Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Неохрон": ГЕРБ ще бъде първа политическа сила на местния вот


На предстоящите кметски избори балотаж в Пловдив със сигурност ще има, но не е ясно още кои двама кандидати ще се явят на втория тур – това сочи собствено  социологическо проучване на Изследователската асоциация „Неохрон“, проведено сред 690 пловдивчани в периода 7-13 септември. Извадката на проучването е представителна по пол, възраст и образование, като методът на набиране на информация е стандартизирано интервю „очи в очи“.

Трима кандидати са основните претенденти за кметския стол – Здравко Димитров, Славчо Атанасов и Дани Каназирева.  Изследването показва около 26% подкрепа за Здравко Димитров, а Атанасов и Каназирева имат по около 21 процента подкрепа, но притежават потенциал за повече и е възможно да достигнат резултата на представителя на ГЕРБ.

„Много от хората са заявили, че не са решили още за кого да гласуват или се колебаят. Така не може да се каже със сигурност кои двама кандидати ще отидат на балотаж“ – коментира председателят на „Неохрон“ Николай Близнаков.

Наскоро издигнатият кандидат на БСП Николай Радев е четвърти, далеч назад с около 7,5 процента подкрепа.

„Неговата кампания обаче е съвсем в началото и резултатът му може да се покачи“ – коментира Близнаков.

Останалите кандидати за кметове събират под 4 процента подкрепа – сочи проучването.

При партийните листи за Общински съвет ГЕРБ води убедително с 34 процента подкрепа и продължава безспорно да е основната политическа сила в Пловдив, която на тези избори е невъзможно да бъде изместена от първото място, но пък и не събира мнозинство – показват данните от изследването.

Следват с близки резултати НФСБ-ВМРО с 16 процента, Съюз за Пловдив с 14 на сто, БСП с 11 пункта и Демократична България с около 4 процента.Всички останали евентуални независими кандидати са под 4 процента.

От „Неохрон“ очакват избирателна активност около 55 процента, но практиката показва, че тя винаги е по-ниска, така че участието вероятно ще е около 45 процента.


С много изпуснати шансове и несъществени изяви – така 42 процента от пловдивчаните оценяват работата на общинската власт за провеждането на Европейската столица на културата през 2019-а година – сочи проучване на „Неохрон“.

Повече пловдивчани – 22 процента, оценяват работата като провал, а като много добра я оценяват едва 18 на сто от жителите на града.

Изследването на „Неохрон“ откроява три главни проблема за Пловдив. На първо място са високите данъци и такси, които са основна грижа за 56 процента от анкетираните. На следващо място идва тежкият трафик и проблемите с градския транспорт. И на трето място пловдивчани изтъкват замърсената околна среда и корупционните сделки и разпродажбата на общинско имущество.

Сред местните медии най-голямо е доверието във в. „Марица“, Пловдивската обществена телевизия и Радио Пловдив – сочи социологическото изследване





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Диспут за развитието на Пловдив в новия мандат по Радио Пловдив

“ “ Развитие на общината през новия мандат” ” е темата на последния предизборен диспут по Радио Пловдив в тази кампания, който се проведе на 24 октомври, четвъртък.  Диспутът може да гледате  на Фейсбук страницата   на Радио Пловдив.  Водещ е Елена Крушкова.

публикувано на 23.10.19 в 10:39

Да изберем хора с морал, сила и характер

Стефи Недевска е кандидат за кмет на район „Западен“ и общински съветник на „Демократична България“. За нея може да гласувате с бюлетина 66 и преференция 106. Тя се кандидатира за първи път за публична длъжност и е една от многото пловдивчани, търсили своята реализация в чужбина.  Стефи Недевска е автор на 4 книги и съорганизатор на..

обновено на 21.10.19 в 15:57

Започва обучението на членовете на СИК за местните избори

Започва обучението на членовете на СИК за местните избори. То ще се провежда от днес до сряда включително в палата № 3 на Международния Панаир, съобщават от общинската администрация. В първия ден ще бъдат обучени членовете на секционните избирателни комисии (СИК) от районите “Западен“ и район „Централен“.  Утре обучението ще продължи в районите..

обновено на 21.10.19 в 15:56

Диспут за финансовата и данъчна политика по Радио Пловдив

“ Финансова и данъчна политика на местната власт”  е темата на поредния предизборен диспут по Радио Пловдив, който се проведе на 17 октомври, четвъртък.  Диспутът с участието на Петя Манева, кандидат за общински съветник от БСП в Пловдив, може да гледате  на Фейсбук страницата на Радио Пловдив.  Водещ е Антония Попова . Още един предизборен..

публикувано на 14.10.19 в 14:54

Алексиев води пред Костов при изборите в "Северен"

Безпокойствата, свързани със зелената система, парковете и междублоковите пространства, чистотата и екологията са сред основните проблеми за жителите на пловдивския район „Северен“. Това сочи проучване на нагласите, извършено от изследователска асоциация „Неохрон“.   Изследването е проведено между 7 и 12 октомври сред 380 пълнолетни жители на..

публикувано на 14.10.19 в 11:23