Ученици от Художествената гимназия изписаха фреско в Италия

Стенописът „Легендата за Орфей“ е с размери 3 метра дължина и 2 метра височина и се намира в град Санто Стефано ди Кадоре

Ученици от специалност „Стенопис“ от Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ изписаха фреско на тема „Легендата за Орфей“ с размери 3 метра дължина и 2 метра височина в италианския град Санто Стефано ди Кадоре в периода 26 август до 2 септември 2019 г. Това съобщиха от ръководството на училището в Пловдив.

Във випуск там се обучават по девет надарени деца, като през следващата учебна година ще учат стенопис 42-ма млади таланти от 8 до 12 клас.

Успешната инициатива е продължение на проект „Фреско“, който беше проведен в НХГ „Цанко Лавренов“ с ученици от специалност „Стенопис“ със специалното участие на известните италиански майстори на техниката фреско – Вико Калабро и Марио Файт през 2018 г. Трима от най-добре представилите се ученици и техният преподавател Атанас Камешев бяха поканени от италианска страна да продължат курса по фреско в ниво за напреднали. Темата на фреското е българска легенда, която гимназистите трябваше да изпълнят в Дом на културата в град Санто Стефано ди Кадоре.

Реализацията на фреското „Легендата за Орфей“ беше осъществена от екип от Художествената гимназия: това са преподавателят по „Стенопис“ - Атанас Камешев и учениците – Елис Нешад, Габриела Радулова и Калина Колева. 

Работата премина в няколко етапа, разказват учениците. Първата част беше създаване на проект по темата и увеличаване на композицията върху размерите на стената от 6 кв. м. Вторият етап включваше подготовка на пигментите и полагане на основната мазилка.Трети етап полагане на специалната мазилка джорната, върху която започва изписването на фреското. 

След успешното приключване на курса всички участници получиха сертификат за придобито ниво за напреднали в стенописната техника фреско. Проект „Фреско“ и специализираният курс в Италия бяха изключително полезни за повишаването на квалификацията на преподавателите и за развитието на уменията и знанията на учениците от НХГ „Цанко Лавренов“ за техниката фреско.

Галерия

Още от категорията

Три представления днес в афиша на „Сцена на кръстопът“

Театър „София“ представя на голяма сцена  „Развратникът“ от Ерик-Еманюел Шмит и режисьор Стоян Радев. Спектакълът поставя въпроса:  Можем да попитаме какво въобще си струва да се прави, при положение, че всичко е така нетрайно?  Сред актьорите са Ириней Константинов, Лилия Маравиля и Петя Силянова, а представлението започва в 19 ч. На Камерна..

публикувано на 15.09.19 в 09:07

Втори гайдарски събор се провежда в с. Стойките

В смолянското село Стойките започва Вторият национален събор на гайдарите „Апостол Кисьов“.  Съборът носи името на фолклориста Апостол Кисьов, роден в село Стойките, възродил гайдарството в Родопите, създал десетки школи по каба гайда в различни селища на планината и организирал оркестър от 100 каба гайди – с първа концертна изява през 1961 г...

публикувано на 15.09.19 в 08:45

Анна Мария Гюзелева представя стихове в Пловдив

Днес ще бъде представянето на програмата „Интеркултурен диалог Италия - България, организирана от Читалище „Алеко Константинов“, Пловдив и Италианска читалня „Асен Марчевски“, в рамките на НОЩ/Пловдив 2019 година на 14 септември 2019 г. Събитието се провежда под  патронажа на почетния консул на Република Италия в Пловдив Джузепе Де Франческо...

публикувано на 14.09.19 в 08:49

Арт фестивал край Белащица

Галерия "Резонанс" - Пловдив превръща Чинарената гора край село Белащица в зона на творчество, в културно пространство, с идеята за сливане между природа и изкуство. Това каза кметът на селото Цветанка Читакова.  Артистичният фестивал ще е на 14 септември от 13,00 часа.Досега гората е била домакин на акция "Боси по пътеката" и проекта "Змия в..

публикувано на 14.09.19 в 08:45

"Празникът" на Явор Гърдев гостува на "Сцената"

Малък градски театър „Зад канала“ гостува на фестивала „Сцена на кръстопът“ със спектакъла на Явор Гърдев „Празникът“. Между актьорите са Бойко Кръстанов, Пенко Господинов, Луиза Григорова, Иван Бърнев. На Камерна сцена  хасковската трупа представя спектакъла „Различен от всички“ от Алексей Слаповски и режисьор Иван Савов.  Сюжетът е поредица от..

публикувано на 14.09.19 в 08:42