Мария Габриел ще бъде комисар на развитите държави

Ресорът Иновации и младеж, които бяха дадени на българския еврокомисар Мария Габриел и развитието на т.н. шпионски скандал, са двете теми, които коментира журналистът от в. "Сега" Светослав Терзиев. 

За ресорите на еврокомисарите: Няма голямо значение какъв ресор ще се даде на определена държава, защото не може да го използва за свои нужди. Взирането в ресори е по-скоро едно състезание на любопитство, отколкото на действителни интереси.

 Няма как комисарят да работи за своята държава, в неговите служебни задължения влиза изискването да не се съобразява с националните, а с общоевропейските интереси. Важно е като работи за общоевропейските интереси, дали нашият комисар ще бъде полезен и за България. 

Този ресор има нарастващо значение, защото във финансовата рамка за следващия програмен период  се предвижда преносочване  на повече пари за иновации, за сметка на други дейности фаворизирани преди години. Това е догонването на по-изостаналите държави в сравнение с по-развитите.

Терзиев посочи, че акцентът върху иновациите ще даде възможност за развитие на такива проекти. Това ще направят по-развитите държави. Така ще се промени философията и ще се преразпределят средства от по-бедните към по-богатите. Това е една от тревогите на България при обсъждането на многогодишната финансова рамка. Например орязване на средствата за инфраструктура, защото в тази посока много сме изостанали. Фактите сочат, че България не е водеща държава в иновациите, тя не може да се състезава с Германия и Франция. Заключението е, че в този ресор дори да има повече средства, те няма да тръгнат към България. В този аспект Мария Габриел ще бъде комисар на развитите държави, а не на България.

В наш интерес е ЕС да ни даде възможности за догонващо развитие. Това е и смисълът на българското членство в ЕС. Един от големите въпроси за нас е наблюдението на правосъдната система и корупцията на високо равнище. В общите обсъждания Мария Габриел ще има глас и по този ресор. Пример е и предупреждението на еврокомисарката по правосъдие Вера Юрова от Чехия, която заяви, че мониторингът няма как да падне при сегашната комисия, която си отива в края на октомври. Според Светослав Терзиев това е подразнило премиера Бойко Борисов, защото въпросът за организираната престъпност и корупцията на високо равнище го засяга пряко.

Относно обвинения в шпионаж председател на Национално движение русофили Николай Малинов, който бе освободен под гаранция за 50 000 лева, Терзиев заяви, че това е политическа бутафория. България има интерес от развитие на добри отношение с всички държави. В по-голяма степен това са икономическите интереси. Икономическите проекти са важни за България, защото имат стратегическо значение. Премиерът Борисов да разваля отношенията си с Русия, по такива скалъпени обвинения е най-малкото незазумно. Въпросът е кой иска да бъде ударен с този скандал? Има ли полза? 

Управляващата каста я интересува да остане на власт. Тя има един върховен проблем, той е върховенството на закона. Когато е под някакъв натиск е склонна да се съпротивлява много яростно. Един от големите критици на управляващата класа е президентът Румен Радев. Целта е да бъде ударен.

Цялото интервю със Светослав Терзиев е в звуковия файл. 

Още от категорията

1093 лв. заплата в Пловдив = седмо място в страната

21 % от българската икономика е в сивия сектор, който се изчислява на 23 милиарда лева. Това обяви националният секретар на КНСБ Тодор Капитанов по повод старта на кампанията „Сивото убива!“, която има за цел борба със сивия сектор. Най-много хора без трудови договори в Пловдив работят в строителството. От КНСБ са категорични, че хората,..

обновено на 13.09.19 в 17:20

Шпионският скандал изглежда буря в чаша вода

Изненадващо доц. Мира Радева заяви, че поривите на политическите партии в подготовка за местните избори не я интересуват. Гледа като гражданин, а не като социолог. Направили са някои социологични проучвания за определени личности, но отказа да ги коментира. Тя припомни, че скоро ще отбележим 30 години от т.н. демократични промени. Преди..

публикувано на 13.09.19 в 12:34

Хиляди вярващи се отправят към Кръстова гора

В навечерието на един от 12-те големи християнски празници - Въздвижение на Светия кръст Господен, по-популярен като Кръстовден, хора от цялата страна отиват на Кръстова гора, където се съхранява частица от Светия Кръст Господен. Тази вечер започват богослуженията на открито пред централния храм „Покров Богородичен“. Вярващите идват..

публикувано на 13.09.19 в 12:07

Нямаме краткосрочен показател за рецесия

„ Поне от 10 години се коментира темата дали имаме точен краткосрочен индикатор, който да ни покаже момента на обръщане на тенденцията към криза, и общо взето, такъв няма, има много показатели, които трябва да се наблюдават, и в някакъв момент да се усети едно забавяне, което да ни посочи рецесия “ – заяви в интервю за Радио Пловдив икономическият..

публикувано на 12.09.19 в 17:02

Исканията на медицинските сестри са основателни

Медицинските сестри продължават протестите си за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Тази сутрин те посрещнаха депутатите с разпъната палатка пред Народното събрание, но не получиха покана за разговор с народните представители. За проблемите на съсловието – интервю с доктор Нигяр Джафер, заместник-председател на НС, депутат от..

публикувано на 12.09.19 в 15:49