Шпионският скандал има чисто политически цели

Експертът по национална сигурност проф. Никлай Радулов с коментар за шпионския скандал, в който председателят на движение Русофили Николай Малинов беше арестуван, обвинен  в шпионаж и връзки с Русия и пуснат под гаранция от 50 хиляди лева. А генерал Решетников получи от ДАНС забрана за влизане в България. 

Аз досега не видях на коя специална служба е обявен за шпионин Малинов, става дума за някакви граждански организации. Профилът на шпионина е съвсем различен – той трябва да се постави в услуга на чужда държава, тази чужда държава има свои органи, които рекултират шпиони и чак тогава можем да говорим за шпионство.

Решетников много отдавна не е никакъв в руското разузнаване, второ, той дори не участва в тези организации, в които преди пет – шест години участваше, които имаха  някакви аналитични функции, трето, този човек, който е шпионин поне на външен вид да е далеч от тези, за които шпионира. Ако бихме предположили, че има руски шпионин, той най-малкото няма да се афишира като привърженик на Русия. А виждате, при Малинов и другите, които бяха арестувани около него, това са хора, които показват своята възхита и желание да работят с руснаците. Аз в момента съм на море и тук хората се отнасят скептично към това, защото и бизнесът им зависи от руснаците.

 Аз си мисля, че всички ние, които сме свързани със сигурността трябва да следим какво ще се случи, защото ако това е поредната патица, която се  пуска на хората, за да  е един от скандалите, които задушават предния скандал,  който пък задушава по-предния преди едни избори, става много грозно. От толкова години си говорим, че МВР и специалните  служба трябва да са абсолютно неутрални и да си вършат работата.

  Най-малкото, което е странно, е това, че този шпионин се е скрил на най-неочакваното място, т. е., там, където всички погледи ще са концентрирани в движението Русофили – руски шпионин в движение Русофили. Аз бих очаквал той да се е укрил в Атлантическия клуб, за да не го заподозре никой. Това е нелепо, нелепо звучи за хората, които разбират. Очевидно е, че цялото това заявление, тия помпозни пресконференции – това е раздуване на един шум, който има чисто политически цели, свързани са и с предстоящите избори, с опасенията, че г-жа Фандъкова няма да бъде избрана отново, свързани са и с желанието да бъде наложен Гешев като единствен кандидат за главен прокурор, т. е. в цялата тази история има нещо, което мирише неприятно, на дирижирани действия, на изопачаване на информацията...

  Според мене заплахата за България идва не  от руските шпиони, а от безумията, които се случват в самата държава, от това, че информацията за българските граждани е хвърлена спокойно на черния пазар, че във всяка една система в държавата може да бъде извършен пробив с лекота, че ръководителите на държавните институции  не само, че не им пука затова, че системите, за които отговарят са пробити, ами дори не си и прекъсват отпуската, когато такова нещо се случи. Ето, тези неща са много по-опасни отколкото някакъв раздут скандал... Това като че ли се превръща в практика – шумни обвинения,  шумни задържания и арести, след това тихичко освобождаване без ред да се появи в същите медии, които дълго време са раздухвали скандалите.

Цялото интервю с проф. Николай Радулов е в звуковия файл. 

Още от категорията

1093 лв. заплата в Пловдив = седмо място в страната

21 % от българската икономика е в сивия сектор, който се изчислява на 23 милиарда лева. Това обяви националният секретар на КНСБ Тодор Капитанов по повод старта на кампанията „Сивото убива!“, която има за цел борба със сивия сектор. Най-много хора без трудови договори в Пловдив работят в строителството. От КНСБ са категорични, че хората,..

обновено на 13.09.19 в 17:20

Шпионският скандал изглежда буря в чаша вода

Изненадващо доц. Мира Радева заяви, че поривите на политическите партии в подготовка за местните избори не я интересуват. Гледа като гражданин, а не като социолог. Направили са някои социологични проучвания за определени личности, но отказа да ги коментира. Тя припомни, че скоро ще отбележим 30 години от т.н. демократични промени. Преди..

публикувано на 13.09.19 в 12:34

Хиляди вярващи се отправят към Кръстова гора

В навечерието на един от 12-те големи християнски празници - Въздвижение на Светия кръст Господен, по-популярен като Кръстовден, хора от цялата страна отиват на Кръстова гора, където се съхранява частица от Светия Кръст Господен. Тази вечер започват богослуженията на открито пред централния храм „Покров Богородичен“. Вярващите идват..

публикувано на 13.09.19 в 12:07

Нямаме краткосрочен показател за рецесия

„ Поне от 10 години се коментира темата дали имаме точен краткосрочен индикатор, който да ни покаже момента на обръщане на тенденцията към криза, и общо взето, такъв няма, има много показатели, които трябва да се наблюдават, и в някакъв момент да се усети едно забавяне, което да ни посочи рецесия “ – заяви в интервю за Радио Пловдив икономическият..

публикувано на 12.09.19 в 17:02

Исканията на медицинските сестри са основателни

Медицинските сестри продължават протестите си за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Тази сутрин те посрещнаха депутатите с разпъната палатка пред Народното събрание, но не получиха покана за разговор с народните представители. За проблемите на съсловието – интервю с доктор Нигяр Джафер, заместник-председател на НС, депутат от..

публикувано на 12.09.19 в 15:49