След удара по Саудитска Арабия Близкият изток е близко до война


Дронове удариха на 14-ти септември  ключова рафинерия в Саудитска Арабия. След атаката цените на петрола скочиха рекордно, а напрежението в Близкия изток се изостри максимално. Според арабиста Владимир Чуков този инцидент приближава районът до  война.

В целия Близък изток от началото на годината има регионални сблъсъци от началото на годината - Ливан, Сирия, Ирак, Саудитска Арабия. Проблемът е, че този инцидент е много близко до война, защото това е най- голямата рафинерия в света на най- голямата страна - производител на петрол.

По думите му, притеснителни са не икономическите аспекти, защото 5-те процента петрол, които изчезнаха от пазара са преодолими. По- деликатна е политическата ситуация и главоблъсканицата, в която влизат всички държави в Близкия изток. Свидетели сме на непреодолими антагонизми в Близкия изток. 

Според арабиста Европа няма единна позиция за случилото се. Британският премиер Борис Джонсън имаше крайно остра позиция към Иран, Върховният представител на ЕС Федерига Могерини беше умерена, близка до позициите на Русия и Китай, а Германия заяви, че случилото се е недопустимо. Европа не е единна в позицията си.

Непредвидима е и позицията на Иран. Така са устроени нещата, че един духовен ръководител има всички лостове на властта, а президентът трябва да му се подчинява. Крайната дума има аятолахът. Тази дихотомия  предполага сблъсък на двата центъра на власт, което създава непредвидимост в  решенията на страната. 


Още от категорията

След Сочи ще разберем накъде ще повее вятърът

Днес в Сочи предстои важна среща между президента на Русия Владимир Путин и президента на Турция Реджеп Ердоган. Според журналиста Мехмед Юмер от сайта obzornews.bg споразумение ще има. Най-важното е да се постигне споразумение между Анкара и Дамаск. Трябва да изчакаме финализиране на днешната среща в Сочи, да разберем на къде ще повее..

публикувано на 22.10.19 в 11:09

Нов референдум, а не Лондон да губи времето на всички останали

Трудността да се постигне споразумение за излизане на Великобритания от Европейския съюз произлиза от факта, че продължава да има паритет между тези, които искат напускане на съюза, и тези, които искат оставане. Това коментира пред Радио Пловдив директорът на българския офис на Европейския съвет за външна политика  Весела Чернева .  По..

публикувано на 21.10.19 в 16:22
проф. Атанас Тасев

България ще купува по-евтин газ след 2022 година

Трансбалканският газопровод разполага с връзки със съседните страни, които могат да работят в реверсивен режим. Освен това вече направихме реконструкция на нашите газокомпресорни мощности. Така че ние винаги можем да използваме, виртуално или реално, в реверс връзката си с Гърция. Също така можем да използваме и съществуващата връзка на..

публикувано на 21.10.19 в 16:04

Липсва добрата политическа програма за местния вот

Дочакахме изборната седмица, след която ни очаква следващият понеделник, когато ще разберем, чии надежда се оправдаха и чии – разбиха, или всички отново ще бъдат победители?  В този понеделник „Точно днес“ - разговор за последни предизборни прогнози и анализи, с политолога и философ, преподавател в СУ Страхил Делийски . Той каза, че според него..

обновено на 21.10.19 в 10:16

Владиката Николай освети новата църква в гр. Септември

Пловдивският митрополит Николай освети новата православна църква в гр. Септември.  „Свети цар Борис-Михаил“ е вторият православен храм в града и се строи повече от 20 години със средства от Дирекцията по вероизповеданията, Пловдивската митрополия, община Септември и частни дарители.  Въпреки че вече е осветена, църквата все още не е..

обновено на 21.10.19 в 09:54