Драматургът Стефан Янков с премиера на книга

| обновено на 12.09.19 в 08:57

Драматургът Стефан Янков представя книгата си "Театрална география, истории, личности" днес  в Първо студио на Радио Пловдив от 17.30 часа и на 15 септември в салона на "Театър 199". В премиерата ще участват Теди Москов, Младен Влашки и Никола Вандов.

Не зная дали всеки би намерил смелост да напише подобна искрена книга със спомени, но съм сигурен, че всеки би искал да живее живот, подобен на описания, коментира Никола Вандов. По думите му Янков е добър ученик на своите духовни учители-разказвачи. 

Страниците на книгата са пропити от дъхаво червено вино и благостта на сладкодумието, допълва той. Книгата разказва и за процеса в българския театър преди и след 10 ноември 1989 г. 

Почти 20 години Стефан Янков е в центъра на театралния живот в провинцията (Пловдив, Димитровград, Хасково, Сливен, Смолян), а през следващите повече от 20 години работи в софийски театри или в Националния център за театър. Той е "истински театрал, самоироничен, вслушан в света около него, замислен за същината на случващото се", обобщава Никола Вандов. 

Стефан Янков е театровед, който работи като драматург в Пловдивския и Хасковския театър. Бил е директор на Сливенския театър, Младежкия театър и Първи частен театър "Ла Страда". Бил е директор на Национален център за театър към Министерство на културата.