Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата ще финансира разкриването на тракийския град край с. Васил Левски

 Министърът на културата Боил Банов обеща финансова подкрепа за археологическите разкопки на тракийския град край карловското село Васил Левски. На среща днес с кмета на Карлово Емил Кабаиванов Банов заяви, че ръководителят на обекта доц Костадин Кисьов е сериозен учен и работата му ще бъде подкрепена от държавата. 

Кабаиванов информира, че общината подготвя проект, с който разкопките да кандидатстват за европейско финансиране. 

 Боил Банов увери още, че до края на септември министерството ще преведе и предвидените в държавния бюджет  78 000 лева за консервация и реставрация на вилата на братя Евлогий и Христо Георгиеви в Карлово.

  Министърът каза още, че процедурата по прехвърляне собствеността на „Белия двор“ от държавата на общината е в ход и се очаква да приключи до края на годината. Така „Белия двор“ ще бъде включен в комплекс „Старинно Карлово“, който е най-успешният туристически обект на територията на общината.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Арестуваха 16 души при спецакция в Пазарджишко

16 души са арестувани в Пазарджишко за изминалото денонощие при масирана спецоперация на полицията за противодействие на престъпността. Разкрити са общо 35 престъпления, открити са и двама души, обявени за издирване. Акцията е била насочена срещу битовата престъпност и контрола на шофьорите-нарушители, като целта е била да се обхванат и..

обновено на 28.03.24 в 12:58

Стартира проектът за строителството на 7 училища и детски градини

Това решиха единодушно пловдивските общински съветници на редовното си заседание. Строителството им ще струва 65 млн. лв., като 33,5 млн. лв. от тях ще дойдат от министерството на образованието. Останалите трябва да бъдат осигурени от Община Пловдив. Общинските съветници решиха те да бъдат заложени в бюджет 2025. Въпреки единодушно взетото..

обновено на 28.03.24 в 12:58

Според разчетите на EVN парното в Пловдив поскъпва с 13 % от юли

От 1 юли парното и топлата вода в Пловдив трябва да поскъпнат с 13% според моментните разчети на EVN, които притежават Топлофикацията в града. В следващите три месеца прогнозата може да се промени, но ако ситуацията се запази, през предстоящия отоплителен сезон парното на пловдивчани ще струва близо 157 лева за мегаватчас. От EVN, които снабдяват с..

публикувано на 28.03.24 в 12:17

ОбС предостави терена до църквата "Свети Николай" за застрояване

Без сериозни дебати пловдивските общински съветници дадоха 600 кв. м. зелена площ на митрополията с опция за застрояване. Теренът се намира в квартал „Отдих и култура“ и е в непосредствена близост до църквата „Свети Николай“, която е построена върху земя частна общинска собственост. За целта се променя Подробният устройствен план. Земята..

публикувано на 28.03.24 в 10:50

Ремонт променя трафика по ул. "Д-р Георги Странски"

Временна организация на движението със спиране на автомобилния трафик се въвежда по ул. „Д-р Георги Странски“ в участъка от кръстовището с ул. „Архимандрит Евтимий“ до ул. „Коста Паница“. Тя влиза в сила от днес и ще продължи до 31 май. Причината е стартът на третия от общо четирите етапа по проекта за  продължението на „Д-р Георги..

обновено на 28.03.24 в 10:37