Хора, не протестираме само за нашите заплати, а и заради вас!

Димитрия Димитрова е координатор на протеста на медицинските сестри за Пазарджик и областта. Днес те се включват в шестия национален протест пред Народното събрание. 

 Отиваме , за да кажем за пореден път, че няма да се примиряваме с това, което се случва в здравеопазването, каза в интервю за Радио Пловдив  в Димитрия Димитрова координатор на протеста за Пазарджики областта. Никое от исканията ни не е изпълнено.

Тя каза още, че  когато е организирала хората за настоящия протест, някои от тях са отказвали с обяснението, че се страхуват да не загубят работата си, както е станало с националния координатор Мая Илиева. Те уволниха Мая Илиева, та мен ли,  казвали хората, които се опасяват да не загубят и малкото, което имат. Мая Илиева, която ни обедини, е една обикновена медицинска сестра, която работеше в болница "Токуда" в Итензивен кардиологичен център -реанимация беше уволнена с ммтива, че не се справя професионално. Значи 12 години се е справяла, а сега  - не. 

Димитрова каза още, че след като е говорила пред министър Ананиев, че има злоупотреби в здравеопзването, че има надписване на пътеки и фиктивни лекари,  самата тя по различни начин е получавала заплахи и предупреждения да внимава какво говори и прави.

Димитрова припомни, че обещанията за две минимални заплати не са изпълнени ,въпреки , че на няколко пъти са раздадени по няколко милиона, няма реформи, има изтичане по клинични пътеки, болниците са превърнати в търговски дружества и цитира министър Ананиев с думите му, че трябва да работят като шкембеджийница,като кебапчийница, да можем да продаваме, да има оборот.

Излиза, че  хората трябва да се разболяват, да има точен брой на болни от пневмония, онкологично заболяване, за да има заплати. Хора,  ние не се борим само за нашите заплати, а за всички вас. Искаме, като влезете в болница, вашите близки да не тръгнат да искат заеми, за да си плащате консумативи, клапи и избор на екип, искаме да се лекувате, което е конституционно право на  всеки един от вас.

Цялото интервю с Димитрия Димитрова е в звуковия файл. 

Още от категорията

1093 лв. заплата в Пловдив = седмо място в страната

21 % от българската икономика е в сивия сектор, който се изчислява на 23 милиарда лева. Това обяви националният секретар на КНСБ Тодор Капитанов по повод старта на кампанията „Сивото убива!“, която има за цел борба със сивия сектор. Най-много хора без трудови договори в Пловдив работят в строителството. От КНСБ са категорични, че хората,..

обновено на 13.09.19 в 17:20

Шпионският скандал изглежда буря в чаша вода

Изненадващо доц. Мира Радева заяви, че поривите на политическите партии в подготовка за местните избори не я интересуват. Гледа като гражданин, а не като социолог. Направили са някои социологични проучвания за определени личности, но отказа да ги коментира. Тя припомни, че скоро ще отбележим 30 години от т.н. демократични промени. Преди..

публикувано на 13.09.19 в 12:34

Хиляди вярващи се отправят към Кръстова гора

В навечерието на един от 12-те големи християнски празници - Въздвижение на Светия кръст Господен, по-популярен като Кръстовден, хора от цялата страна отиват на Кръстова гора, където се съхранява частица от Светия Кръст Господен. Тази вечер започват богослуженията на открито пред централния храм „Покров Богородичен“. Вярващите идват..

публикувано на 13.09.19 в 12:07

Нямаме краткосрочен показател за рецесия

„ Поне от 10 години се коментира темата дали имаме точен краткосрочен индикатор, който да ни покаже момента на обръщане на тенденцията към криза, и общо взето, такъв няма, има много показатели, които трябва да се наблюдават, и в някакъв момент да се усети едно забавяне, което да ни посочи рецесия “ – заяви в интервю за Радио Пловдив икономическият..

публикувано на 12.09.19 в 17:02

Исканията на медицинските сестри са основателни

Медицинските сестри продължават протестите си за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Тази сутрин те посрещнаха депутатите с разпъната палатка пред Народното събрание, но не получиха покана за разговор с народните представители. За проблемите на съсловието – интервю с доктор Нигяр Джафер, заместник-председател на НС, депутат от..

публикувано на 12.09.19 в 15:49