Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три остават зоните на установена АЧС в Смолянско

Снимка: http://www.otzvuk.bg

Директорът на Регионалната дирекция по горите в Смолян инж. Венцислав Фурлански обобщава в интервю за Радио Пловдив последиците след африканската чума по свинете. 

Забраната за дърводобив събира на среща днес от 13 часа Атанас Добрев, заместник-министър на земеделието, храните и горите и представители на фирми и собственици на гори от региона. 

На територията на Смолян и региона има три огнища на АЧС, това са установени случаи в района на Доспат, част от ДГС в Борино и част от Хвойна, както и базата за интензивно стопанисване на дивеча към ДЛС "Извора", град Девин. 

20 хиляди хектара гори на този етап са ограничени за дърводобив, изчисли инж. Фурлански. Той каза, че на 8 км се изчислява обсег от огнището на АЧС. Като цяло забраната за добив на дърва в Родопите е до средата на октомври, или за срок от два месеца от началото на заразата.


Има дежурни служители от ДГС по места и те следят за туристическите потоци, поставени са информационни табели. Има хора, които не са разбрали и негодуват, но колегите успяват да ги върнат. В събота е констатиран случай от служителите на Горската дирекция, при който туристи в района на Чудните мостове и хижа "Кабата" са настоявали да преминат. Нека хората да избират други маршрути, където няма инфектирани зони. Едно такова преминаване през тези територии, води до разпространяване на вируса, каза инж. Фурлански. Той съобщи, че отстреляните дивите прасета в региона са 193. Вирус при това доказан имат повече от 9 диви прасета, но те са на три места, обясни инж. Фурлански.

Дърва за огрев могат да се добиват само извън инфектираните зони. Основният проблем са кооперациите на територията на ДГС в Хвойна и община Чепеларе. Те добиват сега само във високата зона на Родопите, уточниха от РДГ-Смолян.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Светлин Тачев

Вървим към тотална криза на демокрацията

Във вторник утро говорим за актуалните теми, за политика и ангажираност към проблемите на обществото. "Точно днес" коментираме с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан", за последните назначения в служебния кабинет, за юнските избори 2 в 1 и партийните послания, както и дали може да очакваме редовен кабинет след 9 юни. По повод..

публикувано на 23.04.24 в 09:39

В Смолянско 963 избиратели гласуват за ЕП, но не и за наш парламент

97 070 са избирателите в Смолянска област, включени в предварителните списъци за изборите за членове на Европейски парламент, а за изборите за народни представители у нас на изборите на 9 юни 2024 г. списъците включват  96 107 избиратели. Това заяви пред Радио Пловдив новият председател на 22-ра Районна избирателна комисия в Смолян  Таня..

публикувано на 23.04.24 в 07:55
Любомир Минчев

Докато кметът се страхува, могат да му заграбят властта

Докато кметът Костадин Димитров се страхува да каже личните си позиции, то малките групи в Общинския съвет в Пловдив ще имат власт. Това коментира журналистът Любомир Минчев след бала на ГЕРБ. Според него се образува втори център на власт и той е в редиците на общинската администрация – групата около Владимир Темелков, който по думите му е..

публикувано на 22.04.24 в 16:42

При повече внимание изборите 2 в 1 не са проблем

Голямото предизвикателство се пада за секционните избирателни комисии , които ще трябва да проведат два отделни избора и то при наличие на два отделни избирателни списъка . Това е така, тъй като е налице едно особено изискване за уседналост при гласуване в изборите за членове на Европейския парламент от Република България. Това заяви пред..

публикувано на 22.04.24 в 15:56

Оградата на Небет тепе да се премахне, експерти да кажат как

В петък НИНКН изпрати второ за изминалата седмица становище до община Пловдив, в което отново заяви, че металната ограда на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с Института и с Министерство на културата. От там обясниха, че общината не е искала инструкции и са против прехвърлянето на отговорност. Двете институции са категорични, че промяна..

публикувано на 22.04.24 в 12:06