Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хора, не протестираме само за нашите заплати, а и заради вас!

Димитрия Димитрова е координатор на протеста на медицинските сестри за Пазарджик и областта. Днес те се включват в шестия национален протест пред Народното събрание. 

 Отиваме , за да кажем за пореден път, че няма да се примиряваме с това, което се случва в здравеопазването, каза в интервю за Радио Пловдив  в Димитрия Димитрова координатор на протеста за Пазарджики областта. Никое от исканията ни не е изпълнено.

Тя каза още, че  когато е организирала хората за настоящия протест, някои от тях са отказвали с обяснението, че се страхуват да не загубят работата си, както е станало с националния координатор Мая Илиева. Те уволниха Мая Илиева, та мен ли,  казвали хората, които се опасяват да не загубят и малкото, което имат. Мая Илиева, която ни обедини, е една обикновена медицинска сестра, която работеше в болница "Токуда" в Итензивен кардиологичен център -реанимация беше уволнена с ммтива, че не се справя професионално. Значи 12 години се е справяла, а сега  - не. 

Димитрова каза още, че след като е говорила пред министър Ананиев, че има злоупотреби в здравеопзването, че има надписване на пътеки и фиктивни лекари,  самата тя по различни начин е получавала заплахи и предупреждения да внимава какво говори и прави.

Димитрова припомни, че обещанията за две минимални заплати не са изпълнени ,въпреки , че на няколко пъти са раздадени по няколко милиона, няма реформи, има изтичане по клинични пътеки, болниците са превърнати в търговски дружества и цитира министър Ананиев с думите му, че трябва да работят като шкембеджийница,като кебапчийница, да можем да продаваме, да има оборот.

Излиза, че  хората трябва да се разболяват, да има точен брой на болни от пневмония, онкологично заболяване, за да има заплати. Хора,  ние не се борим само за нашите заплати, а за всички вас. Искаме, като влезете в болница, вашите близки да не тръгнат да искат заеми, за да си плащате консумативи, клапи и избор на екип, искаме да се лекувате, което е конституционно право на  всеки един от вас.

Цялото интервю с Димитрия Димитрова е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38