Новият политически сезон ще мине под сянката на местния вот

Големи предизвикателства очакват БСП и ГЕРБ

Петър Чолаков

Политологът доц. Петър Чолаков каза в интервю за програма "Точно днес", че все още е твърде рано за прогнози за местния вот. 

Идва ли гореща есен, или местните избори ще заглушат политическите борби в парламента, който започва новата сесия в сряда?

Доц. Чолаков за новите кандидати за местните избори: Тези изобри пряко касаят хората и интересът към тях е много по-голям. Голямо е предизикателството през БСП, която през 2015 година постигна най-слабия си резултат, тя не можа да се пребори за нито един голям град в България. На много места се очертават тежки битки. 

Балотаж за София и Пловдив: Анализатори побързаха да обявят, че дори Мая Манолово ще победи Йорданка Фандъкова с 5%, но това е твърде прибързано. За Пловдив също е рано, но основните кандидати са ясни. Интригата е между Здравко Димитров, Славчо Атанасов и Дани Каназирева, която също прави интересна кампания. Възможни са балотажи, но това е като да бягаме пред вятъра, аз искам да видя тези кандидати в дебат. 

Някои анализатори казват, че в Пловдив кандидатът на ГЕРБ Здравко Димитров-Зико има шансове да се наложи. Предстои да се види дали в крайна сметка неговите противници ще успеят да се мобилизират и да обърнат мача. 

Новият политически сезон започва с обсъждането на президентското вето върху Закона за разузнаването. Възникват опасения, че една такава служба каквато е военна информация може да се използва за политически пропаганди и цели. Най-вероятно това вето ще бъде преодоляно. Ще се обсъжда и бюджета за следващата година, вече г-н Борисов започна да говори за предстоящо увеличение на доходите от 10% от началото на следващата година. Това ще даде тласък за кампанията на ГЕРБ. 

Още от категорията

1093 лв. заплата в Пловдив = седмо място в страната

21 % от българската икономика е в сивия сектор, който се изчислява на 23 милиарда лева. Това обяви националният секретар на КНСБ Тодор Капитанов по повод старта на кампанията „Сивото убива!“, която има за цел борба със сивия сектор. Най-много хора без трудови договори в Пловдив работят в строителството. От КНСБ са категорични, че хората,..

обновено на 13.09.19 в 17:20

Шпионският скандал изглежда буря в чаша вода

Изненадващо доц. Мира Радева заяви, че поривите на политическите партии в подготовка за местните избори не я интересуват. Гледа като гражданин, а не като социолог. Направили са някои социологични проучвания за определени личности, но отказа да ги коментира. Тя припомни, че скоро ще отбележим 30 години от т.н. демократични промени. Преди..

публикувано на 13.09.19 в 12:34

Хиляди вярващи се отправят към Кръстова гора

В навечерието на един от 12-те големи християнски празници - Въздвижение на Светия кръст Господен, по-популярен като Кръстовден, хора от цялата страна отиват на Кръстова гора, където се съхранява частица от Светия Кръст Господен. Тази вечер започват богослуженията на открито пред централния храм „Покров Богородичен“. Вярващите идват..

публикувано на 13.09.19 в 12:07

Нямаме краткосрочен показател за рецесия

„ Поне от 10 години се коментира темата дали имаме точен краткосрочен индикатор, който да ни покаже момента на обръщане на тенденцията към криза, и общо взето, такъв няма, има много показатели, които трябва да се наблюдават, и в някакъв момент да се усети едно забавяне, което да ни посочи рецесия “ – заяви в интервю за Радио Пловдив икономическият..

публикувано на 12.09.19 в 17:02

Исканията на медицинските сестри са основателни

Медицинските сестри продължават протестите си за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Тази сутрин те посрещнаха депутатите с разпъната палатка пред Народното събрание, но не получиха покана за разговор с народните представители. За проблемите на съсловието – интервю с доктор Нигяр Джафер, заместник-председател на НС, депутат от..

публикувано на 12.09.19 в 15:49