Стартира проектът "Родители в заетост"

Агенцията по заетостта стартира нов прием на заявления по проект „Родители в заетост” от 17 септември и това ще се случи до изчерпване на финансовия ресурс. Мариела Андонова, старши експерт в отдел „Услуги по заетостта, дирекция Регионална служба по заетостта-Пловдив представи проекта.

Проектът е съфинансиран от Европейския  социален фонд на Европейския съюз чрез оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014 – 2020 г.” и подпомага родителите за по-добро съвместяване на професионалния с личния живот. Същевременно той предоставя също така и възможност за безработни лица за полагане на грижи и за отглеждане на децата. Също така проект „Родители в заетост” допринася и за по-доброто съчетаване на  професионалните и семейните задължения на родителите и на практика прави пазара на труда по-достъпен за тях.

В рамките на предходните приеми в бюрата по труда  в регион Пловдив, който обхваща Пловдивска, Пазарджишка и Смолянска област са подадени 784 заявления от родители като 581 са одобрени за включване в програмата. 811 безработни лица, които са кандидатствали за длъжността детегледач  пък са одобрени 508 от тях. Сключени са също така и 508 трудови договора с детегледачи. От друга страна проектът осигурява възможности за трудова активност и улеснява включването на безработни и неактивни лица на пазара на труда,  същите се наемат като детегледачи по самия проект.

Искам да кажа, че заявления от родители се приемат до изчерпване на финансовия ресурс на хартиен носител лично във всички бюра по труда или на имейл „Родители в заетост”. Това може да стане сканирано с подпис или електронно подписани в работните дни между 8,30 и 17,00 ч. Подробна информация по проекта може да се намери на сайта на Агенцията по заетостта.

Разбира се, всички родители, които желаят да се включат за участие в проекта могат да посетят  бюрата по труда и там ще бъдат посрещнати от нашите експерти, подробно ще им бъде разяснено участието им в проекта, критериите, на които трябва да отговарят. Приемите, които са били досега е имало определен период, в който родителите могат да подадат заявление за участие в проекта. Сега няма фиксиран срок и затова казваме, че това ще се случи до изчерпване на финансовия ресурс. Има налични средства, парите досега са стигали, тъй като програмата е много атрактивна за родителите, пари са осигурени. От вчера проектът е отворен и активен всеки работен ден.

Интервюто с Мариела Андонова е в звуковия файл. 


Още от категорията

Репутацията на страната зависи от доверието на инвеститорите

Правителството прие решение, с което дава мандат на заместник министър-председателя, на министъра на финансите и на министъра на енергетиката да водят преговори с "Контур Глобал" за прекратяване на договора за изкупуване на електрическа енергия, сключен проз 2001 година. Според енергийния експерт Славчо Нейков темата съдържа много въпросителни и..

публикувано на 18.10.19 в 16:54

Работата на фондация "Пловдив 2019" заслужава похвала

Докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е в резултат на регулярна проверка и не е по сигнал. Тя е както за откриващото събитие на Пловдив Европейска столица на културата, така и на другите съпътстващи договори и е направена много акуратно , коментира в ефира на Радио Пловдив председателят на ОбС - Пловдив Савина Петкова...

публикувано на 18.10.19 в 15:51

Брекзит е колосална грешка

За Брекзит, както и за Северна Македония и Албания, все още не е казана последната дума . Това заяви в Пловдив Симеон Сакскобургготски и посочи, че няма друг полезен ход за Европа, освен да си остане обединена и най – вече да се консолидира и да постъпят и другите държави, които не са членки .  По думите му, ако всяка една страна играе отделно..

обновено на 18.10.19 в 14:37

В здравеопазването са необходими радикални промени

Един от водещите уролози - проф. д-р Иван Дечев  бе отличен от БЛС на тържествената церемония "Лекар на годината 2019" , която се състоя в София,  с два приза – на регионално ниво за лекар на годината от БЛС – Пловдив и на национално –  отличие за дългогодишна дейност в областта на медицината и за активен принос развитието на специалността...

публикувано на 18.10.19 в 12:00

Неяснотите за Брекзит са много, всичко е в ръцете на Лондон

Ние имахме позитивни очаквания за  Брекзит и когато ЕС сключи споразумението с Тереза Мей и после се видя, че то няколко пъти беше отхвърлено от Парламента. През следващите дни ще видим дали г-н Джонсън ще има мнозинство за тази сделка, заяви евродепутатът Андрей Ковачев.   Точните подробности за това как ще се третира Северна..

публикувано на 18.10.19 в 11:07