Охранители и камери "бдят" за сигурността и антиките на пл. "Централен"

| обновено на 18.09.19 в 13:21
4
Снимка: Ж.Танчева

На площад „Централен“ е монтирано ново табло за управление на фонтаните с 15 програми на три режима. Кметът Иван Тотев показа днес как работи устройството и призова гражданите на Пловдив да го пазят, защото с него се регулира както водата, така и цветовете на осветлението вечер. 

Таблото работи от 8.00 до 24 часа и  автоматично на всеки 40 секунди променя вида на фонтаните, ако няма подадени заявки от хората. 

Водните зони са в съседство, има и монтирана зона подобна на река, демонстрира кметът като влезе във водното пространство, където има разположени керамични плочки.

Площадът  вечер има осигурена жива охрана, до дни ще има и нови камери, обеща Тотев. Той подчерта, че двете водни площи са много ангажиращи и са направени много плитки, за да може посетителите да съпреживеят направеното. 

Площадът е направен така, че да служи на хората, това е мултифункционално пространство и може да се ползва за всичко. Хората могат да се забавляват един час на разходка, каза Иван Тотев. Той подчерта, че има десетки заявления за събития на площада и се налага да има строга селекция. Площадът е уникален и е много умно измислен. Освен това отводняването му е на изключително ниво, което е умело проектантско решение да остане скрито, допълни кметът.

До дни ще бъде монтирано и археологическо табло - бронзов макет, което нагледно ще обяснява, че Форумът на площада е от предримско време, и става въпрос за управлението на траките по нашите земи, каза Тотев. Той подчерта, че макетът е голям, с размери три на четири метра. Текстът е  на арх. Румяна Пройкова и на археолог Елена Кесякова.

Галерия

Още от категорията

Арменците от Пловдив поискаха оставката на Епархийския съвет на църквата им

Стотици арменци от цялата страна поискаха в Пловдив оставката на Епархийския съвет на Арменската апостолическа православна църква в България. Те се страхуват, че църквите им ще останат без свещеници в 11 от общо 13 техни енории след приети промени, наложени от малка група арменци от съвета. Визите на свещениците  не са подновени , предупредиха..

публикувано на 13.10.19 в 13:16
Милчо Левиев

Почина световноизвестният музикант Милчо Левиев

Джаз музикантът и композитор Милчо Левиев почина на 81-годишна възраст в Солун. Той е завършил държавната консерватория в София. Ученик е на Панчо Владигеров. Музикалната му кариера започва в Пловдивския драматичен театър. Между 1963 г. и 1968 г., Милчо Левиев работи като солист и диригент на Пловдивската и на Софийската филхармония. По същото време..

обновено на 13.10.19 в 10:55

Спецполицаи провериха 4 заведения през нощта

Поредна специализирана полицейска операция на пловдивския сектор „Специализирани полицейски сили“ е проведена в ранните часове на днешния ден.  Екипите са посетили нощен клуб в Хисаря и друг в с. Калояново, бар в Стамболийски и дискотека в Асеновград. Общо са проверени 160 души и 29 МПС.  Документирани са 10 случая на непълнолетни посетители..

публикувано на 13.10.19 в 10:55

Арменци излизат на национален протест в Пловдив

Национален протест на арменската общност ще се проведе в двора на Арменската църква в Стария град.  Причината е недоволство срещу приетия Устав на Арменската Епархия в България, който според протестиращите, “е приет тихомълком и нарушава крехкото равновесие между духовната и светската власт в общността, като се дава изключителен превес на..

обновено на 13.10.19 в 09:58

Даряват нов кувьоз на карловската болница

Нов кувьоз, купен със средства от събрани пластмасови капачки от бутилки, ще бъде дарен днес на болницата в Карлово. Това е 13-ият поред кувьоз, който даряваме с пари, събрани от пластмаса , уточни Лазар Радков от благотворителната организация "Капачки за бъдеще".  Официалното предаване на животоспасяващата за недоносените..

публикувано на 13.10.19 в 09:32