Трябва обстоен анализ преди да се правят промени в НПК и НК

Снимка: Капитал

Самопризнанията няма да намаляват присъдата за тежко престъпление, решиха депутатите от комисията по правни въпроси в НС. На първо четене вчера те одобриха и четирите законопроекта - нa БCΠ, ГЕРБ, Обединени патриоти и "Boля", ограничаващи възможността за по-леки наказания при самопризнания. Главният прокурор Сотир Цацаров също заяви, че подкрепя премахването на съкратеното производство при дела за умишлени убийства и тежки телесни повреди, с което присъдата се намалява автоматично с една трета. Тепърва предстои промените в Наказателно-процесуалния кодекс да бъдат обсъждани и гласувани в пленарна зала.

Адвокат Михаил Екимджиев е категоричен, че промените трябва да се направят след обстоен анализ на опита, който има от 2006 година, когато беше въведено съкратеното съдебно следствие. Той припомни, че тогава промените са направени също под натиска на хора, които протестираха, че с десетилетия не могат да бъдат осъдени убийците на техни близки. Или че убийците на техните близки биват оправдавани, тъй като няма достатъчно доказателства.

По тази причина - тогава беше въведено съкратеното съдебно следствие, което дава възможност, ако обвиняемия признае вината си в престъплението, в което е обвинен, то да приключи бързо и съответно той да получи по-леко наказание. Това гарантираше по-висок брой присъди и по-бързо приключване на делата. И това даде някакви резултати, припомни адвокат Михаил Екимджиев.

Той подчерта, че е необходим сериозен анализ преди да се пристъпи към промените.

Така се прави в нормалните държави. Трябва да се прецени кое е по-малкото зло. От 2006 година до този момент има богат опит. Нека да се анализира – в колко дела това е довело до осъждане на обвиняемите, защото в много случаи в началото на наказателния процес, не е ясно дали доказателствата ще стигнат. Има риск, ако няма такова производство, някои изверги да се разминат с оправдателни присъди, защото те няма да имат никакъв стимул да признаят вината си. Така поемаме риска да има неосъдени убийци. Да, неморално е садистични убийци да бъдат наказвани меко, това също е проблем. Но за да има баланс – трябва да се направи един задълбочен анализ, коментира адвокат Михаил Екимджиев.

Цялото интервю с адвокат Михаил Екимджиев можете да чуете в звуковия файл.

Още от категорията

Репутацията на страната зависи от доверието на инвеститорите

Правителството прие решение, с което дава мандат на заместник министър-председателя, на министъра на финансите и на министъра на енергетиката да водят преговори с "Контур Глобал" за прекратяване на договора за изкупуване на електрическа енергия, сключен проз 2001 година. Според енергийния експерт Славчо Нейков темата съдържа много въпросителни и..

публикувано на 18.10.19 в 16:54

Работата на фондация "Пловдив 2019" заслужава похвала

Докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е в резултат на регулярна проверка и не е по сигнал. Тя е както за откриващото събитие на Пловдив Европейска столица на културата, така и на другите съпътстващи договори и е направена много акуратно , коментира в ефира на Радио Пловдив председателят на ОбС - Пловдив Савина Петкова...

публикувано на 18.10.19 в 15:51

Брекзит е колосална грешка

За Брекзит, както и за Северна Македония и Албания, все още не е казана последната дума . Това заяви в Пловдив Симеон Сакскобургготски и посочи, че няма друг полезен ход за Европа, освен да си остане обединена и най – вече да се консолидира и да постъпят и другите държави, които не са членки .  По думите му, ако всяка една страна играе отделно..

обновено на 18.10.19 в 14:37

В здравеопазването са необходими радикални промени

Един от водещите уролози - проф. д-р Иван Дечев  бе отличен от БЛС на тържествената церемония "Лекар на годината 2019" , която се състоя в София,  с два приза – на регионално ниво за лекар на годината от БЛС – Пловдив и на национално –  отличие за дългогодишна дейност в областта на медицината и за активен принос развитието на специалността...

публикувано на 18.10.19 в 12:00

Неяснотите за Брекзит са много, всичко е в ръцете на Лондон

Ние имахме позитивни очаквания за  Брекзит и когато ЕС сключи споразумението с Тереза Мей и после се видя, че то няколко пъти беше отхвърлено от Парламента. През следващите дни ще видим дали г-н Джонсън ще има мнозинство за тази сделка, заяви евродепутатът Андрей Ковачев.   Точните подробности за това как ще се третира Северна..

публикувано на 18.10.19 в 11:07