Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Режат лентата на площада през септември, за празника на Пловдив ще е проходим

Епископската базилика ще посреща посетители през ноември

| обновено на 02.09.19 в 12:55

Кметът Иван Тотев съобщи, че на 6 септември ще бъдат свалени загражденията на площад „Централен“, но официалното му откриване ще е по-късно през септември. 

Утре ще започнат 72-часовите проби на новите фонтани на централния площад, а от 9-ти септември ще продължи фугирането на част от настилката. Пробите за осветлението също са в ход. Очаква се и да започне процедурата по акт 16 с EVN.

Площадът ми харесва повече, отколкото си представях. Впечатлен съм. Трябва още малко да се направи. На мястото на пейките зад пощата, например, си представям заведения, но това ще стане във времето, допълни Тотев. 

Той уточни, че на 6 септември притежатели на  японски мотори ще ги покажат в новата част на площада по протежението към "Гладстон". На другия ден мотористите ще имат мотошествие из Пловдив.

Днес стана ясно, че официалното откриване на Епископската базилика в Пловдив ще е през октомври, защото тогава се очаква новият археологически обект да получи акт 16. Той ще посрещне първите си посетители следващия месец - през ноември. 

Кметът Иван Тотев посочи, че на 26 септември, когато базиликата трябваше да е готова по договора, сключен с Фондация "Америка за България", новият музей ще бъде символично открит, за да се спази процедурата. Това ще стане в присъствието на посланици и висши държавни ръководители, .

Подали сме информация и заявка към Министерствата на културата и на финансите за нови 20 щатни бройки към културен институт „Старинен Пловдив“, за да работят на Голямата базиликата. Това са близо 300 000 лева на година, допълни Тотев. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Градушка удари Смолянско

Минимална температура от минус 3 градуса е измерена тази сутрин в Пампорово , според информация от Планинската спасителна служба. В района на връх Рожен термометрите отчетоха минус 2,3 градуса, а в Чепеларе - минус 0,8 градуса, съобщиха от Метеорологичната станция на Рожен. Градушка е валяла на няколко места в Смолянска област през..

публикувано на 19.04.24 в 10:54

Асеновград представи проекти за финансиране на спортни обекти

Асеновград представи първите обекти в областта на спорта, за които общината ще кандидатства за финансиране с европейски средства. Първият обект е изграждането на многофункционална спортна зала за бойни спортове и борба. Прогнозната стойност на тази инвестиция е 1,6 млн. лв. Други 300 хил. лв са необходими за ремонта на общинските тенис..

публикувано на 19.04.24 в 10:14

Извънгабаритен товар налага реорганизация на движението

Временна реорганизация на движението се въвежда в Пловдив заради транспортиране на извънгабаритен товар, който преминава през територията на областта. Очаква се около 8.30 ч. композицията да пристигне по Източния обходен път и от там да се насочи през жп прелеза на с. Войводиново към Пловдив. Маршрутът е  от ул. „Полет“ – ул. „Георги Бенев“..

публикувано на 19.04.24 в 06:56

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата програма от днес до неделя ще бъде официално открита обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването ще се състои  от 19,30 часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“. Веднага след прерязване на лентата районното кметство в партньорство с Държавна опера –Пловдив..

публикувано на 19.04.24 в 06:52

Министър Цоков ще присъства на дипломирането на педагозите от ПУ

Абсолвентите - бакалаври и магистри от Педагогическия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски" ще получат дипломите си на тържествена церемония днес. На промоцията в Пловдив ще присъства и министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

публикувано на 19.04.24 в 06:49