Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шпионският скандал има чисто политически цели

Експертът по национална сигурност проф. Никлай Радулов с коментар за шпионския скандал, в който председателят на движение Русофили Николай Малинов беше арестуван, обвинен  в шпионаж и връзки с Русия и пуснат под гаранция от 50 хиляди лева. А генерал Решетников получи от ДАНС забрана за влизане в България. 

Аз досега не видях на коя специална служба е обявен за шпионин Малинов, става дума за някакви граждански организации. Профилът на шпионина е съвсем различен – той трябва да се постави в услуга на чужда държава, тази чужда държава има свои органи, които рекултират шпиони и чак тогава можем да говорим за шпионство.

Решетников много отдавна не е никакъв в руското разузнаване, второ, той дори не участва в тези организации, в които преди пет – шест години участваше, които имаха  някакви аналитични функции, трето, този човек, който е шпионин поне на външен вид да е далеч от тези, за които шпионира. Ако бихме предположили, че има руски шпионин, той най-малкото няма да се афишира като привърженик на Русия. А виждате, при Малинов и другите, които бяха арестувани около него, това са хора, които показват своята възхита и желание да работят с руснаците. Аз в момента съм на море и тук хората се отнасят скептично към това, защото и бизнесът им зависи от руснаците.

 Аз си мисля, че всички ние, които сме свързани със сигурността трябва да следим какво ще се случи, защото ако това е поредната патица, която се  пуска на хората, за да  е един от скандалите, които задушават предния скандал,  който пък задушава по-предния преди едни избори, става много грозно. От толкова години си говорим, че МВР и специалните  служба трябва да са абсолютно неутрални и да си вършат работата.

  Най-малкото, което е странно, е това, че този шпионин се е скрил на най-неочакваното място, т. е., там, където всички погледи ще са концентрирани в движението Русофили – руски шпионин в движение Русофили. Аз бих очаквал той да се е укрил в Атлантическия клуб, за да не го заподозре никой. Това е нелепо, нелепо звучи за хората, които разбират. Очевидно е, че цялото това заявление, тия помпозни пресконференции – това е раздуване на един шум, който има чисто политически цели, свързани са и с предстоящите избори, с опасенията, че г-жа Фандъкова няма да бъде избрана отново, свързани са и с желанието да бъде наложен Гешев като единствен кандидат за главен прокурор, т. е. в цялата тази история има нещо, което мирише неприятно, на дирижирани действия, на изопачаване на информацията...

  Според мене заплахата за България идва не  от руските шпиони, а от безумията, които се случват в самата държава, от това, че информацията за българските граждани е хвърлена спокойно на черния пазар, че във всяка една система в държавата може да бъде извършен пробив с лекота, че ръководителите на държавните институции  не само, че не им пука затова, че системите, за които отговарят са пробити, ами дори не си и прекъсват отпуската, когато такова нещо се случи. Ето, тези неща са много по-опасни отколкото някакъв раздут скандал... Това като че ли се превръща в практика – шумни обвинения,  шумни задържания и арести, след това тихичко освобождаване без ред да се появи в същите медии, които дълго време са раздухвали скандалите.

Цялото интервю с проф. Николай Радулов е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35