Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва обстоен анализ преди да се правят промени в НПК и НК

Снимка: Капитал

Самопризнанията няма да намаляват присъдата за тежко престъпление, решиха депутатите от комисията по правни въпроси в НС. На първо четене вчера те одобриха и четирите законопроекта - нa БCΠ, ГЕРБ, Обединени патриоти и "Boля", ограничаващи възможността за по-леки наказания при самопризнания. Главният прокурор Сотир Цацаров също заяви, че подкрепя премахването на съкратеното производство при дела за умишлени убийства и тежки телесни повреди, с което присъдата се намалява автоматично с една трета. Тепърва предстои промените в Наказателно-процесуалния кодекс да бъдат обсъждани и гласувани в пленарна зала.

Адвокат Михаил Екимджиев е категоричен, че промените трябва да се направят след обстоен анализ на опита, който има от 2006 година, когато беше въведено съкратеното съдебно следствие. Той припомни, че тогава промените са направени също под натиска на хора, които протестираха, че с десетилетия не могат да бъдат осъдени убийците на техни близки. Или че убийците на техните близки биват оправдавани, тъй като няма достатъчно доказателства.

По тази причина - тогава беше въведено съкратеното съдебно следствие, което дава възможност, ако обвиняемия признае вината си в престъплението, в което е обвинен, то да приключи бързо и съответно той да получи по-леко наказание. Това гарантираше по-висок брой присъди и по-бързо приключване на делата. И това даде някакви резултати, припомни адвокат Михаил Екимджиев.

Той подчерта, че е необходим сериозен анализ преди да се пристъпи към промените.

Така се прави в нормалните държави. Трябва да се прецени кое е по-малкото зло. От 2006 година до този момент има богат опит. Нека да се анализира – в колко дела това е довело до осъждане на обвиняемите, защото в много случаи в началото на наказателния процес, не е ясно дали доказателствата ще стигнат. Има риск, ако няма такова производство, някои изверги да се разминат с оправдателни присъди, защото те няма да имат никакъв стимул да признаят вината си. Така поемаме риска да има неосъдени убийци. Да, неморално е садистични убийци да бъдат наказвани меко, това също е проблем. Но за да има баланс – трябва да се направи един задълбочен анализ, коментира адвокат Михаил Екимджиев.

Цялото интервю с адвокат Михаил Екимджиев можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на кандидат-студентите, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59