68 000 ученици ще чуят първия звънец на 16 септември

47 училища правят ремонти, само в СУ "Л. Каравелов" ще продължат и след първия учебен ден

| обновено на 09.09.19 в 10:29

Седмица преди първия учебен звънец, гост в студиото на Радио Пловдив е началникът на Регионалното управление по образование - Пловдив Иванка Киркова.

За новите моменти в учебната програма за 4, 7 и 10 клас, за електронните дневници, за първолаците, за подготвените училища и екипите по места говорим в програма "Точно днес".

Питаме за реформата, която правим всички - ученици, родители и преподаватели, на последните е обещано поредно увеличение на работните заплати от началото на 2020-та година.

Ремонтират се 47 училища в Пловдив и областта, съобщи Иванка Киркова и уточни, че постъпателно приключват ремонтните дейности в повочето учебни заведения. Ще се ремонтира само СУ "Любен Каравелов" в Пловдив, където текат довършителни дейности. Очаква се ремонти да започнат в някои от професионалните гимназии, но там ще има график на работата. 

Механизмът по обхват на децата от ромската общност работи вече трета година.  Има върнати в клас над 1 700 деца, извършени са около 7 000 обхода от учителите, над 1 000 души работят по този процес, съобщи Киркова. Тя допълни, че там се търси учителят лидер, и се очакват още резултати в близко време. 

Нов акцент за учебната година ще бъде споразумението между училище и родители по темата за добрите взаимоотношения между тях, обясни още Киркова. По думите й се наблюдава явно съдействие на родителите, както и на обществените съвети и на училищните настоятелства, които също остават.

Към 10 септември ще се утвърди държавният план прием за 8-ми клас, а към 30 септември ще са готови списък-образците за училищата, на 16-ти ще са ясни данните за записаните ученици. Очакваме 68 000 ученици да бъдат в клас, а около 6 000 първокласници също ще влязат в час, уточни Иванка Киркова. Тя каза, че има 16 нови специалности през учебната 2019/2020 година. Сред тях са "Икономическа информатика" в Първомай, "Технология на биопроизводствата" в ПГХТТ- Пловдив.

Дуалните паралелки са три пъти повече от миналата година, те са в професионалните гимназии, както и в едно средно училище в Лъки, където бизнесът в минната индустрия търси кадри. 
Преминаването на една смяна в Пловдив предстои за 29 училища в града. Общината направи план за 10 години и това предстои да се стане в следващите 10 години.

Иванка Киркова каза още: Много се радвам на тези амбицирани млади хора, които искат да се върнат в училище. Това няма как да не е така, защото с увеличение на работните заплати професията става привлекателна. Цифрите за търсените кадри са динамични, и ако през миналата седмица бяха 200 учители, то сега вече са по-малко. Предимно се търсят учители в малките населени места. 37 училища в града и областта имат въведени електронни дневници.
Още от категорията

1093 лв. заплата в Пловдив = седмо място в страната

21 % от българската икономика е в сивия сектор, който се изчислява на 23 милиарда лева. Това обяви националният секретар на КНСБ Тодор Капитанов по повод старта на кампанията „Сивото убива!“, която има за цел борба със сивия сектор. Най-много хора без трудови договори в Пловдив работят в строителството. От КНСБ са категорични, че хората,..

обновено на 13.09.19 в 17:20

Шпионският скандал изглежда буря в чаша вода

Изненадващо доц. Мира Радева заяви, че поривите на политическите партии в подготовка за местните избори не я интересуват. Гледа като гражданин, а не като социолог. Направили са някои социологични проучвания за определени личности, но отказа да ги коментира. Тя припомни, че скоро ще отбележим 30 години от т.н. демократични промени. Преди..

публикувано на 13.09.19 в 12:34

Хиляди вярващи се отправят към Кръстова гора

В навечерието на един от 12-те големи християнски празници - Въздвижение на Светия кръст Господен, по-популярен като Кръстовден, хора от цялата страна отиват на Кръстова гора, където се съхранява частица от Светия Кръст Господен. Тази вечер започват богослуженията на открито пред централния храм „Покров Богородичен“. Вярващите идват..

публикувано на 13.09.19 в 12:07

Нямаме краткосрочен показател за рецесия

„ Поне от 10 години се коментира темата дали имаме точен краткосрочен индикатор, който да ни покаже момента на обръщане на тенденцията към криза, и общо взето, такъв няма, има много показатели, които трябва да се наблюдават, и в някакъв момент да се усети едно забавяне, което да ни посочи рецесия “ – заяви в интервю за Радио Пловдив икономическият..

публикувано на 12.09.19 в 17:02

Исканията на медицинските сестри са основателни

Медицинските сестри продължават протестите си за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Тази сутрин те посрещнаха депутатите с разпъната палатка пред Народното събрание, но не получиха покана за разговор с народните представители. За проблемите на съсловието – интервю с доктор Нигяр Джафер, заместник-председател на НС, депутат от..

публикувано на 12.09.19 в 15:49