Японското куклено изкуство идва в Пловдив

Седмица на японското куклено изкуство: Духът на японската кукла се провежда в Пловдив от 19-ти до 28-ми септември.

Виктор Бойчев, директор на Куклен театър – Пловдив представи програмата и гостите. Той посочи, че истинско творческо предизвикателство е спектакълът „Принцът на морето и принцът на земята“.

Много е различно. Този спектакъл не прилича на никой друг наш спектакъл по совоя характер, стил и начин на изпълнение. Всичко е концентрирано в разказвача, който предава историята и тя оживява с куклите пред публиката.

 Ще видим и два куклени спектакъла от Япония. Това са съвременният Театър Пук и традиционният Национален Бунраку театър.

На 21-ви септември гостува театър ПУК, който ще представи любопитни интермедии с най-старите и съвременни видове театър. 

На 28-ми септември в Държавен куклен театър – Пловдив ще има лекция и представление на японския традиционнен куклен театър за възрастни Бунраку от четирима майстори кукловоди. Те ще запознаят публиката с особеностите на всеки от елементите на стила куклен театър Бунраку.

Интервюто с Виктор Бойчев, директор на Държавен куклен театър – Пловдив е в звуковия файл.


Галерия

Още от категорията

Това е книга за всички, които търсят себе си

Книгата „Телос-пробуждане на съзнанието на петото измерение“ се основава на философията и учението на древната лемурийска просветена цивилизация, изградила своето общество, водена от енергията на безусловната Божествена обич, вибрираща на честотата на Пето измерение. Според авторката Свидна Тачева книгата е предназначена за всички, които..

публикувано на 22.10.19 в 11:33

"Треска в събота" представя Plovdiv Jazz Fest 2019

Следващата седмица от 31 октомври до 2 ноември ще се проведе тазгодишното издание на фестивала Пловдив Джаз Фест. Основната програма се състои от 6 концерта, събрани в трите дни,концертите се провеждат в Дом на културата „Борис Христов“. Паралелната програма включва клубни концерти, джем сешъни, конкурс за млади джаз изпълнители, литературен фокус,..

публикувано на 22.10.19 в 10:56
Владимир Василев и доц.Никола Лаутлиев

Фотографията - огледало на реалността, изразяващо твореца

Фотографиите, които представям в Пловдив, са снимани в България, като започнах да ги правя, когато емигрирах във Франция.  Това беше преди 20 години, а тази серия е започната през 2007 г, когато България влезе в ЕС, заяви живеещият във Франция от 20 години фотограф Владимир Василев. В рамките на фестивала „Международни фотографски срещи“ в..

публикувано на 22.10.19 в 10:50

Изложба за първото българско изложение в Пловдив

Тази година се навършват 127 години от първата общонационална художествена изложба, проведена в Пловдив. В централния павилион на Първото българско промишлено-земеделско изложение от 1892 г. е организиран специален художествен отдел, в който със свои произведения участват 16 автори. Проектът възстановява тази паметна изложба, за да срещне българското..

публикувано на 22.10.19 в 09:52

Антония Апостолова с книгата си "Потъване в мъртво море"

Премиерата на книгата с разкази "Потъване в мъртво море" от Антония Апостолова, издание на "Жанет 45", ще се  състои в литературен клуб Spirt&Spirit в клуб Петното от 19ч. на 22 октомври.   12-те разказа в сборника "Потъване в мъртво море" са написани през последната година и половина у нас. Да , те не са леки,  в тях има много болка,..

публикувано на 22.10.19 в 07:17