"Сцената" се открива с "По-полека"

С представлението „По-полека“ стартира довечера 23-тото издание на театралния фестивал „Сцена на кръстопът“, който ще продължи до 21 септември.

От заглавието става ясно, че спектакълът е свързан с изпълнителя Стефан Вълдобрев и неговия летен хит. И това е точно така – Стайко Мурджев и Ваня Щерева са написали текста по песни на Вълдобрев и така спектакълът е придобил театралната си форма.

Режисьор на спектакъла е Владимир Люцканов, който го определя като „не мюзикъл“ и споделя, че е далеч от претенцията за някакъв бродуейски модел.

Стефан Вълдобрев е само пасивен участник в представлението, но е вдъхновител на основната идея за лято, лежерност, китара и плаж и емблематичното „по-полека“, което знаем от песента.

Стайко Мурджев, който заедно с Ваня Щерева е автор на текста в постановката, споделя, че феноменалното в случая е, че те са работили по текстовете на Вълдобрев, а не обратно – музиката да е съпътстваща след идеята на спектакъла.

Сред участващите актьори се открояват имената на Филип Аврамов, Юлиян Петров, Радина Думанян, Тодор Дърлянов и други.

Музикален проуцент е Веселин Веселинов-Еко. 


Галерия

Още от категорията

Снимки от фолкорни фестивали и събори в НБ "Иван Вазов"

Във фоайе „Изкуствотека“ на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив ще бъде открита изложбата „Минало! Настояще… Бъдеще?“ на фотограф-художника Асен Великов.  Снимките са от провеждането на събори, фолклорни фестивали и други събития, свързани с народната традиция.  Идеята е предизвикат в зрителя размисъл за необходимостта от съхраняване на българското..

публикувано на 21.11.19 в 09:33

Концерт "Красимира Стоянова представя" в Малката Базилика

В  Малката Базилика  ще се състои концерт от програмата на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“  под наслов “КРАСИМИРА СТОЯНОВА ПРЕДСТАВЯ”. В него на сцената ще се изявят  Стефани Кръстева – сопран и Eмил Павлов – тенор,  със  специалното участие на световноизвестната оперна прима Красимира Стоянова и на рояла  - Зорница..

публикувано на 21.11.19 в 09:21

Мартин Касабов дебютира с разкази в клуб Фарго

Премиера на книгата „Когато великаните ходеха по земята“ от Мартин Касабов  ще се състои в клуб „Фарго“. Книгата с разкази, издание на Жанет45, е дебютна за автора.Критиката я определя като Колекция от 42 разказа на границата на съзнанието и съня. Истории абсурдни, приказни, фантазни, които ще ви отведат в един свят, в който магичното и реалното се..

публикувано на 21.11.19 в 09:14

Наивистична живопис на Стоян Божкилов в галерия "Дяков"

Изложба на художника наивист Стоян Божкилов  ще се открие в галерия „Дяков“. Той е продължител на семейната традиция в наивистичното рисуване - син е на известния български наивист Кирил Божкилов.   Негови произведения, освен в много частни колекции у нас и по света, са в колекцията на Министерството на външните работи и Музея на наивистичното..

публикувано на 21.11.19 в 09:09

АМТИИ почете проф. Асен Диамандиев с бронзов бюст

От днес в Академията за музикално танцово и изобразително изкуство в Пловдив има нова скулптура от бронз на проф. Асен Диамандиев.  Тя бе открита от ректора проф. Милчо Василев, който сподели, че наред с преименуването на академията са имали идея и за поставяне на бюста на основателя на висшето училище. Всяка година Академията ще има..

публикувано на 20.11.19 в 13:31