При плащане "на ръка" губим хиляди за пенсия и болнични

1093 лв. заплата в Пловдив = седмо място в страната

Повече от 200 сигнала на неизплатени възнаграждения са подадени в Инспекцията по труда

| обновено на 13.09.19 в 17:20

21 % от българската икономика е в сивия сектор, който се изчислява на 23 милиарда лева. Това обяви националният секретар на КНСБ Тодор Капитанов по повод старта на кампанията „Сивото убива!“, която има за цел борба със сивия сектор. Най-много хора без трудови договори в Пловдив работят в строителството.

От КНСБ са категорични, че хората, които работят без договори, се лишават не само от средства, но и от трудова защита. В Пловдивска област средното брутно възнаграждение е 1093 лева.

Ние изчислихме, че ако един човек в Пловдив работи без трудов договор, но получава средната работна заплата от 1093 лева, той ще загуби от болнични 3467 лева за десет години. За обезщетения за безработица би загубил 3418 лева. Майките, които ползват майчинство от 280 дни пък ще са ощетени със сума от над 6876 лева. Над 73 000 лева по-малко от пенсия ще получи за 22 години работник, който е осигуряван на минимална работна заплата, а останалата част до 1093 лева работодателят му е изплащал „под масата“, обясни Капитанов.

Най-голям процент на работещите без договор са в секторите строителство, селско стопанство, а също и ремонт на автомобили.

Директорът на Инспекцията по труда в Пловдив Атанас Чернаев заяви, че за първите девет месеца на тази година в структурата са подадени 450 сигнала. Половината от тях са за неизплатени работни заплати.

Днес в Пловдив беше представено мобилното приложение VOX КНСБ, което дава възможност за подаване на сигнали за некоректни работодатели.

Това приложение дава още един канал, който може всеки един гражданин да използва лесно и бързо за подаване на сигнали. То е напълно безплатно и гарантира пълна анонимност. Другото предимство е бързата обратна връзка. За нас е важно хората да получат бърз отговор, заяви националният секретар на КНСБ Даниела Алексиева.

Областният лидер на КНСБ Боян Бойкински заяви, че Пловдивска област, е на 7-мо място в страната по размер на работната заплата.

Големият брой на предприятията в града и областта  не води автоматично до повишаване на нивата на заплащане, коментира Бойкински и припомни, че преди три години Пловдивска област е била на четвърто място, а сега пада до седмо място. 


Още от категорията

Турция все повече се отдалечава от НАТО и ЕС

Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин коментира инвазията на Турция в Сирия. Нападението е  заклеймено  от пет държави, но САЩ се отказа. Това е колебливата и непоследователна политика на американския президент Тръмп, а Путин покани Ердоган в Москва. Ние като ЕС също имаме плаха политика, което дава основание на Ердоган и Турция да се..

публикувано на 16.10.19 в 17:00

У нас няма широки расистки настроения

   Покрай случилото се на мача България-Англия възникна дискусия между колеги до каква степен у нас имаме действително широк расистки феномен , каза в интервю за Радио Пловдив анализаторът Тихомир Безлов.  Ето и моят  аргумент срещу това, че е широк: ако ви направи впечатление, на стадиона да кажем някъде към 5-10 човека са издавали тези звуци/..

публикувано на 16.10.19 в 16:12

Задълбаването в историята няма да реши споровете ни с РСМ

В Охрид се провежда ново заседание на Смесената българо - македонска комисия по исторически и образователни въпроси. Очаква се на заседанието да бъде взето решение за Гоце Делчев. Според директора на Института за изследване на близкото минало проф. Ивайло Знеполски дебатите на комисията не са поставени на правилна основа.  Много е тесен..

публикувано на 16.10.19 в 16:09

Трябва по-дългосрочна концепция зи сигурността ни

 Един Съвет за национална сигурност, трябва да ръзсъждава по-дългосрочно по проблеми за цялостната концепция за сигурността на България , така коментира позицията на България, заявена след Съвета по сигурност към Министерския съвет, че  България настоява Турция да спре военните действия в Сирия, и е против санкиции за Турция, проф. Марин..

публикувано на 16.10.19 в 11:24

Бедна ни е фантазията какво ни чака след този футболен мач

Националните ни отбори вече са persona non grata.  В следващите 10-15 години, българските национални клубни футболни отбори ще бъдат мачкани и тероризирани от УЕФА, ФИФА, от съдии и комисии, докато утихне тази трагична история. Бедна ни е фантазията какво ни чака , така журналиста  Георги Атанасов, който пише по спортни и политически теми, коментира..

публикувано на 16.10.19 в 10:34