последователно и непроменено от 2022 година досега, като препоръката  към община Пловдив е вместо ограда да се постави видео наблюдение. От..

обновено на 19.04.24 в 15:23

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата тридневна програма официално откриват обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването започва след малко повече от два часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“.  Веднага след прерязването на лентата пространството ще бъде огласено от Държавна опера –Пловдив...

обновено на 19.04.24 в 15:22

Предстоят спорове дали ул. "Христо Г. Данов" да бъде пешеходна

Шест комисии в Общинския съвет допуснаха в зала да се гледа предложението на районният кмет Георги Стаменов част от улица „Христо Г. Данов“ да стане пешеходна зона. Мнението на съветниците от различните групи в Общинския съвет не е еднозначно, тъй като има протести и от страна на живущите в този участък, както и на собствениците на магазини, а..

обновено на 19.04.24 в 15:14

7 г. затвор за командоса, убил полицай в любовен триъгълник

С окончателно решение Върховния касационен съд наложи ефективна присъда от 7 г. затвор за бившия сержант от карловската бригада Ангел Желязков.    На 20 май 2018 година той уби полицая Добромир Лазаров в "Кючук Париж" след яростен скандал за жена, която споделяли и двамата.   Делото премина през няколко противоположни обрата, като първоначално..

публикувано на 19.04.24 в 15:04

Обмисля се 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна

МОН обмисля да предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че подобно решение на просветното ведомство ще..

обновено на 19.04.24 в 13:39